9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportRevolutie si contrarevolutie la PNL

Revolutie si contrarevolutie la PNL

Tariceanu a reusit sa dejoace, joi seara, o tentativa de “puci” pusa la cale de 40 de deputati care au propus o rezolutie pentru prelungirea protocolului Aliantei cu PD, astfel incat cele doua partide sa-si reinnoiasca juramintele de credinta. Rezultatul final al Delegatiei Permanente de joi seara: o rezolutie vaga, care face referire doar la consolidarea Aliantei printr-o mai buna comunicare, dar fara vreun angajament din partea PNL pentru prelungirea intelegerii politice pana in 2013.


Delegatia Permanenta a PNL a adoptat, joi seara, doua rezolutii, una privind necesitatea consolidarii functionarii aliantei cu Partidul Democrat si alta privind mentinerea hotararii partidului de a retrage trupele din Irak. Inainte de sedinta Delegatiei Permanente, un grup de 40 de deputati PNL au redactat si inaintat presedintelui partidului si Delegatiei Permanente un proiect de rezolutie in care propuneau refacerea relatiilor cu PD, prelungirea protocolului Aliantei pana in anul 2013 si candidat unic la Presedintie.
Initiatorul documentului a fost deputatul Gabriel Sandu, care a strans si cele 40 de adeziuni, desi, potrivit unor susrse din grupul parlamentar al liberalilor, Bogdan Olteanu ii sunase pe deputati si le interzisese sa semneze rezolutia. Gabriel Sandu a refuzat sa primeasca pe lista sa semnaturile grupului “stolojenistilor”, Mona Musca incercand sa deturneze demersul celor 40 intr-o actiune pro-Stolojan.
Chiar si in aceste conditii, Tariceanu a refuzat ca acest document sa fie supus dezbaterii in cadrul sedintei si a cerut refacerea materialului. Acesta a fost transformat de secretarul general al PNL Dan Motreanu intr-un material mult mai retinut. Au fost eliminate din propunerile initiale cele care vizau continuarea protocolului cu PD pana in 2013 si desemnarea unui candidat unic la Presedintie, singurul punct mentinut fiind consolidarea functionarii Aliantei pentru atingerea obiectivului guvernarii. PNL face un apel catre PD pentru respectarea protocolului Aliantei si pentru mentinerea unei conduite de incredere si solidaritate intre parteneri. Conducerea PNL a preferat o formula ambiguua in privinta colaborarii cu PD. “Propunem partenerilor nostri de Alianta sa ne concentram in comun eforturile noastre politice pe aceste obiective pentru a obtine inca un mandat de incredere din partea tuturor romanilor.”

Atanasiu a huiduit-o pe Raluca Turcan

La finalul Delegatiei Permanente, Tariceanu a explicat: “Acesta este rostul dezbaterii. Am intrat cu un document in Delegatia Permanenta si am iesit cu altul”. Raluca Turcan a fost huiduita de colegii sai cand a explicat de ce s-a opus deciziei Biroului Permanent Central de a propune retragerea trupelor romanesti din Irak. Raluca Turcan i-a cerut presedintelui Tariceanu sa faca liniste in sala, dar liderul liberal nu a fost sensibil: “Daca nu te asculta, inseamna ca nu-i intereseaza ce ai de spus”. Plin de barbatie, ministrul Apararii Teodor Atanasiu a huiduit-o copios pe Turcan si a acuzat-o ca vrea sa subordoneze partidul lui Basescu si a cerut excluderea sa din partid. Pana la urma, Delegatia Permanenta a decis sa ii sanctioneze prin avertisment public pe Raluca Turcan, Mircea Cinteza si pe ministrii liberali Razvan Ungureanu si Sebastian Vladescu. Cristian Boureanu a primit un ultim avertisment.


Emil Boc a raspuns scrasnit

Rezolutia liberala privind consolidarea Aliantei D.A. a fost primita fara prea mare entuziasm de democrati, care au anuntat ca propunerea PNL va fi discutata in forurile de conducere ale PD. “PD respecta Protocolul Aliantei, valabil pana in 2008, si va discuta in conducerea centrala a partidului noua propunere a PNL”, a precizat, pentru agentia NewsIn, Emil Boc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă