8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportRaluca Turcan: "Noul proiect raspunde cerintelor de profesionalizare si depolitizare"

Raluca Turcan: “Noul proiect raspunde cerintelor de profesionalizare si depolitizare”

– In calitate de coinitiator, sunteti multumita de forma in care a fost adoptat de Comisia pentru cultura proiectul de lege privind SRR si SRTv?
– Cred ca rezultatul dezbaterilor din comisie este unul bun. Va asigura un cadru mult mai profesional si lipsit de politizare pentru cele doua institutii. As dori sa mentionez ca aceasta initiativa a aparut ca raspuns la numeroase semnale de alarma trase de societatea civila, de organizatii profesionale, de reprezentantii salariatilor din cele doua institutii si organismele internationale. Vechea lege avea o serie de portite, care permiteau interpretari, speculate in dezinteres fata de cetatenii Romaniei si, in acelasi timp, fata de banul public.
– Care a fost evolutia proiectului?
– Traseul acestei legi a fost destul de sinuos. Am avut numeroase dezbateri cu societatea civila si cu partidele din coalitia de guvernare. Am avut numeroase depuneri si retrageri de amendamente si, in final, coalitia si-a asumat responsabilitatea pentru promovarea acestei initiative legislative si, spre marea mea bucurie, toti membrii Comisiei de cultura au realizat importanta acestui proiect si au contribuit la elaborarea unei legi care sa raspunda cel mai bine cu putinta intereselor cetatenilor si ale celor doua institutii. Au fost adaugate si numeroase amendamente ale PSD si ale altor colegi. Eu cred ca mai presus de orgolii de initiator sau orgolii personale se afla interesul celor pentru care lucreaza aceste doua institutii.
– In ce masura se elimina acum posibilitatea politizarii SRR si SRTv?
– Consider ca aceasta initiativa raspunde intr-o masura foarte mare cerintelor de depolitizare si de profesionalizare a acestor doua institutii. In primul rand, au fost introduse criterii de competenta si de profesionalism pentru persoanele care vor fi propuse in Consiliile de Administratie. Apoi, a fost definita mult mai clar misiunea de serviciu public a celor doua institutii, s-a precizat care este rolul lor, de informare, cultural, educativ si de forum, in societatea romaneasca, s-a urmarit eliminarea conflictelor de interese si instituirea unor incompatibilitati clare. Un alt lucru important este acela ca toate deciziile CA vor fi publice si intra sub incidenta legii accesului la informatii de interes public.
– Cum comentati, atunci, acuzatiile potrivit carora s-ar accentua politizarea prin reducerea numarului reprezentantilor salariatilor in CA?
– Din pacate, in structura Consiliilor de Administratie, stabilita in urma dezbaterilor, se regaseste cate un singur reprezentant din partea angajatilor celor doua institutii. Aceasta este varianta rezultata in urma dezbaterilor. Din moment ce a fost adoptata de comisie inseamna ca a existat o majoritate care a sustinut-o, dar cred ca temerile organizatiilor sindicale sunt nejustificate. Politizarea nu consta doar in componenta CA, ci si in celelalte elemente pe care noi le-am mentionat si care reprezinta pasi absolut necesari in definirea, in bune conditii, a misiunii celor doua institutii.
– Din semnalele pe care le aveti, proiectul va mai suferi modificari pana la adoptarea si de Senat?
– Este posibil ca si la Senat sa se aduca o serie de modificari. Cred insa ca modificari majore nu vor surveni. Se pot accepta propuneri care pot sa asigure conditii mai bune pentru derularea activitatii acestor doua institutii. Sper, de asemenea, ca dezbaterile in Senat sa se realizeze cu rapiditate si ca termenele acestei legi sa se aplice cat mai repede, pentru ca in acest moment exista o situatie foarte tensionata in cele doua institutii si un nivel foarte mare de asteptare din partea societatii civile. Si mai sper ca toate problemele semnalate in vechea lege au fost corectate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă