12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportOpoziția încearcă azi să cucerească Senatul

Opoziția încearcă azi să cucerească Senatul

Deși candidata PSD pentru funcția de judecător constituțional pleca drept favorită, opoziția a reușit, ieri, în Comisia juridică să-și impună nominalizarea. Adevăratul test al majorității guvernamentale se dă însă astăzi, în plenul Senatului.

Judecătorul Mona Lisa Neagoe, propusă de PNL pentru a ocupa postul de la Curtea Constituțională devenit vacant ca urmare a demisiei lui Toni Greblă, a reușit, ieri, să ia cu două voturi mai mult decât candidata PSD, Simona Maya Teodoroiu (6 voturi „pentru“ și 4 „împotrivă“, față de 4 voturi „pentru“ și 6 „împotrivă“). În condițiile în care Comisia juridică a Senatului este formată din cinci aleși ai PSD-UNPR, cinci ai PNL și unul al UDMR, rezultă că reprezentantul UDMR a votat pentru candidatul PNL, gest care alimentează speculațiile potrivit cărora negocierile intense purtate de liderii liberali cu șefii Uniunii ar fi fost încununate de succes.

Tabloul complet și real al rezultatelor negocierilor duse de PNL se va contura însă astăzi, când plenul Senatului va vota noul judecător al CCR. Dacă liberalii reușesc să înfrângă puterea și își impun omul la Curtea Constituțională, urmează pasul doi: încercarea de revocare din funcția de președinte al Senatului a lui Călin Popescu Tăriceanu. După cum anunța, luni, Theodor Atanasiu, cererea de revocare ar avea deja „spre 80 de semnături“ și urmează a fi depusă. Dacă și acest hop va fi trecut, iar la șefia Senatului va fi instalat Vasile Blaga, urmează răsturnarea majorității la Camera Deputaților și, în fine, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta.

Pentru moment, deși social-democrații încearcă să convingă, în declarații publice, că nu au emoții în ceea ce privește menținerea majorității, lucrurile nu stau chiar așa. Pe de o parte, s-au înmulțit în ultimele zile zvonurile că mai mulți parlamentari din jurul lui Călin Popescu Tăriceanu ar dori să se întoarcă în PNL. Unul dintre ei, senatorul Liviu Pașca, și-a oficializat, ieri, revenirea alături de liberali, iar alte nume s-ar putea confirma după votul de astăzi.

Pe de altă parte, frământări există și la social-democrați neștiindu-se exact nici câți colegi ar mai putea sări în „barca“ Mircea Geoană – Marian Vanghelie, nici dacă partenerii de la UNPR vor fi loiali în continuare. Tocmai din aceste considerente, pesedișii nu exclud, dacă se va ajunge la un vot în plen pentru revocarea lui Tăriceanu, să-i scoată din sală pe senatorii PSD, deconspirându-i în acest fel pe colegii care joacă momentan la două capete.  

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă