9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportNastase zice ca nu se mai agata de scaun

Nastase zice ca nu se mai agata de scaun

Dezbaterile referitoare la Regulamentul Camerei inainteaza cu pasi uriasi. De marti seara, dupa negocierile putere-opozitie, si pana ieri dupa-amiaza au fost votate 150 de articole din cele 218. Intre timp, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a inceput sa spuna prietenilor sai si presei ca nu se agata de scaun.
Lucrarile Camerei Deputatilor dedicate modificarii Regulamentului au fost conduse de Miron Mitrea. Adrian Nastase s-a intors, marti seara, mai devreme decat planificase initial din strainatate, l-a vazut pe Mitrea la prezidiu, dupa care cei obisnuiti cu stilul sau mai distant au avut ocazia sa asiste la scene inedite. Nastase a mers de la un parlamentar PSD la altul, facandu-si, practic, lobby printre deputatii partidului sau. Totusi, doar o parte dintre acestia au parut ca rezoneaza si s-au repezit sa faca amendamente. Pe de alta parte, presedintele de sedinta, Miron Mitrea, a parut hotarat sa termine cat mai repede dezbaterile. Marti seara, dupa ce au votat articolul care permite revocarea presedintelui, deputatii au stabilit modalitatile concrete. Revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa, cand se schimba reprezentarea politica din Camera Deputatilor, de catre majoritatea deputatilor. Revocarea poate fi propusa si la cererea unei treimi din numarul deputatilor daca presedintele Camerei incalca grav prevederile Constitutiei Romaniei, Regulamentul Camerei Deputatilor sau al sedintelor comune. Revocarea poate fi ceruta si de grupul parlamentar care l-a propus.
Nu au fost neglijate tranzactiile politice. In cursul zilei de ieri a fost votat un articol potrivit caruia, in cazul in care este revocat presedintele Camerei Deputatilor, grupul parlamentar din randul caruia a fost ales noul presedinte va ceda functia imediat ierarhic inferioara grupului parlamentar care a detinut functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Cu alte cuvinte, in locul vicepresedintelui PNL, Dan Radu Rusanu, va fi nominalizat un vicepresedinte din partea PSD.
Una din noutatile Regulamentului este faptul ca sedintele comisiilor sunt publice, cu exceptia cazurilor in care plenul prevede altfel. Prezenta ministrilor la comisii este obligatorie, iar o data pe sesiune ministrii vor trebui sa prezinte rapoarte de activitate.
Ieri, Adrian Nastase a tinut sa comenteze ultimele evenimente, dovedind ca nu a scapat nici de obsesia Basescu si nici de obisnuinta de a plasa intrigi: “Pornind din ianuarie, Traian Basescu a stabilit aceasta linie pentru Coalitie si a stabilit ca prima prioritate schimbarea presedintilor Camerelor. Dupa ce a renuntat la alegerile anticipate, Traian Basescu a lasat cartoful fierbinte in bratele lui Calin Popescu Tariceanu”. Adrian Nastase a incercat chiar sa le sugereze judecatorilor Curtii Constitutionale ce sa faca: “Ideea Constitutiei si a celor care au facut Constitutia este aceea de a asigura stabilitatea la nivelul presedintelui Camerei cu un mandat de patru ani, in timp ce vicepresedintii, secretarii si chestorii sa fie alesi la fiecare sesiune si acum, pentru ca se doreste o schimbare la acest nivel, se forteaza lucrurile”. Insa Nastase incearca, dar nu prea reuseste, sa se impace cu ideea ca nu va mai fi presedinte al Camerei Deputatilor: “Eu nu ma tin de acest scaun si am mai fost presedinte al Camerei. Este important sa se inteleaga ca, indiferent de pozitia mea viitoare, in functie de decizia Curtii Constitutionale, grupurile parlamentare politice ale PSD raman cele mai importante grupuri”… Cat de “importante” s-a vazut cu prilejul circului parlamentar la originea caruia au fost pesedistii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă