10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportRomania nu-i Germania!

Romania nu-i Germania!

Seful Guvernului, Calin Popescu Tariceanu, si ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, s-au straduit ieri sa explice de ce Guvernul nu poate acorda profesorilor majorarile salariale solicitate de sindicatele din Invatamant, care au cerut ca salariul minim din Educatie sa fie, anul viitor, de 250 de euro. Seful Guvernului a pus punctul pe “i” in ecuatia salariilor profesorilor, aratand ca Romania nu-i Germania, ca pondere a veniturilor in PIB. “Ca sa acoperim solicitarile celor din Educatie ne-ar mai trebui inca jumatate de buget”, a subliniat premierul, marturisind ca guvernantii nu distribuie banii publici dupa bunul lor plac, asa cum se crede.

Raspuns la solicitarea lui Basescu

Tariceanu si Vladescu nu l-au contrazis pe seful statului in problema fondurilor pentru Educatie, preferand numai sa explice faptul ca negocierile cu sindicalistii se poarta la Palatul Victoria pe tema majorarii salariilor, si nu pe cea a intregului buget al invatamantului.
Presedintele Basescu afirmase, la depunerea juramantului de catre noul ministru al Educatiei, ca nu intelege de ce Guvernul nu ia o decizie politica in aceasta chestiune, astfel incat Educatia sa primeasca 5% din PIB anul viitor.
Ministrul Finantelor a tinut sa sublinieze ca “suntem cu totul de acord cu declaratia presedintelui Basescu” dar, in acelasi timp, a atras atentia ca seful statului s-a referit nu numai la cresterile salariale, ci la domeniul Educatiei in ansamblul sau. “Orice proiect cu care cei de la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) vor veni va fi finantat la nivelul necesar”, a promis Vladescu. El i-a indemnat pe cei de la MEdC sa faca eforturi si sa pregateasca programe, deoarece aceste lucruri iau ceva timp. Vladescu a mai aratat ca 1% din PIB (cat cer in plus acum sindicalistii – n.n.) inseamna cam 32.000 miliarde lei, suma care este cam greu de cheltuit de catre MEdC pe programe.

“Este gresit sa facem raportarea la PIB”

Premierul a spus ca Guvernul are toata disponibilitatea pentru a discuta cu profesorii, dar a apreciat ca este gresita raportarea la PIB a sumelor pentru Educatie. “In Romania, veniturile reprezinta 30% din PIB. Tarile dezvoltate din Europa au venituri de 40-50% din PIB, cu 10-20% in plus. Daca si noi am avea 40%, am pune sume mai mari (pentru Educatie – n.n.). Noi calculam procentul de cheltuieli (ale Invatamantului – n.n.) raportat la totalul cheltuielilor bugetare. Nu putem compara Romania cu Germania, unde veniturile sunt mult mai mari”, a spus Tariceanu. El a aratat ca, daca se raporteaza sumele diverselor domenii bugetare la PIB (5% la Invatamant, 6% la Sanatate si 2,38% la Armata), ar mai ramane circa doua procente si ceva care sa fie distribuite pentru pensii, agricultura, administratie, ceea ce nu se poate: “Nu putem construi bugetul in felul acesta, pentru ca ajungem la o aberatie, ne-ar mai trebui o jumatate de buget in plus”.
Premierul a explicat ca este posibila satisfacerea cererilor salariale ale profesorilor, dar cu un pret urias. Astfel, in conditiile in care aceasta crestere nu este sustinuta de productivitatea economiei, deficitul bugetar se va majora, iar inflatia poate exploda: “Noi avem o raspundere, a gestionarii corecte a resurselor. Daca vom accepta majorari salariale care depasesc posibilitatile economiei, reaprindem inflatia. Oferta noastra (de majorare a salariilor cu 8%, in doua transe – n.n.) este in raport cu ceea ce se poate face fara a afecta echilibrele macroeconomice”.

Lovitura de teatru

Oferta Guvernului, de majorare a salariilor din Invatamant cu 8%, nu li se va aplica tuturor profesorilor. Procentul de 8% este un procent mediu de majorare. Astfel, profesorii tineri din preuniversitar, asistentii si preparatorii universitari vor beneficia de majorari salariale mai consistente, pentru “incurajare”, fata de colegii lor mai in varsta, care au deja salarii maricele. “Cheltuielile nu vor fi modificate. Cheltuielile de personal vor creste cu 5,5% in 2006 fata de 2005”, a spus ministrul Vladescu. El a aratat ca in limita acestor fonduri, care nu pot fi majorate decat cu 5,5%, se vor putea negocia majorarile salariale pentru profesori.
Premierul Tariceanu a adaugat ca nu se pune problema unor disponibilizari in Invatamant, pentru a nu se depasi cheltuielile permise, de 5,5%. Singurul lucru care se va modifica va fi scara de salarizare (ierarhia) in cadrul sistemului, astfel incat salariile sa fie incurajatoare pentru atragerea de oameni tineri la catedra.
Seful Guvernului a explicat ca intotdeauna salariile din Educatie au fost majorate cu acelasi procent pentru toata lumea, astfel incat diferentele dintre tineri si cei mai putin tineri s-au accentuat. “In invatamantul universitar, un profesor a ajuns la salariul de 40 de milioane de lei brut, dar exista si profesori cu 80 de milioane de lei brut, pentru o singura norma didactica. In acelasi timp, preparatorii si asistentii au ramas cu salarii foarte mici. Este nevoie de o corectie, pentru ca tinerii nu mai sunt stimulati. Si in preuniversitar, cei cu gradul I, cu dirigentie si cu anumite sporuri ajung la niste salarii care nu sunt de neglijat”, a spus premierul. Concluzia premierului este ca trebuie realizata acea corectie in cadrul scalei, prin care unii sa primeasca mai mult, iar altii mai putin, pentru “o alimentare a corpului profesoral cu oameni tineri”.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă