9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportRude providentiale

Rude providentiale

Dupa ce ajung la putere sau stau cativa ani intr-o functie, politicienii nostri se trezesc cu buzunarele pline, mult mai pline decat pot sa justifice in fata Fiscului, daca sunt luati la intrebari. Asa a aparut o specie noua in evolutia demografica damboviteana – ruda bogata a omului politic “sarac”. Daca sunt intrebati de unde au avut bani sa-si cumpere masini luxoase sau sa-si construiasca palate, oamenii politici scot din palarie matusi, surori, frati, parinti, unchi, veri, cumnati, rude bogate si extrem de generoase, care le lasa mosteniri fabuloase, le fac “cadouri” de sute de mii de euro sau le doneaza, din preaplinul familial, case, terenuri, apartamente, opere de arta, bijuterii, masini…

“Matusile” social-democrate

Cele mai bogate si, in mod evident, cele mai darnice rude sunt cele ale social-democratilor, doctrina fiind una a generozitatii fata de aproapele aflat in nevoie. Seria ajutoarelor familiale a inceput cu Adrian Nastase, care, stramtorat de salariul de prim-ministru, a apelat la economiile bunicii pentru a-si tine copiii la Scoala americana, declarand ca aceasta a platit taxa de 50.000 de dolari pentru ca nepotii sa invete carte. Anul trecut, Nastase a avut din nou bafta cu arborele genealogic, o matusa “fabulos de bogata” a sotiei sale lasandu-i mostenire 3 miliarde de lei, 602 mii de dolari si 60 de mii de euro. Fostul prim-ministru s-a grabit sa povesteasca viata de roman a matusii sale, care a trait in Georgia, dar o perioada a stat si la nepotii ilustri din Romania, unde s-a simtit suficient de bine pentru a le lasa asa o mostenire consistenta.
De matusi multe si bogate, si mai ales darnice, a avut parte si “nepotelul” Nicolae Mischie, care, pe vremea cand era tartorele judetului Gorj, si-a justificat aparitia in proprietate a doua palate prin mosteniri de familie. Fostul ministru de Finante in guvernarea PSD, Mihai Tanasescu, are si el familie darnica, in declaratia de avere reactualizata figurand un teren intravilan de 1.649 de metri patrati mostenit, la fel ca si o “casa parinteasca”, mostenita de la parintii sai, casa parinteasca impresionant de mare, cu o suprafata de 507 metri patrati. Rovana Plumb, presedintele organizatiei de femei a PSD, este o femeie de cariera, dar numai pe jumatate. Pentru ca, in afara de ce a reusit sa realizeze prin munca proprie, Rovana Plumb are in declaratia de avere trecute drept “mosteniri” doua terenuri, de aproape 5.000 de metri patrati, si doua case, una in Bucuresti, alta in Dambovita.
Deputatul PSD Constantin Amarie, fratele fostului sef al PNA, Ioan Amarie, are o sotie de milioane. Ea a mostenit un teren agricol de doua hectare si unul intravilan de 8.153 metri patrati, ambele in Teleorman. Dar Alexandra Amarie a mai primit si o casa de locuit de 165 metri patrati, cu o valoare de impozitare de 675 milioane de lei. Fostul consilier al lui Ion Iliescu pe probleme de politica interna, deputatul Octavian Stireanu, a fost blagoslovit de soarta cu parinti bogati. De la acestia a primit un teren agricol de 43.200 metri patrati, unul forestier de 4.625 metri patrati, dar si unul intravilan de 9.300 metri patrati, toate la Izvoru, in Arges. Tot parintii i-au lasat mostenire si case. Una de locuit, la tara, cu o suprafata de 85 metri patrati, si un apartament in Curtea de Arges de 48 de metri patrati. Nu au lipsit nici bijuteriile, in valoare de 8.000 de euro. Doua terenuri agricole de 297.000 metri patrati, doua terenuri forestiere de 40.000 metri patrati si unul intravilan de 2.000 metri patrati, toate in judetul Arges, a primit mostenire si fostul prefect de Arges, Constantin Tamaga, actualmente deputat PSD. La acestea se adauga si o casa de 160 metri patrati, a carei valoare de impozitare este de 750 milioane de lei. Pesedista Aura Vasile a avut rude mai “saracute”, de la care nu a mostenit decat bijuterii in valoare de 20.000 de euro.

Servicii secrete cu arbore genealogic banos

Si in sfera serviciilor de informatii functioneaza principiul potrivit caruia “sangele apa nu se face”. Fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, a dezvaluit si el ca sursa de finantare a palatului sau construit la Giurtelecul Hododului, in judetul Salaj, un dar in bani primit de la o sora instarita. Tot de la o sora bogata si foarte atasata de familie a declarat si actualul director al SRI, Radu Timofte, ca a primit un “cadou” de 100 de mii de euro.
Desi nu intra in sfera serviciilor secrete (cel putin la modul oficial), trebuie mentionat mostenitorul “de top” din politica romaneasca, chiar daca este, de fapt, de import. Deputatul Nati Meir, fostul consilier adus din Israel de Vadim Tudor, s-a trezit peste noapte mostenitorul unei averi demne de Top 300: 86 de milioane de dolari de la o ruda din Nigeria. Meir zice ca a fost cautat timp de sapte ani de la deschiderea succesiunii pentru a i se inmana banii. Odata intrat in posesia fabuloasei averi, el a transferat banii in doua conturi deschise in Elvetia.

Ministri iubiti de parinti

Cel mai favorizat membru al Guvernului in privinta mostenirilor este ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, care nu are pe numele sau nici macar o casa. In schimb, sotia sa, Liliana, a mostenit opt hectare de teren agricol si doua locuinte in Bucuresti: o casa de 180 de metri patrati, cu o valoare de impozitare de un miliard de lei, si o garsoniera de doar 24 de metri patrati. Vicepremierul Marko Bela are doar sase hectare de teren agricol mostenite de el si sotia sa, Koos Anna. Tot pamant a mostenit si vicepremierul Gheorghe Copos: 58.200 de metri patrati teren agricol, intr-o localitate din Satu Mare. Data fiind pasiunea sa pentru masini, premierul Calin Popescu Tariceanu a primit de la rude numai un automobil de epoca, un Fiat din 1966. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, este insa fericitul posesor al unor cumnati bogati in Germania. Acestia ii doneaza periodic masini, pe care liberalul nu ezita sa le vanda, cum a facut anul trecut cu un Passat, pe care a obtinut 7.000 de euro.

Consilierii prezidentiali traiesc binisor

Consilierii prezidentiali au urmat cu intarziere exemplul presedintelui Basescu de a-si da publicitatii declaratia de avere. Consilierul de stat de la Cancelaria Ordinelor, Gheorghe Angelescu, nu are terenuri, conturi sau bijuterii, dar are acasa o comoara de sotie. Ea a castigat 468 milioane de lei anul trecut in functia de director la Petrom. Familia Angelescu detine din anul 2002 un autoturism Renault Clio, dobandit prin imprumut bancar. Pana ieri, secretarul CSAT, Viorel Barloiu, are un cont consistent, deschis la BCR, in valoare de 450 milioane de lei, bani proveniti din soldele compensatorii pentru trecerea sa in rezerva. In declaratia de avere figureaza si primirea unei donatii, respectiv un apartament in valoare de 600.000.000 lei, din Alba Iulia, catre Viorela si Mihai Claudiu Barloiu.
Consilierul (cu state de plata inca de pe vremea lui Ion Iliescu) Dan Vuerich si-a cumparat anul trecut o masina Renault Megane, hotarand sa-si vanda Cielo achizitionat in 1996 cu 4.300 de euro. Sotia, Niculina, rotunjeste veniturile familiei, aducand in casa anul trecut 111.389.221 lei. Contul in banca s-a subtiat cu 40 de milioane de lei, de la 221,6 milioane lei la 181,3 milioane lei. Depozitul in dolari, in valoare de 4.941, aflat la BRD Bucuresti, a ramas stationar.
Adriana si Claudiu Saftoiu au primit anul trecut drept indemnizatie pentru functia de consilier cate 400 de milioane de lei. Claudiu Saftoiu a primit indemnizatie pentru deplasari 762 dolari si 1.428 euro, iar Adriana Saftoiu a primit 1.790 USD si 840 euro. Stefan Deaconu a primit indemnizatie de la Administratia Prezidentiala in valoare de 310 milioane lei, 28 milioane de la Senat, 50 milioane de la Universitatea Bucuresti, unde este asistent universitar. Deaconu a mai primit 12 milioane drepturi de autor de la Editura All Beck.

Averi rotunjite prin jocul la Bursa

Una din cele mai banoase surse de venit ale demnitarilor este jocul la Bursa. Premierul Calin Tariceanu a castigat numai astfel 575 milioane de lei. Un alt jucator, ministrul Economiei, Codrut Seres, si-a dublat si el plasamentele la Bursa, a caror valoare a fost anul trecut de 723 de milioane de lei. Ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga a avut si el de castigat de pe urma cotatiilor de la Bursa de Valori. De pe urma titlurilor detinute la BRD si Romania Combi SA, el a castigat 113 milioane de lei. Secretarul general al Guvernului Mihai Voicu a inceput si el, incet, incet, sa aiba venituri de la Bursa. Dupa ce a cumparat anul trecut 10.000 de actiuni la Banca Transilvania cu 9.500 lei bucata, valoarea acestora a ajuns deja la 13.300 bucata. Si senatorul PNL Ionut Popescu, fostul ministru de Finante, este un jucator la Bursa. Conform informatiilor aparute in presa, el a castigat anul trecut in jur de un milion de dolari din astfel de tranzactii. R.R.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă