15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportO treime din alesii liberali il vor inapoi in PNL pe Stolojan

O treime din alesii liberali il vor inapoi in PNL pe Stolojan

Zece senatori si 20 de deputati au semnat ieri un apel prin care solicita ca fostul presedinte Theodor Stolojan sa fie reprimit in partid. Implicit, semnarea acestei solicitari inseamna o recunoastere a faptului ca parlamentarii respectivi au multe reprosuri la adresa premierului Tariceanu, de care incep sa se distanteze.
PNL are la ora actuala 29 de senatori si 67 de deputati. Semnatarii sustin ca doresc revenirea lui Stolojan ca presedinte executiv pentru a se ocupa de partid. Dupa ce au promovat excluderea lui Stolojan, apropiatii lui Tariceanu au spus ieri ca l-ar primi pe fostul presedinte inapoi si “in trei zile”. Insa Stolojan a dat de inteles ca nu accepta revenirea in partid decat daca Tariceanu, Patriciu, Olteanu, Orban, Antonescu inteleg sa se retraga. Guralivii lideri ai partidului precum Crin Antonescu si Ludovic Orban se opun revenirii lui Stolojan.

Au inceput sa regrete excluderea

Un grup de 30 de parlamentari si cinci lideri locali liberali au solicitat ieri reintegrarea in structurile PNL a lui Theodor Stolojan. Semnatarii apelului, in frunte cu Gheorghe Flutur, considera ca Stolojan este liberalul cu cea mai mare credibilitate publica. Apelul este semnat de 10 senatori, 20 de deputati, trei presedinti de filiale judetene si doi primari. Numele cele mai cunoscute de pe lista sunt cele ale senatorilor Gheorghe Flutur, Ionut Popescu, Adrian Cioroianu, Nicolae Vlad Popa. La Camera, printre semnatari nu figureaza nume sonore, dar este semnificativ ca apelul este semnat de 20 din cei 67 deputati. Cei 35 de liberali cer, de asemenea, stoparea excluderilor din partid “pe considerente care tin de libertatea de expresie a liberalilor si reintegrarea tuturor celor care au fost exclusi din aceste motive”, precum si reorganizarea partidului in structuri mai eficiente, “care sa asigure atat o guvernare mai performanta, cat si mai buna gestionare interna a partidului”. Viceliderul grupului liberal din Camera, Gabriel Sandu, cel care a declansat strangerea semnaturilor printre deputati, ne-a explicat ca semnatarii nu doresc “decapitarea” lui Tariceanu. Ei ar dori impartirea puterii, urmand ca Tariceanu sa ramana la Guvern, iar Theodor Stolojan sa se ocupe de partid, de exemplu prin detinerea functiei de presedinte executiv.

Adversarii lui Stolojan contraataca

Imediat dupa lansarea apelului, liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a declarat ca Theodor Stolojan si Valeriu Stoica nu pot reveni in PNL. “Nu vad ce conciliere poate exista intre niste oameni care de doi ani nu fac decat sa atace PNL in ansamblul sau, nu doar pe Tariceanu, si un partid precum cel al nostru, atata vreme cat incercam legitim sa ne pastram identitatea”, a spus Antonescu. “Cand aderi la ideile unui grup din afara partidului, te duci in afara partidului. Stolojan nu poate da lectii despre libertate, deoarece el a suspendat libertatea din PNL, dar e limpede ca o face pentru ca se supune unor ordine”, este varianta lui Antonescu. Pe de alta parte, platforma este caracterizata, potrivit lui Antonescu, de “doua obsesii – repetate cu rabdare, luni de zile, de catre acesti oameni care nu mai reprezinta pe nimeni politic: Tariceanu si grupul sau sunt odiosi si PNL trebuie sa mearga, cu arme si bagaje, la ordinele lui Traian Basescu”. Crin Antonescu a dat asigurari ca va demisiona de la sefia grupului PNL din Camera daca o majoritate a acestuia va solicita “in mod rusinos” inceperea de negocieri cu Theodor Stolojan, sustinand ca nu ar putea reprezenta un grup “de asemenea calitate”. La randul sau, liderul liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban, a afirmat ca, potrivit statutului, un membru exclus nu poate fi reprimit decat dupa un an. “Daca timp de un an de zile ei nu mai ataca PNL, putem discuta reprimirea”.

Ar merge un compromis…

In cursul zilei de ieri au circulat zvonuri despre posibilitatea unei intalniri intre Calin Popescu Tariceanu si Theodor Stolojan. In realitate, nici un emisar nu l-a contactat pe Stolojan, si nici pe Valeriu Stoica, pentru a se stabili vreo intalnire. Surse liberale acreditau totusi ideea ca atat Tariceanu, cat si Stolojan evita sa fie cei care fac primul pas. Sursele citate afirmau ca primul pas spre impacare ar fi fost propunerea lui Gheorghe Flutur de revenire a lui Stolojan in partid. De asemenea, in favoarea intalnirii ar fi pledat si Puiu Hasotti sau Paul Pacuraru. “Un apel al deputatilor si al presedintilor de filiale ar fi un motiv bun pentru o intalnire, fara ca nici unul din cei doi sa dea impresia de slabiciune”, afirmau ieri oameni din tabara lui Tariceanu. De altfel, ieri Tariceanu si Flutur au avut o noua discutie intre patru ochi despre posibilitatea reconcilierii. Solutia identificata de unii apropiati ai lui Tariceanu era ca Stolojan sa depuna contestatie fata de excludere la Curtea de Onoare si Arbitraj, condusa de Bogdan Olteanu, si sa castige.

Stolojan si Stoica vor plecarea lui Tariceanu

Theodor Stolojan sustine insa ca revenirea sa in PNL este posibila doar daca va exista garantia ca “principiile si valorile liberale vor fi respectate”, dar apreciaza ca din comportamentul actualei conduceri a partidului nu se poate deduce, sub nici o forma, ca se poate da, acum sau in viitor, aceasta garantie.
Intrebat daca i s-a propus un dialog, la un termen concret, cu premierul Tariceanu pentru intoarcerea in PNL, Stolojan a raspuns: “Nu, nu e vorba de un termen concret. Sa ne intelegem, domnul Tariceanu si grupul din jurul acestuia, care paraziteaza PNL, trebuie mai intai sa se pronunte oficial asupra platformei de reforma liberala pe care am initiat-o”. La randul sau, Valeriu Stoica a declarat: “Este necesar ca actuala conducere a PNL sa se retraga.
O reluare a dialogului intern este posibila numai daca Tariceanu demisioneaza din functiile de presedinte al PNL si de premier. O conditie este si adoptarea principiilor si valorilor Platformei Liberale”.

Hasotti zice ca s-a votat ca Stolo refuza sa dialogheze

La “Apelul pentru unitatea PNL”, mai exact rechemarea lui Stolojan, au subscris deja zece senatori, in frunte cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Acestuia i s-au alaturat fostul ministru de Finante Ionut Popescu si euroobservatorii Adrian Cioroianu si Nicolae Vlad Popa, dar si Arion Viorel, Mihai Tabuleac, Mircea Mereuta, Alexandru Ioan, Ovidiu Radoi si Dan Sabau.
Imediat dupa terminarea plenului, sustinatorii apelului au fost convocati la o sedinta-fulger de catre liderul grupului parlamentar, Puiu Hasotti. Cum unii dintre ei erau ocupati cu alte treburi, la Guvern sau la Parlamentul European, doar cativa s-au prezentat la judecata colegilor. Dupa aproximativ doua ore, s-au strecurat discret pentru a scapa de intrebarile jurnalistilor, iar Hasotti, sprijinit de apropiatii sai, a iesit sa comunice triumfator presei ca “majoritatea grupului nu sustine platforma”. Incercand sa acrediteze ideea ca discutiile au fost “colegiale, prietenesti”, Hasotti a mai comunicat ziaristilor ca s-a constatat, cu ocazia intalnirii, refuzul lui Theodor Stolojan de a dialoga cu actuala conducere. Cum s-a constatat refuzul? Potrivit declaratiei liderului de grup, prin… vot!
“Vreau sa va spun ca a fost o discutie cat se poate de colegiala, de prieteneasca, in interiorul grupului si sunt doua concluzii care s-au desprins. Prima este aceea ca marea majoritate a grupului din Senat nu sustine platforma Stolojan-Stoica”, a declarat Hasotti, sub privirile aprobatoare ale colegilor Radu Campeanu si Ion Basgan. “Doar trei colegi din 29 au aratat ca sustin platforma Stolojan-Stoica”, a completat liderul grupului. El a refuzat sa faca publice numele acestora, dar surse parlamentare au acreditat ideea ca este vorba de Dan Sabau, Mircea Cinteza si Mihai Tabuleac. Cat despre a doua concluzie desprinsa pe parcursul sedintei intempestive, ea se refera la “refuzul” fostului presedinte al PNL de a dialoga cu actuala conducere, concluzie la care s-a ajuns “prin vot”. Presat de jurnalisti, el a admis ca nu a fost contactat Stolojan, dar a sustinut ca au fost luate in considerare declaratiile facute si “dupa ce s-a facut un tur de masa, s-a luat act de acest fapt”. Intrebat daca s-a discutat varianta revenirii in PNL a lui Stolojan, Hasotti a prins din zbor semnele disperate facute de Basgan si a negat. Afirmatia sa a fost contrazisa insa de unul dintre semnatarii apelului, senatorul Mircea Mereuta, care a admis ca s-a discutat subiectul, dar a sustinut ca initiatorii nu ar fi fost supusi la vreo presiune pentru a-si retrage semnatura.

Apar si solutiile “ingenioase”

Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, ii reaminteste vicepresedintelui PD Cezar Preda, care a salutat apelul la unitate al liberalilor si a apreciat ca excluderea unor membri PNL din partid nu inseamna si plecarea lor din Alianta, ca PNL a respectat deciziile PD de excludere a unor membri. Ê”In cazul in care nu se va rezolva problema revenirii in PNL a unora dintre membrii exclusi, ar fi o solutie sa nu-i pierdem din Alianta Dreptate si Adevar, prin modificarea articolului prevazut in protocolul Aliantei referitor la interzicerea trecerii demnitarilor si a reprezentantilor de la un partid la celalalt. In acest caz, Cezar Preda va avea posibilitatea sa-i recupereze in Alianta Dreptate si Adevar, mai precis in PD,Ê pe unii dintre cei exclusi din PNL”, se arata in comunicat.

Cele mai citite

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă