15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportRaluca Turcan si Cristian Boureanu, dati afara din PNL

Raluca Turcan si Cristian Boureanu, dati afara din PNL

Deputatii Raluca Turcan si Cristian Boureanu au fost exclusi, sambata, din PNL, de catre Delegatia Permanenta a partidului. Au fost dati afara pentru declaratii publice ale acestora considerate “impotriva deciziilor partidului”. In schimb, omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a scapat cu un simplu avertisment.

Ca un fel de pedeapsa suplimentara, liberalii au lasat-o pe Raluca Turcan sa astepte sase ore afara, pana cand a fost judecata. Ea a venit chiar la primele ore ale diminetii, cand a inceput sedinta, dar nu i s-a permis intrarea, nefiind membra a Delegatiei. Excluderile au fost la ultimul punct, a carui consumare s-a produs la ora 4 dupa-amiaza. Vizibil afectata de cele ce i se pregateau, Raluca Turcan s-a asezat pe o canapea in holul hotelului. “Sunt oameni cu care am lucrat si acum nu ma mai baga in seama”, a sintetizat ea situatia. In schimb, singurul care a venit sa discute cu ea a fost liderul liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban. “Am venit sa te exclud”, a spus cu zambetul pe buze Orban. “Esti constient ca poate sa vina si randul tau?”, a fost raspunsul primit. Cei doi au stat de vorba timp de o ora, contrazicandu-se pe teme politice – de la comportamentul lui Traian Basescu pana la strategia PNL. Cristian Boureanu, invitat de asemenea la sedinta Delegatiei, a scapat de o corvoada asemanatoare, el alegand sa nu se prezinte, pentru ca era oricum suspendat.
Intr-un tarziu, Raluca Turcan s-a prezentat in fata Delegatiei Permanente si a vorbit despre scaderea de credibilitate a partidului. Si despre mentalitatile comuniste ale conducerii centrale. Daca presedintele Tariceanu a vorbit pe un ton calm, explicand ca toti membrii PNL trebuie sa respecte deciziile luate prin vot, cativa dintre liberali au fost mai vehementi. Vicepresedintele Puiu Hasotti i-a reprosat Ralucai Turcan ca ia partea presedintelui Traian Basescu si ca este o agenta a “haimanalei” Basescu. La randul sau, Crin Antonescu i-a adus reposuri: “Nu te-am vazut niciodata dand dreptate PNL in disputele cu seful statului. Pe noi ne faci stalinisti, care ii excludem pe colaboratorii Securitatii?”. Si Paul Pacuraru, pe vremuri un apropiat al lui Stolojan, a fost la “inaltimea momentului”. El a caracterizat-o pe Turcan drept “slab pregatita” si nerecunoscatoare partidului care i-a oferit o functie importanta la doar 28 de ani.
In cele din urma, Delegatia Permanenta a PNL a decis excluderea din partid a deputatilor Raluca Turcan si Cristian Boureanu. Decizia de excludere a Ralucai Turcan a fost adoptata cu 53 de voturi “pentru” si 9 “impotriva”, iar pentru excluderea lui Cristian Boureanu au fost 50 de voturi “pentru” si 14 “impotriva”.
In schimb, liberalii s-au aratat mai intelegatori fata de Dinu Patriciu, acuzat ca a sponsorizat PSD. Dinu Patriciu a transmis Delegatiei Permanente a PNL o scrisoare prin care isi afirma convingerea ca este tinta unor “acuzatii nedrepte”, subliniind ca, in perioada urmatoare, se va dovedi netemeinicia acestora si va fi absolvit de “vina de a fi liberal”. In ceea ce priveste sponsorizarea PSD de catre companiile la care este actionar, liberalul a apreciat ca s-a respectat “principiul sanselor egale”.
In cadrul dezbaterilor, chiar au existat liberali care au recunoscut ca ar avea o datorie morala fata de Dinu Patriciu. Omul de afaceri liberal s-a ales cu un avertisment public, pe baza recomandarii comisiei de etica a PNL. In favoarea avertismentului s-au inregistrat 52 de voturi “pentru”, 6 voturi “impotriva” si 5 abtineri.
Fostul sef al Cancelariei primului ministru, Aleodor Francu, a demisionat din PNL, iar deputatul Titus Gheorghiof a demisionat din Biroul Permanent Central al partidului. Cei doi au avut legaturi cu fosta Securitate.
Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a explicat ca Gheorghiof isi poate pastra calitatea de simplu membru de partid, pentru ca a fost detinut politic si partidul a hotarat sa tina seama de acest fapt atunci cand analizeaza colaborarea cu fosta Securitate.
Deputatul Cristian Boureanu spune ca in PNL a fost instaurata “dictatura unui grup de interese meschine”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă