9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportSah cu anticipatele la Tariceanu

Sah cu anticipatele la Tariceanu

PD si PNL au transformat dezbaterea despre alegerile anticipate intr-o veritabila telenovela. Democratii sustin ca daca Alianta esueaza in indeplinirea obiectivelor, trebuie sa se organizeze anticipate. Desi democratii sustin ca au acceptul PNL, liberalii spun ca anticipatele nu sunt o prioritate si ca, daca procedura s-ar declansa in septembrie, acestea nu s-ar putea organiza mai devreme de februarie 2006. In plus, liberalii banuiesc PD ca, de fapt, urmareste doar sa ia fotoliile PC, in primul rand cel al Economiei si Comertului.

Liberalii si democratii au convenit, in cadrul sedintei de marti seara, in privinta obiectivelor pe care Alianta le are de indeplinit in perioada urmatoare. Acestea vizeaza schimbarea presedintilor celor doua Camere, modificarea Legii administratiei locale, dinamizarea masurilor pentru integrarea europeana. Ce se va intampla insa daca obiectivele nu vor fi indeplinite?
Democratii considera ca singura solutie o reprezinta alegerile anticipate si le-au explicat liberalilor ca, pentru realizarea acestui obiectiv, ministrii PD sunt dispusi sa-si dea demisia din Guvern. Mai mult, democratii au insistat pentru excluderea conservatorilor din Guvern, masura pe care liberalii nu o agreeaza, ingroziti ca un guvern minoritar va avea viata si mai grea. Liberalii au povestit ca ei nu se opun anticipatelor, dar acestea sunt greu de efectuat la ora actuala, pentru ele fiind necesar sprijinul PC si UDMR. Subiectul ar urma sa fie reluat in luna septembrie.

Boc zice ca liberalii imbratiseaza ideea anticipatelor…

La finalul intalnirii de marti seara, liderul PD, Emil Boc, a anuntat fericit presa ca liberalii au fost de acord ca, daca nu se realizeaza masurile privind schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului si modificarea Legii administratiei publice locale, singura solutie o pot reprezenta alegerile anticipate. “Daca acest calendar, care tine de aplicarea programului de guvernare al Aliantei PNL-PD, nu va putea fi aplicat, atunci alegerile anticipate pot reprezenta singura alternativa”. In viziunea democratilor, procedura alegerilor anticipate ar trebui declansata in luna septembrie, astfel incat scrutinul sa poata avea loc in decembrie.

…PNL: anticipatele nu sunt o prioritate

Insa presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a prezentat o viziune diferita. El a explicat, dupa sedinta conducerii Aliantei PNL-PD, ca schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului este o problema prioritara, care se va putea rezolva dupa inceperea sesiunii parlamentare din toamna. In opinia sa, rezolvarea acestei chestiuni este o proba privind modul in care functioneaza coalitia de guvernare. El a comentat si nemultumirea PD fata de decizia sa privind renuntarea la anticipate, spunand: “Unii sunt multumiti, unii nu sunt multumiti de aceasta decizie. Nu putem avea mereu unanimitate”. Liderul PNL nu este multumit nici de comentariile lui Emil Boc la adresa relatiei sale cu PD. “Nu are rost sa-l conving pe Emil Boc de lucruri care sunt evidente. Cum sa fie PD o anexa a Guvernului? Este o discutie absurda.”

Tariceanu n-ar prea vrea

Surse liberale afirma ca la sedinta Biroului Permanent Central de luni seara, Tariceanu le-a explicat colegilor ca democratii insista pentru anticipate si ca exista pericolul retragerii ministrilor PD din Guvern. Discutia referitoare la alegerile anticipate ar urma sa fie reluata la primul pas gresit al PC. Dar Tariceanu a insitat pe faptul ca procedura declansarii anticipatelor este greoaie, si pentru acesta este nevoie de sprijinul PC si al UDMR. La finalul sedintei conducerii PNL, Tariceanu a afirmat: “Anticipatele nu reprezinta acum prioritatea noastra, ele se fac si nu se discuta”.

Calendarul liberal, ocupat pana in februarie

Cert este ca din curtea PNL lucrurile se vad altfel decat din tabara PD. “Noi am discutat doar despre stabilirea unui calendar al obiectivelor. Este prematur sa discutam acum ce o sa facem pe 10 septembrie daca PC, care a promis ca voteaza schimbarea presedintilor Camerelor, nu o voteaza. Oricum, trebuie spus ca, in ciuda a ceea ce crede domnul Boc, modificarea legii alegerilor a picat la Senat si a picat, implicit, si propunerea de scurtare a termenelor pentru declansarea alegerilor.
Pe legea in vigoare putem vorbi cel mult de declansarea procedurilor in septembrie, ca sa avem in februarie 2006″, ne-a declarat unul dintre liderii PNL.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă