12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportNaiv si idealist, Iliescu a revenit in fruntea PSD!

Naiv si idealist, Iliescu a revenit in fruntea PSD!

Mircea Geoana a proclamat ieri, pentru a nu se mai stie cata oara, un nou inceput al PSD. Consiliul National al partidului, desfasurat cu mare fast la Palatul Parlamentului, s-a dorit o adunare triumfalista a social-democratiei, un covor sub care sa fie ascuns gunoiul, sa uite lumea de matusi, de averea lui DIP si de verii si soacra lui Geoana. Spre amuzamentul salii si spre supararea lui Miron Mitrea, noul inceput al lui Geoana a fost proclamat sub culoarea portocalie – deasupra tribunei trona un ecran imens in culorile Aliantei, portocaliu si albastru, pe care era inscriptionata denumirea partidului.


“Coruptia atarna ca o piatra de moara de noi”

Mircea Geoana a deschis Consiliul cu un discurs in forta intesat cu mesaje autoritare, dar si cu mesaje populiste, vorbind despre intoarcerea partidului catre saraci, pensionari, mame singure si tati someri. “Incepem un nou capitol al PSD. Trebuie sa vedem unde am gresit si sa tragem linie. O schimbare de atitudine este necesara daca vrem sa ne recastigam credibilitatea in fata romanilor”, a spus Mircea Geoana, solicitand partidului “sa renunte la triumfalism si la limbajul prafuit”. “Lauda de sine ne impinge spre plafonare, spre ingamfare. Va propun astazi un exercitiu de modestie, sa ne privim in ochi si sa spunem adevarul si despre noi, dar si despre Romania”, a aratat Mircea Geoana facand sala sa-i priveasca pe cei doi autosuspendati, asezati in aceeasi banca. “O sa spun ceva care ma doare, atunci cand aud romanii cuvantul coruptie, doua treimi din ei se gandesc la PSD. Este o piatra de moara care ne va scufunda daca nu taiem lantul. Vom castiga din nou increderea romanilor doar daca ne vom curata elitele partidului si daca vom face nu ceea ce credem noi ca este bine pentru noi, ci ceea ce cred romanii ca este bine pentru ei”, a mai spus presedintele PSD, incheind insa subiectul legat de coruptii din PSD fara sa explice cum are de gand sa taie acel lant care leaga piatra de moara de gatul formatiunii pe care o conduce.

Nu va mai exista functia de presedinte executiv

Adrian Nastase l-a ascultat pe Mircea Geoana, dupa care a parasit sala de sedinte la fel ca si Ion Iliescu, fapt care l-a facut pe Miron Mitrea sa iasa sa-i caute intreband in stanga si in dreapta unde sunt Nastase si Iliescu. Cei doi nu erau insa in acelasi loc, Nastase ducandu-se in biroul sau de la Camera Deputatilor, iar Ion Iliescu facandu-si campanie printre membrii Consiliului National si dand declaratii la presa. Iliescu le-a spus ziaristilor despre Mircea Geoana ca “pare sa promita”, iar despre Adrian Nastase a declarat ca imbogatirea stridenta a unui lider social-democrat este inadmisibila”. Intre timp, in sala de sedinta se pregatea eliminarea functiei de presedinte executiv din viitorul statut al partidului. Senatorul Doru Ioan Taracila, cel care este insarcinat sa conduca echipa de modificare a statutului, a prezentat ideile generale pe baza carora va fi modificat statutul PSD. Taracila a spus ca Biroul Permanent National ar urma sa fie format din presedinte, secretar general, vicepresedinti, functia de presedinte executiv urmand sa dispara. Taracila a mai explicat ca vicepresedintii ar putea fi alesi de Consiliul National in urma unor candidaturi multiple, individual sau pe o lista, propusi de presedintele partidului. Dintre vicepresedinti, presedintele ar putea sa nominalizeze un prim-vicepresedinte care ar fi inlocuitorul presedintelui.

Comitetul… presedintilor

O alta schimbare la care se gandesc pesedistii ar fi infiintarea unui comitet al presedintilor care sa fie format din presedintele in functie, fostii presedinti al PSD si presedintii organizatiilor judetene. Toate aceste idei vor fi transmise in filialele partidului, de unde vor fi trimise inapoi propunerile organizatiilor judetene, amendamente pentru modificarea statutului care nu poate fi infaptuita decat la un Congres. Desi dupa sedinta de joi a Comitetului Executiv al PSD purtatorul de cuvant al partidului spunea ca nu se pune problema organizarii unui congres extraordinar pana la sfarsitul acestui an, surse din conducerea partidului ne-au declarat ca va fi congres extraordinar in luna aprilie: “In cel mult doua luni facem congres. Asteptam sa vedem cum o sa fie raportul de tara din luna aprilie. Daca este un raport bun, facem congres in aprilie, daca este prost facem in luna iunie”.

