18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPNL iese de la guvernare daca Executivul cade

PNL iese de la guvernare daca Executivul cade

Liderul filialei Bucuresti, Ludovic Orban, a afirmat ieri la Geoagiu Bai ca singura modalitate prin care premierul Calin Popescu Tariceanu poate fi schimbat din functia de premier este adoptarea de catre Parlament a unei motiuni de cenzura. Potrivit calculelor lui Orban, motiunea poate trece doar daca este sprijinita de PD. Orban a spus ca au existat informatii potrivit carora “oamenii lui Basescu” ar putea sprijini trecerea unei motiuni de cenzura, dar a recunoscut ca depunerea unui astfel de act nu este o certitudine. “Daca PD va vota motiunea de cenzura, atunci Guvernul Tariceanu va cadea. In aceste conditii, PNL il va propune ca premier tot pe Calin Popescu Tariceanu. Daca PD nu va accepta acest lucru, PNL va iesi de la guvernare. Sa se faca un nou guvern, dar fara liberali”, a amenintat Ludovic Orban.
“Daca acest lucru se va intampla, PD isi va trada alegatorii”, sustine liderul PNL Bucuresti, iar Romania “se va face de ras in Europa”, zice Orban. Variantele posibile ar fi guvern PD-PSD-PRM sau alegeri anticipate. El s-a aratat surprins ca Stolojan si-a manifestat disponibilitatea sa ocupe postul de prim-ministru in conditiile in care Guvernul are un sef.
Orban a criticat din nou atat PD, cat si actiunile presedintelui Traian Basescu. El a comentat ca procesul migratiei primarilor de la un partid la altul este ingrijorator, iar “substanta PD este alterata de cei care au venit de la PSD”.
Intrebat insa cum vor candida membrii PNL si cei ai PD pe liste la urmatoarele alegeri, Ludovic Orban a facut mofturi spunand ca trebuie sa se lase sa se decida fiecare in parte. “Trebuie sa existe o libertate pentru fiecare localitate in parte. Unde se inteleg intre ei, liberalii cu democratii, sa candideze pe liste comune, unde nu se inteleg, sa candideze separat, pentru a se obtine un rezultat maxim”, a spus Ludovic Orban.
Intrebat de ziaristi daca PNL il va sustine pe Basescu la viitoarele alegeri prezidentiale, Orban a spus ca-si mentine speranta ca liberalii sa dea primul presedinte necomunist al Romaniei. Liderul PNL Bucuresti a criticat si faptul ca Basescu nu a vrut sa discute cu Tariceanu nici cand era in Bucuresti, nici la Viena. “Gestul lui Traian Basescu arata serioase carente educationale”. Orban a apreciat ca Traian Basescu “a gresit amarnic” ca nu l-a primit pe premierul Tariceanu la spital.


Mecanismul blocajului

Practic, exista o legatura foarte stransa intre pozitia lui Tariceanu ca presedinte al PNL si cea de premier. Potrivit protocolului Aliantei, candidatul la functia de premier este stabilit de comun acord de liderii PNL si PD. Daca ei nu cad de acord, candidatul este stabilit de partidul cu cei mai multi parlamentari; in prezent aceasta pozitie este detinuta de PNL.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă