18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportSe reface alianta dintre PSD si PC

Se reface alianta dintre PSD si PC

Oamenii lui Felix se reintorc la cei pe care i-au tradat pentru intrarea la guvernare alaturi de Alianta D.A., la fostii parteneri din PSD cruce PUR. Culmea este ca pesedistii ii asteapta cu bratele deschise.

Consiliul national al PC a decis, ieri, sa lase balta negocierile cu PNL si sa continue tratativele cu PSD pentru incheierea unei aliante cu acest partid. Dar numai pentru alegerile parlamentare din toamna. Ca sa nu fie unanimitate interpretabila, propunerea a primit si patru abtineri. Teoria Danielei Popa, expusa colegilor conservatori la sedinta Consiliului National, este aceea ca, oricum, dupa alegerile locale se vor configura pentru toamna doua blocuri politice, pe de o parte PD-L, pe de alta parte PSD, PNL, iar alt partid care s-ar situa in afara acestora ar disparea. Respectiv PC, care are dificultati mari in atingerea pragului electoral de 5%.

 

In aceste conditii, a spus Popa, este imperios necesara realizarea unei aliante. Pretextul aliantei cu PSD ar fi acela ca PC trebuie sa-si puna in aplicare proiectele legislative pe care le are in beneficiul cetatenilor. Presedintele PC a povestit ca au avut loc discutii si negocieri cu PNL, dar si cu PSD, insa cu PSD negocierile fiind mai avansate, ele trebuie intensificate. "Intreaga conducere a primit astfel mandat sa continue negocierile cu PSD strict pentru alegerile din toamna, pentru ca la alegerile locale mergem singuri", a afirmat Popa. Tot ea a criticat faptul ca discutiile cu PNL nu s-au finalizat pana acum cu un rezultat si a apreciat ca nu mai pot fi reluate pana la alegerile locale. Liberalii au propus inca de la inceputul negocierilor fuziune prin absorbtie si nu au renuntat la idee. "Cu PSD avem deja incheiat un acord politic de colaborare parlamentara, iar programul de guvernare poate fi realizat in comun", a precizat Daniela Popa.

Planul "B" ar fi acela ca, daca nu reuseste stratagema cu PSD, dupa alegerile locale, PC ar putea relua discutiile si cu PNL, avand in vedere ca cele doua blocuri politice care se configureaza ar putea fi formate, pe de o parte, din PD-L, iar pe de alta parte PSD, PNL si PC. Purtatorul de cuvant interimar al PSD, Marius Lazar, anunta luni ca PSD va decide astazi, la Consiliul National, asupra "unei eventuale aliante cu PC". Intrebat daca PSD intentioneaza sa faca o alianta preelectorala cu PC, Marius Lazar a raspuns: "Vom decide asupra acestei chestiuni la Consiliul National (condus de Adrian Nastase – n.n.). Exista un dialog cu PC pe aceasta tema". Oricum, liderii PSD au decis la ultima sedinta a Biroului Permanent al partidului sa-i salveze din nou pe oamenii lui Dan Voiculescu. Astfel ca e mai mult ca sigur ca PSD si PC vor incheia o alianta politica, inscrisa la tribunal cu acte in regula.

 

Intelegerea consfinteste neagresiune in campania pentru locale, mai putine locuri decat in 2004 in viitorul Parlament pentru oamenii PC, dar grija mare pentru recuperarea tuturor fostilor pesedisti (printre ei senatorii Rodica Stanoiu, Teodor Nitulescu si deputatii Dan Ioan Popescu si Tudor Constantin) contra sustinere din partea trustului media al familiei Voiculescu. Negociatori au fost Mircea Geoana, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc. Se spune ca ideea negocierilor cu PC i-a apartinut lui Adrian Nastase. In perioada 2000-2003, PSD si oamenii lui Dan Voiculescu (inregimentati in PUR) au participat la o guvernare comuna impreuna cu UDMR. In noiembrie 2003, Voiculescu isi ia oamenii si Antenele si pleaca de la guvernare. El a revenit la sfarsitul anului 2004 alaturi de PSD, candidand pe listele comune ale aliantei PSD±PUR. Pe care a parasit-o pentru a intra la guvernare alaturi de Alianta D.A. (PD-PNL) si UDMR, din care, dupa o vreme, a iesit.

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă