15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportRepublica procurorilor?

Republica procurorilor?

Tariceanu i-a parat pe procurorii DNA presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso.
Premierul i-a declarat acestuia ca el, ca sef al Guvernului, afla din ziare ca membrii Cabinetului sau sunt anchetati de procurori.

Tariceanu a relatat miercuri seara, intr-o emisiune televizata, discutiile pe care le-a avut la Bruxelles cu seful Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, incercand sa risipeasca zvonurile vehiculate in Romania in legatura cu activarea clauzei de salvgardare pe Justitie, din cauza stoparii reformelor. "I-am spus lui Barroso cum putem sa vorbim despre stoparea reformelor in Justitie cand saptamana trecuta un fost prim-ministru a fost trimis in judecata pentru un al doilea dosar, cum putem sa vorbim de stoparea reformelor cand un membru al Cabinetului este chemat la Parchet pentru a i se aduce la cunostinta ca incepe cercetarea, si nu numai atat, presedintele il si suspenda?! Deci putem sa vorbim clar ca Justitia functioneaza corect si independent, si este rupta complet de factorul politic."
Insa in aceeasi emisiune, dupa ce a spus ca Justitia este rupta de factorul politic, Tariceanu a recunoscut ca s-a plans in fata lui Barroso exact de acest lucru, respectiv de faptul ca procurorii sunt atat de rupti de politic incat nu-l mai tin la curent pe el, prim-ministrul, cu dosarele la care lucreaza. "I-am spus-o lui Barroso in felul urmator: gasiti firesc ca eu, care sunt prim-ministru, sa aflu din presa ca unul din membrii Cabinetului este anchetat de Procuratura si ca Procuratura decide inceperea urmaririi penale, moment in care el poate fi suspendat de presedinte, si eu ca prim-ministru sa nu fiu informat?", a intrebat Tariceanu. Premierul a calificat aceasta situatie drept "anormala", precizand ca i-a spus lui Barroso ca "el apreciaza ca Justitia trebuie sa fie independenta, dar ea nu poate fi rupta de celelalte institutii". Supararea premierului, explicata mai departe, este legata de faptul ca el nu este informat direct de procurori in legatura cu anumite dosare, in timp ce seful statului da: "Presedintele are aceasta posibilitate legala si eu nu o comentez. Problema este ca eu, care sunt sef al Guvernului, nu pot sa aflu direct." Tariceanu sustine ca Barroso a fost de acord ca "asa ceva nu se intampla nicaieri in statele in care institutiile sunt asezate pe un fagas normal."

Replica
Presedintele CE, José Manuel Durão Barroso, i-a explicat totusi lui Tariceanu ca nu este anormal ca procurorii sa-l informeze pe seful statului in legatura cu dosarele membrilor Guvernului, deoarece, in egala masura cu principiul separatiei puterilor in stat, functioneaza si "interdependenta puterilor in stat, pentru ca ele lucreaza pentru stat si in favoarea cetateanului".

PERSECUTAT
Premierul Tariceanu si ministrii au avut o discutie privind sistemul juridic in care s-au plans ca Romania ar fi pe cale sa devina un stat excesiv al procurorilor, problema despre care seful Guvernului a discutat si cu presedintele CE. Tariceanu a afirmat ca fostul ministru al Justitiei Monica Macovei ar fi creat un sistem in care "Justitia a ajuns sa se controleze pe ea insasi, iar procurorii au devenit un stat in stat".

Kovesi: "Respect legea In vigoare"
"Nu am facut altceva decat sa respect legea in vigoare. Legea ma obliga sa informez presedintele cand se incepe urmarirea penala impotriva unui ministru pentru a fi suspendat sau nu. Aceasta este dispozitia din Legea raspunderii ministeriale. Nu am nici un fel de alta obligatie legala de a informa primul ministru. Daca legea se va modifica, o voi respecta. Deocamdata, nu am decat obligatia de a informa presedintele si pe nimeni altcineva. Informez presedintele doar daca e vorba de ministri si nu dau alte informatii din alte dosare. Parchetul trebuie sa informeze din oficiu numai intr-o singura situatie: cand incepe urmarirea penala impotriva unui ministru", a declarat procurorul general Laura Kovesi.

Si Berlusconi s-a suparat pe magistrati
Fostul premier italian Silvio Berlusconi, impotriva caruia s-au desfasurat mai multe anchete, a declarat de fiecare data cand a avut probleme cu legea ca este persecutat de judecatorii cu vederi de stanga si ca demersurile justitiei sunt motivate politic.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă