11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportPrima modificare a Legii votului uninominal

Prima modificare a Legii votului uninominal

» Executivul a amendat Legea votului uninominal la numai cateva luni de la adoptarea sa, la gramada cu stabilirea modalitatilor de validare a presedintilor de consilii judetene, a primarilor si a consilierilor judeteni.

Guvernul a adoptat in sedinta de ieri o ordonanta de urgenta care completeaza legile electorale cu incidenta asupra alegerilor locale (Legea 215/2001 privind administratia publica locala, Legea nr. 334/2006 privind finantarea partidelor politice), dar si Legea votului uninominal nr. 35/2008, introducand prin OU norma de reprezentare, fara ca lucrarile comisiei parlamentare de cod electoral sa se fi incheiat.
Potrivit ordonantei de urgenta, constituirea consiliilor locale, validarea alegerii primarului si validarea alegerii presedintelui CJ se fac tot in termen de 20 de zile de la data alegerilor. In termen de doua zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de validare, presedintele CJ va depune juramantul, iar consiliile judetene vor fi constituite in termen de trei zile de la data depunerii juramantului noilor alesi in sedinta convocata de noul presedinte al CJ. Cum sunt previzibile lupte serioase in teritoriu cu ocazia constituirii noilor majoritati, s-au prevazut si situatiile de conflict. Daca reunirea consiliului nu este posibila in trei sedinte consecutive, presedintele CJ ii poate suspenda pe consilierii judeteni care nu au participat, urmand sa fie desemnati supleanti. In situatia in care nu sunt supleanti, se poate recurge la noi alegeri.

Modificarea ce se refera la legea finantarii partidelor stabileste ca, in termen de 15 zile de la data alegerilor, mandatarul financiar este obligat sa depuna la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) un raport privind veniturile si cheltuielile electorale pentru fiecare partid. Dupa cele 15 zile, AEP trebuie ca, in 24 de ore, sa publice in Monitorul Oficial lista partidelor, a aliantelor sau a candidatilor independenti care au depus raportul, avand in vedere ca depunerea acestuia e o conditie de validare a celor alesi.
Prin amendarea recent adoptatei Legi a votului uninominal, Guvernul ii ia prin surprindere inclusiv pe parlamentari. Executivul a stabilit ca in fiecare dintre sectoare se vor delimita colegii uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cu aplicarea prevederilor alin. (1), lit. a (adica prin raportarea numarului de locuitori al fiecarei circumscriptii electorale la normele de reprezentare de un deputat la 70.000 de locuitori si un senator la 160.000 de locuitori, la care se adauga un colegiu de deputat, respectiv de senator, pentru ceea ce depaseste jumatatea normei de reprezentare, fara ca numarul colegiilor de deputat dintr-o circumscriptie electorala sa fie mai mic de 4, iar cel al colegiilor de senator, mai mic de 2), prevederile lit. g urmand sa fie aplicate pentru colegiile uninominale delimitate in interiorul fiecarui judet in parte.

In cadrul circumscriptiilor electorale, conform lit. g, delimitarea colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului se face in asa fel incat marimea acestora calculata in numar de locuitori sa fie de asa natura incat cel mai mare colegiu uninominal sa fie, de regula, cu cel mult 30% mai mare decat cel mai mic colegiu uninominal. Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Victor Paul Dobre, a motivat modificarile operate in legea votului uninominal prin faptul ca ar fi generate de alegerea presedintilor de consilii judetene prin noul sistem de vot, intr-un singur tur de scrutin.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă