10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportPlatformistii isi vor infiinta partid

Platformistii isi vor infiinta partid

Initiatorii Platformei liberale au anuntat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca vor infiinta un nou partid politic liberal, sub denumirea "Partidul Liberal Democrat".

Conform lui Theodor Stolojan, la Platforma liberala au aderat, pana acum, 8 organizatii judeţene, 29 de parlamentari si peste 11.500 de membri PNL. Stolojan a mentionat ca numarul in crestere al celor care adera la Platforma, precum si al personalitatilor care doresc sa se alature acestei initiative, demonstreaza ca proiectul este unul "viabil", "vital" pentru reconstructia liberalismului, iar acesta "va renaste" prin Partidul Liberal Democrat.
Mesajul reprezentantilor Platformei catre liberali este, potrivit lui Stolojan: ori raman cu "groparii PNL", ori vin alaturi de ei, pentru a atrage cat mai multi membri ai PNL. Astfel incat, Calin Popescu Tariceanu si ceilalti care "conduc spre prabusire" partidul sa inteleaga ca este vremea sa paraseasca sefia formatiunii.
Stolojan a mai spus ca presedintele noii formatiuni va fi desemnat la un Congres care va avea loc, cel mai probabil, la inceputul anului viitor, chiar in ianuarie. El a mai spus ca initiatorii noului partid se considera membri ai Aliantei D.A., parteneri ai PD, cu care vor demara discutii. Platformistii doresc construirea unui vehicul care sa-si asume coagularea fortelor de centru-dreapta, a mai aratat Stolojan.

Iata reactiile celor mai importanti lideri ai PNL.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca nu este surprins ca platforma liberala se transforma in partid, apreciind ca prin acest anunt membrii platformei au dovedit ca mesajul lor initial, potrivit caruia doresc unitatea PNL, a fost unul "cu totul si cu totul mincinos". Tariceanu a afirmat ca liberalii au pus la indoiala de la bun inceput mesajul platformistilor legat de unitatea liberalilor si a PNL. Liderul liberal l-a atacat pe Theodor Stolojan: "Cat priveste titulatura si esenta acestui partid, o sa vedeti ca nu este nici liberal, nici democrat. Nu e liberal pentru ca domnul Stolojan are tot atat de multa legatura cu liberalismul cat am eu cu social-democratia. Si daca o persoana care s-a ocupat de conturile regimului comunist si ale lui Ceausescu inainte de 1989 poate fi considerata ca liberala, dati-mi voie sa ma indoiesc. Daca cineva care a fost sustinator al campaniei domnului Iliescu poate fi considerat un liberal, iarasi dati-mi voie sa ma indoiesc."

Presedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat: "Dupa cum cu intelepciune le-a grait indrumatorul lor, Theodor Stolojan, a sosit momentul ca sustinatorii acestuia sa opteze." Referindu-se la declaratia lui Stolojan potrivit careia alesii locali vor ramane membri PNL si simpatizanti ai PLD, Olteanu a reactionat sec: "Stolojan e un caraghios!" In ceea ce priveste colaborarea cu PLD, seful Camerei a admis ca poate exista o colaborare in Parlament intre Alianta si parlamentarii PLD, insa "in limitele protocolului Aliantei".

Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban: "Presedintele fan-clubului Ion Iliescu isi indeplineste misiunea de a incerca sa scindeze PNL". Orban considera ca platformistii nu vor reusi sa-si duca acest deziderat pana la capat. "Nici Iliescu, nici Stolojan, nici Basescu nu hotarasc ce se va intampla cu PNL", a declarat el, adaugand ca "nu mor caii cand vor cainii". Mai mult decat atat, Orban a sustinut ca prin demersul de a-si infiinta partid, platformistii nu vor putea niciodata sa se alature PNL, ci se vor plasa alaturi de PSD sau de PRM, "pe banca opozitiei".

Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti: "Infiintarea noului partid era previzibila si nu sunt surprins nici in privinta denumirii, ma uimeste insa harnicia de care dau dovada fostii nostri colegi, care pana acum nu s-au remarcat in plan politic, cu vreo doua, trei exceptii". Vicepresedintele liberal a mai precizat ca 26 dintre cei 28 de deputati, care s-au declarat fondatori ai noului partid, nu au nicio sustinere din partea filialelor locale sau judetene din randul carora provin.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă