UPDATE 18 martie, ora 17.00: Candidatul COPAC, Daniel Vasile, a fost arestat, miercuri, după ce a luat mită de la o persoană amendată de CNCD, ca să-i anuleze contravenția.
–-
18 candidați, ONG-iști și angajați în sectorul guvernamental, se luptă pentru cele șase locuri disponibile în Consiliul Director al CNCD. Coaliția Antidiscriminare atrage atenția că miza la CNCD ar trebui să fie alegerea unor persoane competente și nu ”dinozaurii partidelor”, dar CV-urile unora dintre candidați arată contrariul. Astfel, o candidată propusă de PNL a lucrat la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor, iar un candidat independent a negat Holocaustul într-un articol de presă.
Cine sunt candidații la CNCD
Până în 17 martie, 18 persoane s-au înscris pentru unul din cele șase locuri pentru Consiliul Director al CNCD. Membrii acestui Consiliu judecă reclamațiile de discriminare, iar legea prevede ca două treimi să fie compuse din licențiați în Drept.
Din cei nouă membri, trei rămân în funcție – Maria Lazăr, Theodora Bertzi și Istvan Haller – , iar ceilalți șase vor fi schimbați, pentru că le expiră mandatele în aprilie 2015. Întrucât dintre cei trei, doar Istvan Haller este licențiat în științe juridice, ceilalți cinci candidați trebuie să aibă studii în acest domeniu pentru a fi aleși.
Printre cei care candidează, se numără actualul președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Astzalos Csaba, care este susținut politic de UDMR.
Din partea PNL, candidează Claudia Sorina Popa, încă membră a Consiliului Director, și Vichi-Ștefania Stoican, care a lucrat în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) și Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).
PSD a făcut trei propuneri: Petre Florin Manole, actual consilier al ministrului pentru Dialog Social, precum și Cristian Jura și Luminița Gheorghiu (care sunt în prezent membri ai CNCD).
Citește și: Cine va conduce lupta antidiscriminare în România. Pe cine vor ONG-iștii și pe cine susțin partidele
Minoritățile naționale și-au schimbat candidatul: în locul președintelui executiv al PSD Sector 5, Ilie Mario Rafael, l-au numit pe Ilie Dincă, director al Centrului de formare al Asociației Partida Romilor ”Pro Europa”.
Coaliția Antidiscriminare i-a propus pe: Oana Băluţă, conferenţiară universitară la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea Bucureşti, expertă în egalitate de gen, Cerasela Bănică, expertă în domeniul combaterii discriminării romilor, Cristinel Buzatu, expert jurist, colaborator al Agenţiei pentru Drepturile Omului a Uniunii Europene şi Crina Morteanu, expertă în egalitate de gen şi promovarea drepturilor minorităţilor, despre care România liberă a scris pe larg aici.
Asociația Culturală ”Inima Ardealului” l-a propus pe Ioan Vasile Țene, inspector în cadrul Primăriei Cluj-Napoca din 1996.
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) l-a propus pe Daniel Vasile, consilier juridic la CNCD.
Independent candidează Mariana Dincă, Mihai Tociu, Florin Bogdănel Priboi și Dragoș Tiberiu Niță.
Dragoş Tiberiu Niţă este coordonator de proiecte culturale în Institutul Cultural Român, din 2013, şi coordonator de program în subcomisia de ştiinţă a Comisiei Naţionale pentru UNESCO, din august 2014. A mai fost membru în Colegiul director al CNCD în perioada 2007 – 2012, din 2010 fiind şi vicepreşedinte al consiliului. A mai fost consilier în Ministerul Educaţiei, în 2012 şi 2013, în Autoritatea Naţională pentru Tineret a Guvernului (2003 – 2007) şi director general în Ministerul Tineretului şi Sportului (2001 – 2003).
Mariana Dincă a fost, între 2010 – 2015, manager al mai multor proiecte în domeniul combaterii discriminării şi educaţiei, între 2005 şi 2010, expert guvernamental, iar între 2002 şi 2005, coordonator de proiecte educaţionale la Romani Criss.
Florin Bogdănel Priboi susține, conform CV-ului său, că este „primul rrom din istorie în Programul profesional şi universitar al SUA Hubert H. Humphrey în domeniul drepturilor omului, deţinător al titlului de Master în Dreptul Internaţional Public, licenţiat în Drept şi în Ştiinţe Politice, autor al cărţii «The Human Right: Roma Political Representation»”.
Mihai Tociu este președinte al fundației Romanian Children’s Appeal și este cunoscut în spațiul public pentru campaniile sale: „Eminescu trăieşte prin noi”, „Iubeşte româneşte (pro-Dragobete)”, „Cine-i bou face cadou (anti-Velantines)”, „De-mascarea lui Mihai Viteazu”, „Picasso 1, împotriva reclamelor cu mesaje anti-româneşti”, „Picasso 2, împotriva campaniilor homosexuale agresive”, „«Sus opinca», împotriva propagandei şovine a Ungariei” şi „«Vei rămâne fără Ţară», împotriva Referendumului pentru aderarea la UE”. Este apropiat al mișcării extremiste Noua Dreaptă și, în calitate de blogger Adevărul, a scris un articol în care a negat Holocaustul.
CNCD să nu funcționeze ca Avocatul Poporului
Coaliția Antidiscriminare își dorește ca numirile pentru Consiliul Director să nu mai fie făcute doar pe criteriul politic, ci și pe baza competenței, în condițiile în care o parte dintre candidații propuși de partide nu au activat niciodată în domeniul antidiscriminării.
”Oamenii care vor veni în Consiliul Director trebuie să aibă competențe, altfel CNCD va funcționa ca Avocatul Poporului. Partidele trebuie să înțeleagă că nu-și pot pune dinozaurii în instituțiile publice”, a declarat, pentru România liberă, Florin Buhuceanu, director al asociației ACCEPT și unul din purtătorii de cuvânt al Coaliției Antidiscriminare.
”Partidele trimit adesea oameni de rangul III (la CNCD, n.red.), care nu au încăput în alte instituții și, astfel, riscăm să transformăm CNCD într-o instuție pur decorativă ”. În acest sens, Buhuceanu a explicat că criteriile care au stat la baza propunerilor Coaliției sunt expertiza profesională și studiile publicate (activitatea academică).
Și președinta APADOR-CH, Nicoleta Andreescu, a precizat, pentru România liberă, că numirile politice nu duc la desemnarea celor mai potriviți oameni: ”APADOR își dorește în Consiliul Director membri cu adevărat profesioniști. Este o miză de principiu, legată de modul în care se fac numirile în astfel de instituții. Numirile politice nu duc la desemnarea celor mai potriviți oameni”, a arătat Nicoleta Andreescu.
Oana Băluță, candidata Coaliției Antidiscriminare cu cele mai mari șanse să primească sprijin politic
Președinta APADOR a atras atenția că, la CNCD, numirile au fost o cutumă, candidații fiind aleși pe criterii politice, iar audierile în Comisie au fost făcute ”de formă”.
Deși Coaliția nu nu are ”mari speranțe” că va primi sprijin politic, conform Nicoletei Andreescu, Florin Buhuceanu este de părere că, dintre toți candidații, Oana Băluță poate obține sprijin politic pentru un loc în Consiliul Director.
Pe de altă parte, Nicoleta Andreescu a mai spus că speră că va fi o dezbatere pentru alegerea persoanelor potrivite.
”PNL a propus o femeie specializată în orice altceva decât drepturile omului. Este o înțelegere între ei (politicieni, n.red.); oamenii cu expertiză nu au nici o șansă în fața doamnelor de la cazane și șuruburi”, a mai atras atenția și Florin Buhuceanu.
Lista integrală cu candidații pentru un loc în Consiliul Director și CV-urile lor
– Asztalos Csaba Ferenc – publicat în 04.03.2015
– Popa Claudia-Sorina – publicat în 09.03.2015
– Stoican Vichi-Stefania – publicat în 09.03.2015
– Tene Ioan Vasile – publicat în 09.03.2015
– Priboi Florin Bogdanel – publicat în 09.03.2015
– Dinca Ilie – publicat în 09.03.2015
– Vasile Daniel – publicat în 09.03.2015
– Baluta Oana – publicat în 09.03.2015
– Banica Cerasela – publicat în 09.03.2015
– Buzatu Cristinel – publicat în 09.03.2015
– Morteanu Crina – publicat în 09.03.2015
– Tociu Mihai – publicat în 09.03.2015
– Dincă Mariana – publicat în 10.03.2015
– Gheorghiu Luminita – publicat în 10.03.2015
– Jura Cristian – publicat în 10.03.2015
– Petre-Florin Manole – publicat în 10.03.2015
– Pana Diana Cornelia – publicat în 10.03.2015
– Nita Dragos Tiberiu – publicat în 10.03.2015
(Sursă: Camera Deputaților)