Plafonarea pensiilor speciale și a indemnizației pentru copii trebuie discutate în ședința extraordinară a Parlamentului. Biroul permanent al Camerei nu s-a întrunit din lipsă de cvorum. Senatul analizează nouă Ordonanțe de Guvern

Senatul și Camera Deputaților ar trebui să se reunească în sesiune extraordinară, începând de marţi, pentru a discuta Ordonanţele de Urgenţă emise de Guvernul Tudose săptămâna trecută, unele dintre ele fiind extrem de controversate.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.08.2017 - 16:23

UPDATE 15,40: Senatul a fost convocat, marți, în sesiune pentru a analiza, în calitate de primă Cameră sesizată, nouă Ordonanţe de Urgență adoptate de Guvern, informează Mediafax.

„Am aprobat ordinea de zi şi convocarea Senatului în sesiune extraordinară. Sunt 9 Ordonanţe de Urgenţă care au fost emise de Guvern şi la care Senatul este prima Cameră sesizată. Le-am repartizat, conform procedurilor pe care le avem prevăzute în Regulament, către comisiile de specialitate, comisii de avizare, comisii care vor da raportul”, a precizat, după şedinţa Biroului Permanent, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

El a spus că termenele stabilite sunt 29 august - pentru avizare, şi 31 august - pentru prezentarea rapoartelor.

Camera Deputaţilor a fost sesizată, pentru sesiunea extraordinară, ca primă Cameră, doar cu o OUG, privind şcolile doctorale.


UPDATE 12,30: Deputatul USR Cristian Ghinea consideră că, din moment ce Biroul Permanent nu a avut cvorum, sesiunea extraordinară a Parlamentului nu este convocată.

"Opoziția am decis să nu facem act de prezență. Drept urmare Biroul Permanent nu a avut cvorum. Drept urmare sesiunea extraordinară NU este convocată. Orice tentativa de a ocoli acest fapt simplu va fi atacata la Curtea Constitutională", a scris Cristian Ghinea pe Facebook.


UPDATE 12,00: Ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților, convocată pentru marți, nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, informează Agerpres.

La ședință au fost prezenți patru membri ai Biroului permanent din totalul de 13: Florin Iordache și Georgian Pop de la PSD, Andrei Gerea de la ALDE și Seres Denes de la UDMR.

La ora 15,00, urmează să aibă loc ședința de plen a Camerei Deputaților.


Senatul și Camera Deputaților se reunesc în sesiune extraordinară, începând de marţi, pentru a discuta Ordonanţele de Urgenţă emise de Guvernul Tudose săptămâna trecută, unele dintre ele fiind extrem de controversate.

Ele vizează modificarea modului de calcul al pensiilor militare, plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copilului şi creşterea salariilor poliţiştilor.

Legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională, care se confruntă cu o criză severă de personal. În ultimul an și jumătate, peste 20.000 de angajați din serviciile secrete, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au ieșit la pensie în baza Legii 223/2015, inițiată de fostul premier Victor Ponta.

După cum a anunțat, luni, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se va întruni marți la ora 11, iar plenul Camerei se reunește de la ora 15. La Senat, Biroul Permanent se reunește marți de la ora 14.

Sesiunea extraordinară este necesară pentru a decide dacă Ordonanțele de Urgență adoptate vineri de Guvern intră sau nu în vigoare.

Potrivit acestor acte normative, pensiile speciale nu mai pot depăşi valoarea salariilor în baza cărora s-a calculat pensia. De asemenea, indemnizaţiile pentru creşterea copilului se plafonează la 8.500 lei. Salariile  poliţiştilor cresc cu 10 % iar ale personalului civil din instituţiile de siguranţă naţională cresc cu 15 la sută.

Aproximativ 6 milioane de lei lunar estimează să economisească Guvernul României prin plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului, potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență pregătită în acest sens de către Ministerul Muncii. Instituția propune ca suma maximă oferită mamelor pentru concediul maternal să fie de 8500 de lei pe lună.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...