Iliescu… ii demasca pe corupti

Dupa ce Consiliul National al partidului tindea dupa patru ore de sedinta sa dea satisfactie dorintei lui Mircea Geoana de a nu se mai discuta despre coruptia din partid, Ion Iliescu s-a inscris la cuvant in ultima clipa si a stricat armonia aparenta creata de organizatori. Iliescu a tinut un discurs extrem de dur la adresa propriului partid despre care a spus ca “este un partid ros de ambitii, ros de lupta pentru putere, condamnat la coruptie” si ca stie “ce inteleg unii prin revenirea la putere – revenirea la cascaval”. “As vrea sa le reamintesc celor care erau langa mine in 1990, cand m-am despartit de partid pentru ca devenisem presedinte, ce le-am spus la acea sedinta in care i-am avertizat asupra pericolului principal care paste un partid – coruptia. Le-am spus ca FSN trebuie sa-si propuna ca obiectiv major: sa fie partidul incoruptibililor. Ce frumos ar fi fost si ce naiv am fost! Am crezut ca exemplul personal va fi urmat. De aceea am vrut sa raman sarac, sa fiu un exemplu. Dar cu amaraciune am constatat ca exemplul personal nu are forta. Din pacate, fascinatia puterii si fascinatia banului sunt mai puternice decat regulile moralei. Este nedrept pentru acest partid, pentru simpatizantii acestui partid care sunt saraci sa poarte stigmatul de partidul coruptiei! PSD trebuie sa fie un partid cinstit de stanga! Cel care una spune si alta fumeaza niciodata nu va castiga inimile oamenilor”, a spus Iliescu in fata audientei care s-a ridicat in picioare sa-l aplaude, cu exceptia autosuspendatilor, care l-au privit pe fostul presedinte cu ironie pe tot parcursul discursului sau. Ion Iliescu a plecat din sala imediat dupa ce a terminat ce avea de zis, cu Mircea Geoana alergand pe urmele sale dorind sa-i stranga mana: “Domnule presedinte!” Dar Iliescu nu l-a mai auzit pe Geoana, acesta ramanand cu vorbele in vant spre amuzamentul audientei. Dupa Ion Iliescu a luat cuvantul si Adrian Nastase care a vorbit despre sarmanii pensionari ce de-abia isi duc zilele si despre saracia generalizata. “Va asigur ca impreuna cu Mircea Geoana, cu Miron Mitrea si cu ceilalti voi incerca sa ajut, sa fiu un coleg bun, solidar cu proiectele partidului”. Si Nastase a fost aplaudat in picioare, iar cativa oameni din sala i-au scandat numele. Ultimul vorbitor a fost Mircea Geoana, care a promis ca “va readuce moralitatea si credibilitatea PSD”. “Vocea presedintelui Iliescu este in continuare puternica! Idealismul incepe din nou sa rodeasca in randurile noastre. Idealism si pragmatism. Aceasta este ideea de reforma”, a afirmat presedintele PSD in timp ce colegii sai paraseau deja sala Consiliului National, plictisiti de lungile discursuri pregatite de protagonisti.

Miron Mitrea, arbitru intr-o disputa Nastase-Rus

In timp ce in sala pesedistii isi tineau discursurile interminabile si plicticoase, pe holuri se chibita, spectatorii intrebandu-se ce dezvaluiri se vor mai face in presa in legatura cu averile colegilor si incercau sa dea pronosticuri in legatura cu soarta presedintelui executiv. Acesta insusi a avut o mica altercatie cu Ioan Rus, intr-un colt al holului cei doi intalnindu-se si discutand aprins. Desi la aceasta scena a participat Serban Mihailescu, pentru calmarea spiritelor a fost chemat Miron Mitrea.

PSD Bucuresti va discuta excluderea lui DIP

Vicepresedintele PSD Bucuresti, Doru Giugula, seful Comisiei de Integritate Morala a organizatiei, ne-a declarat ieri ca saptamana viitoare va propune filialei excluderea din partid a lui Dan Ioan Popescu. “Domnul Popescu a adus grave prejudicii imaginii partidului si parerea mea este ca trebuie sa luam aceasta masura, radicala la prima vedere, dar intemeiata”, a explicat Giugula. In replica, Dan Ioan Popescu a spus ca “n-au decat”, razand ironic. Surse din conducerea centrala a PSD sustin ca presedintele Mircea Geoana si-ar fi dat acordul pentru excluderea din partid a lui DIP, avand in vedere ca “binevoitori de la PSD Bucuresti i-au bagat in cap ca Dan Ioan Popescu a furnizat presei informatia despre terenul cumparat la un pret subevaluat de la varul Mihaelei Geoana”.

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă