18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportMusca paraseste Guvernul

Musca paraseste Guvernul

Calin Popescu Tariceanu a fost validat, fara probleme, de catre Delegatia Permanenta a PNL ca premier si presedinte al PNL. Cu toate acestea, bataile de cap abia incep pentru Tariceanu. Din motive diferite, doi dintre membrii Cabinetului – Mona Musca si Bogdan Olteanu – vor sa-si dea demisia. Delegatia Permanenta a PNL de marti seara a avut o desfasurare previzibila: majoritatea celor prezenti l-au sprijinit pe Calin Popescu Tariceanu. Printre putinii care au facut nota discordanta s-a numarat, potrivit unor surse liberale, vicepresedintele Mona Musca. “Nu te iarta lumea daca spui o data aa, o data ba”, a apreciat Mona Musca, referindu-se la “pierderea de credibilitate” a primului ministru. Concluzia: “Daca lucrurile merg asa, nu pot sa merg pe acelasi drum, voi ramane simplu membru de partid”.

Un alt ministru care ar putea demisiona este Bogdan Olteanu, unul dintre sustinatorii lui Tariceanu. “Nu vreau sa mai raman mult in Guvern, nu mai sunt dispus la tot felul de compromisuri pentru a trece legile noastre prin Parlament. In momentul in care premierul isi va da acordul voi pleca. ” Chiar daca are nemultumiri, Bogdan Olteanu l-a sustinut pana la capat pe Calin Popescu Tariceanu, afirmand ca nu este de acord cu separarea functiei de premier de cea de presedinte.
Vicepresedintele Dan Radu Rusanu a afirmat ca membrii Biroului Permanent Central alesi pe lista lui Tariceanu si care l-au sustinut pe Stolojan ar trebui sa-si dea demisia. “La fel ar trebui sa se intample si cu membrii Guvernului, cu secretarii de stat, prefectii, subprefectii pe a caror numire a semnat Tariceanu.”
In ceea ce-l priveste, Tariceanu considera ca este iubit de populatie: “Mona, daca tot ai pomenit de pierderea de credibilitate, te invit sa vii cu mine in teritoriu sa vezi ce crede lumea despre renuntarea la demisie. Mergem printre oameni, fara sa-i intrebam nimic si ai sa vezi ce zic. In felul asta ai sa vezi si tu ce inseamna politica reala. Daca mergeam pana la capat cu anticipatele, sa te tii cor de fluieraturi in presa!” Tariceanu a gasit si explicatia problemelor partidului: “Nu poate primul ministru sa se ocupe de toate. Tot partidul s-a trezit in functii administrative. Nu se poate tine un partid de catre mine, Dan Motreanu si Bogdan Olteanu”.
Dupa aproape trei ore de dezbateri, Calin Popescu Tariceanu le-a cerut celor prezenti sa voteze la pachet. “Va propun un singur vot de incredere si pentru functia de premier, si pentru cea de presedinte.” Unii dintre adeptii lui Tariceanu au cerut ca votul sa fie deschis, dar Mona Musca a insistat sa se acorde un vot secret. Tariceanu a acceptat aceasta varianta “pentru a evita orice fel de interpretari”. Membrii Delegatiei Permanente au votat secret in favoarea sustinerii lui Tariceanu cu 63 de voturi “pentru”, sapte “impotriva” si doua abtineri.
Calin Popescu Tariceanu a explicat ziaristilor ca votul Delegatiei Permanente arata explicit ca functia de premier nu poate fi asumata decat de presedintele partidului. In varianta oferita de Tariceanu presei, Stolojan este oricand binevenit daca are sa le comunice liberalilor vreun punct de vedere. “Eu ma voi consulta cu el de cate ori va fi nevoie”, a completat Tariceanu. El a recunoscut ca nu a fost de acord cu intalnirea lui Theodor Stolojan cu liderii de filiale si parlamentari ai PNL. Tariceanu a sustinut ca respectiva reuniune nu a fost “in viziunea statutului si a unei dezbateri democratice”. “Mi-am exprimat rezervele fata de utilitatea unor astfel de intrevederi, dar toata lumea a fost libera sa participe, chiar si eu am primit o invitatie”, a mai spus Tariceanu. Presedintele partidului crede ca a pus capat criticilor, insistand pe faptul ca hotararea Delegatiei Permanente este obligatorie pentru toti membrii partidului.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă