12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportPD refuza cererea PNL de a-i retrage sprijinul lui Corneliu Turianu

PD refuza cererea PNL de a-i retrage sprijinul lui Corneliu Turianu

Liberalii si democratii nu reusesc sa se inteleaga in privinta situatiei din Colegiul Dosarelor. PNL a solicitat acceptul PD pentru retragerea lui Turianu, dar democratii au spus ca nu vor face acest pas. Deputatii liberali s-au apucat sa stranga semnaturi pentru demiterea lui Turianu si ameninta cu modificarea legii astfel incat sa poata obtine schimbarea acestuia.

In urma votului din CNSAS, conducerea Aliantei D.A. s-a intrunit intr-o sedinta de urgenta. La finalul sedintei, variantele oferite de liderii celor doua partide au fost diferite. Liberalul Bogdan Olteanu a anuntat ca s-a ajuns la o solutie comuna. Solicitarea PNL a fost retragerea lui Corneliu Turianu din calitatea de membru al Colegiului.
Olteanu a sustinut ca democratii ar fi fost de acord sa-i ceara lui Turianu retragerea. Potrivit presedintelui Camerei, democratii ar fi anuntat ca se vor distanta si vor dezavua pozitia lui Turianu. El a sustinut ca, in caz ca Turianu nu se va retrage, Alianta va decide modificarea legii pentru a face posibila aceasta schimbare. “Am convenit cu totii ca noul Colegiu trebuie sa aiba o astfel de alcatuire incat sa aiba credibilitate”, a afirmat Olteanu.

Turianu: Ma retrag daca mi-o cere partidul

Proaspatul ales presedinte al Colegiului, Corneliu Turianu, a afirmat ca s-ar retrage din functia de presedinte daca PD ii va cere acest lucru. “Imi dau demisia daca ai mei mi-o cer”, a anuntat Turianu. Legea nu prevede posibilitatea retragerii la propunerea partidului care l-a propus, dar Turianu si-a manifestat disponibilitatea de a respecta solicitarea partidului care l-a nominalizat.

PD nu cere retragerea

Insa democratii nu au solicitat retragerea. PD a emis un comunicat de presa in care prezinta o varianta diferita fata de ceea ce anuntase Bogdan Olteanu: “Nu a existat un acord al Partidului Democrat in cadrul acestei sedinte cu privire la a-i solicita domnului Turianu sa se retraga din CNSAS”. Explicatia oferita de PD este ca, “din punct de vedere legal, este imposibil ca un partid politic sa ceara demisia presedintelui Colegiului CNSAS, ales prin votul membrilor Colegiului. Ar fi o ofensa la adresa CNSAS si a capacitatii de discernamant a membrilor Colegiului”. Democratii au reamintit precedentul Onisoru: “PNL ar trebui sa stie acest lucru, avand in vedere eforturile nereusite ale PNL de a-l retrage pe fostul presedinte al CNSAS, dl Onisoru”. La vremea respectiva, PNL i-a cerut lui Onisoru retragerea, dar presedintele CNSAS a refuzat solicitarea partidului care l-a nominalizat.

O discutie PD-Turianu poate avea loc, daca acesta are dispozitie

Ieri, democratii s-au mentinut pe pozitii. Liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a declarat ca PD “nu are mijloacele de control” asupra lui Corneliu Turianu, ales presedinte al Colegiului CNSAS.
“Turianu a avut o initiativa personala, pe care PD nu o sustine. Dar nu avem ce sa facem, pentru ca legea nu ne permite”, a sustinut liderul deputatilor PD. El a adaugat ca Turianu nu intentioneaza sa demisioneze din functia de presedinte al Colegiului CNSAS. Intrebat daca reprezentantii PD vor avea o discutie cu Turianu, Cristian Radulescu a spus: “Daca are dispozitie sa aiba o discutie cu noi, da”. Radulescu a evitat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor referitoare la modul in care PD a respectat intelegerile din Alianta, dar a explicat ca, odata alesi, membrii CNSAS nu se mai pot supune ordinului politic, ei nefiind implicati in viata vreunui partid. Mai mult, imixtiunea politicului ar putea fi interpretata ca fiind neconstitutionala.

Atac din Parlament la Turianu

In cazul in care Corneliu Turianu ramane la conducerea CNSAS, liberalii au pregatit deja o alta cale de atac. Deputatul PNL George Scutaru sustine ca va propune deschiderea unei liste de semnaturi pentru demiterea noului presedinte al Consiliului CNSAS. Pentru ca acest subiect sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor este nevoie ca o treime din parlamentari sa semneze in favoarea propunerii liberale. O alta varianta, aruncata pe piata de presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, este modificarea ordonantei de urgenta referitoare la situatia CNSAS, atunci cand aceasta va ajunge in Senat. Modificarea va viza alegerea unui nou Colegiu dupa votarea legii. Olteanu a repetat ca liberalii inca asteapta un raspuns de la PD in privinta retragerii lui Turianu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă