15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPresedintele si Alianta - lideri in topul popularitatii

Presedintele si Alianta – lideri in topul popularitatii

Intrunind 63% din preferintele romanilor, presedintele Traian Basescu ramane cel mai popular om politic, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CURS. In ceea ce priveste intentiile de vot ale electoratului, Alianta PNL-PD continua sa conduca, la distanta de 17% fata de principalul sau contracandidat, PSD.
Fata de aprilie 2005, seful statului a pierdut doar trei procente, iar fata de octombrie 2005 inregistreaza o usoara crestere. Locurile urmatoare in topul popularitatii sunt ocupate de Mircea Geoana (47%) si Calin Popescu Tariceanu (44%). De remarcat ca primul este in scadere (opt procente mai putin fata de octombrie 2005), iar al doilea, in usoara crestere (doua procente in plus fata de aceeasi perioada de referinta). Pe locul patru se afla Emil Boc, presedintele PD, cu 38% din preferintele populatiei.
O dovada a popularitatii presedintelui Basescu o constituie si faptul ca 64% din romani considera ca acesta a avut dreptate cand a vorbit despre grupurile de tip mafiot care influenteaza deciziile Guvernului.
Trebuie mentionat ca in topul primilor zece politicieni populari nu se mai afla nici Adrian Nastase si nici Ion Iliescu.
Daca ar fi organizate alegeri, Alianta PNL-PD ar obtine cele mai multe procente, 42%, la distanta de 17 procente fata de principalul sau contracandidat, PSD. De remarcat ca, in ultimele trei luni, Alianta si-a conservat procentajul, in vreme ce formatiunea social-democrata a pierdut nu mai putin de 6%! O usoara scadere inregistreaza si PRM, in vreme ce UDMR, PC si PPCD (PNTCD) se mentin la acelasi nivel. Cu 3% si, respectiv, 2%, ultimele doua partide nu intrunesc conditiile pentru a intra in Parlament. Se observa totodata sporirea ingrijoratoare a numarului celor nehotarati sau care nu ar merge la vot: 48%, fata de 39% in martie 2005.
In randul votantilor Aliantei D.A., simpatia alegatorilor se indreapta in primul rand spre PD (47%). Doar 35% din respondenti simpatizeaza PNL, iar restul nu ar alege nicio formatiune in mod deosebit.
39% din persoanele chestionate au raspuns ca sunt de acord cu organizarea de alegeri anticipate in cursul acestui an, in vreme ce 37% au respins ideea. De remarcat ca, fata de alte sondaje, realizate anterior, romanii s-au razgandit in privinta anticipatelor si inclina sa fie de acord cu acestea.
Lucrurile nu s-au schimbat insa in ceea ce priveste increderea pe care alegatorii au o in diferite institutii: biserica se afla pe primul loc (86%), urmata fiind de armata (60%), mass-media (58%), Presedintie (54%) si Uniunea Europeana (42%). La polul opus se afla Parlamentul (doar 15%) si partidele politice (12%).

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă