10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportPremierul chinez: România a dat dovadă de hărnicia şi înţelepciunea unui tigru...

Premierul chinez: România a dat dovadă de hărnicia şi înţelepciunea unui tigru economic

Premierul chinez Li Keqiang a declarat, miercuri, în Parlamentul României, că România a manifestat ”hărnicia şi înţelepciunea” unui ”tigru economic” pe perioada crizei economice.

”România şi poporul român au manifestat hărnicia şi înţelepciunea, manifestandu-se ca un tigru european şi din Europa Centrală şi cea de Est”, a declarat premierul chinez.

Li Keqiang a precizat că România dezvoltă o politică către est, iar China o politică către vest, iar cele două state ”au economii cu avantaje complementare”.

”China a devenit deja cel mai mare partener economic al României din Asia. (…) Poporul chinez acordă importanţă sentimentelor de prietenie. Între noi există nu doar interese comune, dar şi o prietenie tradiţională. China alege România ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrală şi de Est şi pentru cooperarea cu UE”, a spus Li Keqiang.

Li Keqiang a spus că există două proverbe, unul românesc, ”Apa trece, pietrele rămân”, şi unul chinezesc, ”Prietenia e înrădăcinată şi va înflori”, care reflectă relaţiile dintre cele două ţări. Totodată, premierului chinez a susţinut că există un potenţial uriaş de cooperare între două ţări.

”Avem responsabilitatea ca prietenia chino-română să continue din generaţie în generaţie”, a mai spus prim-ministrul Chinei.

Totodată, Li Keqiang, a comparat cooperarea româno-chineză cu un vapor, care beneficiază de vânt potrivit şi va putea merge înainte.

”Ca să mergem mai departe avem nevoie de un vapor mare. Avem nevoie şi de vânt potrivit”, a spus premierul chinez.

La şedinţă au participat senatori şi deputaţi dar au fost invitaţi şi preşedinţi de Consilii judeţene, primari dar şi reprezentanţi ai corpului diplomatic.

De asemenea, premierul Chinei s-a declarat impresionat de evoluţia României în contextul internaţional, susţinând că ”indiferent de schimbările pe plan internaţional şi cel politic, prietenia dintre popoarele noastre nu se schimbă niciodată”.

La eveniment  participă şi premierul Victor Ponta.

Citeşte şi: VIDEO. Forumul ECE – China. Li Keqiang: România va fi un „tigru” al Europei

Li Keqiang se află într-o vizită oficială în România, prima din ultimii 19 ani a unui prim-ministru chinez în România.

Citeşte şi: Premierul chinez: România este un pilon important între China şi UE

La sosirea în ţară, oficialul chinez a spus că România este un pilon important între China şi Uniunea Europeană şi că partea chineză priveşte ţara noastră ca pe un “partener strategic”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă