12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportPNL le-a "suflat" democratilor Monitorul Oficial

PNL le-a "suflat” democratilor Monitorul Oficial

Liberalii si-au plasat un om in fruntea Monitorului Oficial pe un post care revenea PD. Nici serviciile secrete nu stau degeaba, ele se straduiesc sa-l tina departe de Comunitatea de Informatii pe reprezentantul Guvernului.
Sefia institutiei fusese negociata ca intrand in parohia PD, pentru ca democratii sa-l sprijine pe Bogdan Olteanu la sefia Camerei Deputatilor. Inca de atunci aceasta discutie a generat nemultumiri in PNL, mai ales ca democratii solicitasera si Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul. "Ni se cere un post in plus, in schimbul votului pentru o functie care ne revenea oricum”, au comentat liberalii.
Secretarul general al Camerei, Georgeta Ionescu (PNL), a semnat ieri, potrivit atributiilor care ii revin, ordinul de instalare in fruntea Monitorului Oficial a lui Liviu Alexandru Moraru. Acesta a fost propulsat de PNL. De altfel, in urma cu mai multi ani, el a fost chiar director general adjunct al ziarului Ziua in perioada in care actionar al acestui cotidian era Dinu Patriciu. Democratii au fost nemultumiti de aceasta decizie, dar liberalii le-au transmis ca decizia s-a luat prin vot de catre membrii C.A. ai Monitorului Oficial si ca reprezentantul lor nu a fost suficient de convingator.
Desemnat de premierul Calin Popescu Tariceanu sa fie reprezentantul Guvernului in Comunitatea Nationala de Informatii, istoricul Marius Oprea nu poate participa la lucrarile acestui organism. Motivul: nu a primit certificat de securitate ORNISS. Pentru a primi acest certificat care permite accesul la informatii secrete, demnitarul cu pricina trebuie sa completeze un formular extrem de vast, care urmeaza sa fie analizat de serviciile secrete. Insa lui Marius Oprea i s-a transmis ca trebuie sa mai astepte pana la inceputul lunii mai. In aceste conditii, Marius Oprea s-a intalnit cu membrii care au certificate ai Comunitatii, toti oamenii presedintelui, a discutat cu ei, dupa care… a iesit afara pentru ca nu are certificat de securitate.
Conform hotararii CSAT de infiintare a CNI, din luna decembrie 2005, consilierul pentru probleme de securitate al prim-ministrului face parte din conducerea celor doua componente principale ale Comunitatii: comitetul si consiliul operativ. Aceste organisme sintetizeaza informatiile primite de la serviciile secrete.
Practic, prin tergiversarea oferirii certificatului pe care Marius Oprea nu l-a primit, Guvernul nu este in nici un fel reprezentat in aceste organisme. Nu este o situatie izolata, in conditiile in care liberalii pregatesc propriile proiecte de lege pentru siguranta nationala. Pentru a fi siguri de sprijinul PSD si PRM, liberalii vor propune ca Parlamentul sa aiba atributii importante in ceea ce priveste controlul Comunitatii de Informatii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...
Ultima oră
Pe aceeași temă