8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportRestructurare pentru aderare

Restructurare pentru aderare

Batalia reala nu se da acum cu steguletele pe care ni le-au pus oficialii europeni, ci cu realitatile Romaniei. Acesta este adevarul crud pe care Traian Basescu a tinut sa-l prezinte aseara, in primul sau discurs sustinut in fata Parlamentului in calitate de sef al statului, ca o atentionare serioasa asupra a ceea ce mai avem de facut. Presedintele Romaniei a spus ca Romania, in realitate, este pregatita “mediocru” sa devina membru al Uniunii Europene si ca aderarea la UE nu va face automat din tara noastra o tara prospera; pentru asta mai trebuie muncit. “Romania se inscrie intr-o zona a mediocritatii. Progresele remarcate de Comisia Europeana intre octombrie 2005 si martie 2006 nu schimba realitatea. Intre 2005 si 2006, s-a purtat un consistent efort pentru a indeplini macar un standard minimal cerut de UE”, a aratat Traian Basescu, adaugand ca “intrebarea fundamentala este daca cetatenii, societatile comerciale, societatea civila pot fi multumite de mediocritatea functionala a institutiilor statului roman”. Aceasta mediocritate functionala a institutiilor statului a fost, de altfel, laitmotivul discursului prezidential, care s-a constituit si intr-un apel adresat clasei politice, dar si celor 22 de milioane de cetateni ai Romaniei, care sa schimbe mentalitatile si sa ajunga sa “faca performanta”.
“Daca Romania va fi o tara prospera, cu oameni prosperi, depinde numai de noi toti, de fiecare dintre cetatenii acestei tari”, a spus Traian Basescu. Acesta a criticat extrem de dur atitudinea politicianista a celor care au respins restructurarea Executivului: “Guvernul, agentiile guvernamentale trebuie reformate. Este cel putin greu de inteles respingerea restructurarii, mai ales atunci cand blocajul este sustinut chiar in numele acestei integrari. Trebuie avuta in vedere rationalizarea institutiilor statului, trebuie redus numarul de institutii, mai ales la nivel central”. Basescu a spus ca restructurarea Guvernului este cea mai mare provocare in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007. Presedintele a cerut sa se declanseze imediat “procesul de modernizare a institutiilor statului”. Acesta a cerut, de asemenea, asumarea unor strategii pentru dezvoltarea resurselor umane, reforma sistemului de salarizare, astfel incat functionarii publici sa primeasca mai multi bani, pentru a nu mai fi tentati de coruptie. Basescu a spus ca Guvernul trebuie sa-si intareasca “capacitatea de prognoza si de fixare a prioritatilor pe termen lung”. “Acum putem alege intre mentinerea in mediocritate si vitalizarea institutiilor statului. De acum pana in decembrie trebuie sa facem o profunda restructurare a institutiilor executive ale statului. Doar asa Romania va intra in UE cu perspectivele unei tari performante”, a afirmat Traian Basescu. Seful statului a criticat incapacitatea dovedita pana acum de Guvern in privinta absorbtiei fondurilor europene de preaderare si a spus ca una din obligatiile principale ale autoritatilor este pregatirea programelor necesare accesarii banilor care au fost alocati pentru Romania in bugetul UE. Traian Basescu a atacat in termeni la fel de duri politicile purtate de Ministerul Educatiei, de Ministerul Sanatatii si de cel al Agriculturii, fiind aplaudat la scena deschisa de catre deputati si senatori, incantati ca seful statului a atacat aceleasi probleme pe care ei le-au abordat in motiuni simple in cele doua Camere. “Eu nu am venit aici sa sustin o pozitie partizana de o parte sau de alta”, a explicat Basescu, aratand insa ca masurile promovate de actualul Guvern in ceea ce priveste sanatatea sunt mai de stanga decat cele promovate de PSD. Presedintele a explicat, in final, ca discursul sau a vizat sectoare de care se loveste orice cetatean. Iar problemele fundamentale ale tarii sunt sanatatea si educatia. Intregul sau discurs a fost un apel pentru flexibilizarea institutiilor romanesti pentru a fi capabile sa ia decizii rapide, eficiente si sa acceseze toate fondurile alocate Romaniei.

Premierul s-a ascuns de seful statului

Premierul Calin Popescu Tariceanu nu a participat ieri la sedinta comuna in care presedintele Traian Basescu a prezentat mesajul cu privire la aderarea la Uniunea Europeana. Potrivit unor surse liberale, Tariceanu le-ar fi explicat colegilor de partid ca… are treaba la Guvern ori ca are o discutie importanta cu ministrul Hardau. Explicatie stranie, in conditiile in care neintelegerile lui Tariceanu cu Hardau sunt mai vechi, iar o discutie despre scandalul subiectelor putea avea loc oricand. Mai mult, Tariceanu le-ar fi explicat colegilor ca Basescu se adreseaza Parlamentului, si nu Guvernului. Cu toate acestea, au fost prezenti toti ministrii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă