9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportPregăteşte PSD propriul candidat la preşedinţie?

Pregăteşte PSD propriul candidat la preşedinţie?

Adrian Năstase a evocat o „anumită presiune“ pentru desemnarea unui candidat propriu al PSD la alegerile prezidenţiale, precizând că în acest caz PNL ar putea obţine poziţia de premier.

Victor Ponta a dezminţit această posibilitate, declarând că PSD va avea un candidat la prezidenţiale în 2019 şi că anul viitor PSD îl va susţine pe Crin Antonescu. Declaraţia lui Ponta nu are însă nici un sens. De ce ar susţine PSD un penelist în 2014 pentru un singur mandat ca să-i opună propriul candidat în 2019?

Potrivit consilierului prezi­denţial Sebastian Lăzăroiu, “Adrian Năstase a spus adevărul, iar Victor Ponta nu a negat” că presiunea de care a vorbit Năstase este reală. “Evident că acest lucru ar crea o foarte mare nervozitate în zona liberală. Poate că liberalii, unii dintre ei, şi-ar dori acest lucru, pentru că în felul ăsta, dacă PSD ar da preşedintele, atunci, conform înţelegerii, ei ar avea şeful Guvernului. Dar chestiunea asta ar crea o foarte mare nemulţumire, evident, la nivelul lui Crin Antonescu”, a declarat Năstase.

Iată-l şi pe Ponta în conferinţa de presă: “Am văzut ce a spus dl Năstase şi sunt de acord cu tot ce-a zis până acum, chiar am şi vorbit. (…) O să avem un candidat la prezidenţiale în 2019. În 2014, eu exclud din punctul de vedere al PSD orice dorinţă de a rupe USL. Eu vreau să rămână USL unit, să terminăm mandatul în 2016 şi, personal, am cel mai mare interes să terminăm cu bine, e vorba de mandatul meu de premier. Aşa încât, atât timp cât există USL, are un candidat, acela este Crin Antonescu şi în mod clar e favoritul câştigării alegerilor prezidenţiale la anul, având în spate USL şi o echipă de campanie atât de puternică” Ponta a ţinut să reamintească şi faptul că PSD a fost cel care a ales funcţia de premier: ”Eu i-am întrebat pe toţi colegii mei înainte să facem USL. Eu sunt cel care am semnat acordul şi am trecut că unul dintre partide are candidat la prezidenţiale şi unul la funcţia de premier. Şi, aşa cum era normal, noi suntem partidul cel mai mare, într-un fel trebuia să alegem primii, am întrebat toţi colegii ce e mai important pentru PSD. (…) Aşa că nu libe­ralii ne-au împins la funcţia de şef al Guvernului, noi am vrut-o. Noi am fost primii care am ales, şi nu pe baza aspiraţiei mele personale, ci pe baza a ceea ce am discutat cu toţi colegii din sală”.

“Partidul cel mai mare”

În opinia lui Năstase, alegerile europarlamentare sunt chiar mai importante decât cele prezidenţiale. De ce crede Năstase şi, împreună cu el, mulţi din PSD acest lucru, este evident. La europarlamentare se măsoară partide, având în vedere că se votează pe liste. Cum PSD şi PNL vor candida unul împotriva celuilalt, pe liste diferite, rezultatul va constitui un bun temei pentru a renegocia înţelegerile anterioare dacă proporţia de 2 la 1 în favoarea PSD va fi confirmată în alegeri. Europarlamentarele pot deveni cel mai bun prilej pentru PSD să ceară o renegocierea protocolului cu PNL de pe poziţii de forţă iar Ponta nu poate respinge această opţiune doar pentru că “el este cel care a semnat”. Dacă PSD se va dovedi în alegeri “partidul cel mai mare”, atunci presiunea de care vorbeşte Adrian Năstase va creşte.

Îl va abandona Voiculescu pe Crin?

Potrivit lui Lăzăroiu, există patru candidaţi la prezidenţiale pe care PSD îi poate lua în considerare. Primul este, desigur, Victor Ponta, dar “candidatura sa depinde, crede Lăzăroiu, de modul cum va evolua economia ţării”. O performanţă proastă i-ar compromite definitiv şansele. Năstase însuşi ar fi o opţiune dacă nu ar exista restricţiile legale care îl împiedică să ocupe o funcţie publică, iar din ceea ce ne spune Lăzăroiu, “Mircea Geoană se agită foarte mult în ultima vreme”, dar fără şanse prea mari, având în vedere că Ponta îl detestă pur şi simplu. În cele din urmă, există întotdeauna varianta Sorin Oprescu.
De departe însă, cea mai importantă mişcare pare să fie reorientarea lui Dan Voiculescu şi a Antenei 3 către un candidat eligibil aparţinând PSD şi abandonarea lui Crin Antonescu, vârful lor de lance de până acum. “Voiculescu înţelege că şansele lui Crin Antonescu sunt mici şi încearcă să-şi găsească un candidat PSD cu şanse bune”, ne-a declarat Lăzăroiu.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă