15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportRomania, o tara a contrastelor

Romania, o tara a contrastelor

De mult nu s-a mai bucurat Romania de o prezenta atat de abundenta in presa franceza ca in ultimele saptamani. Iminenta ei sosire in Uniunea Europeana, alaturi de Bulgaria, a declansat reportaje si analize social-economice mult mai consistente decat in trecut sau chiar a provocat analize despre starea Uniunii din perspectiva noii largiri. Tonul este in general pozitiv, iar uneori chiar exprima simpatie.
Sunt apreciate eforturile facute de cele doua tari, dar se spune ca ele au nevoie in continuare de ajutor ca sa-si duca la bun sfarsit reformele incepute. Solidul ziar cu profil economic La Tribune constata si faptul ca Uniunea dobandeste astfel o granita la Marea Neagra, si crede ca Romania va dori sa joace un rol important in zona, profitand si de legaturile sale solide cu Turcia. Deci s-ar zice ca mesajul repetat insistent de presedintele Basescu incepe sa-si croiasca drum.
Acelasi ziar spune despre Romania ca spera sa-si valorifice pe piata europeana forta de munca mult mai ieftina decat in alte tari, apreciata ca ar avea un nivel destul de bun de calificare. Bursele de la Bucuresti si de la Sofia, continua ziarul, nu au asteptat decizia politica a integrarii pentru a-si face simtita prezenta pe plan international. Au deocamdata capitalizari modeste, dar mari grupuri din strainatate vor continua sa faca investitii, atrase mai cu seama de ritmul cresterii din Romania. Trecerea la euro va fi ceva mai complicata, crede Le Monde, scotand in evidenta situatia de “mica Elvetie” a Sloveniei, la care inca nu pot visa nici Ciprul, nici Malta si nici Ungaria. Deocamdata Romania e o tara cu doua viteze, afirma o analiza difuzata de agentia France Presse, dar, in substanta, o spun si cele doua pagini de analize si reportaje din l'Humanite. Este aratata cu degetul prapastia dintre noii imbogatiti, tot mai ostentativi, si marea masa a saracilor, si mai saraciti.
Ziarul comunist critica lipsa infrastructurilor in orasele de provincie sau la periferie si remarca faptul ca un milion de romani ar dori sa lucreze in alte tari, adaugandu-se celor doua milioane de muncitori romani deja plecati.
Le Figaro observa insa ca si Romania primeste deja muncitori imigranti, mai cu seama chinezi, deci a sosit si globalizarea sau mondializarea in Romania, ca in toate celelalte tari ale Uniunii. La uzina de confectii de la Bacau proprietarul este elvetian, managerul roman, tehnicienii sunt italieni iar muncitorii, chinezi. Iar Romania deja duce lipsa de mana de lucru – iata paradoxalul revers al succesului!

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă