2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportMoțiunea de cenzură: Puterea nu își lasă parlamentarii să voteze

Moțiunea de cenzură: Puterea nu își lasă parlamentarii să voteze

Strategia gândită de coaliția majoritară este menită să evite trădările din propriile rânduri. Fără dezertări din tabăra guvernamentală, PNL nu poate dărâma Guvernul Ponta.

Parlamentarii social-democrați vor fi prezenţi, astăzi, la moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului, dar nu vor vota, a anunţat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb. UNPR are o strategie similară. Liderii Puterii au ales această modalitate de acțiune, deși au o majoritate largă. Partidele din coaliție (PSD, UNPR, PLR, PC) au 318 voturi, iar Opoziția doar 186. Un astfel de scor, afișat pe ecranele televizoarelor, ar fi, ca imagine, un semnal în favoarea lui Ponta, dar totuși, premierul preferă să rămână în scaun cu zero voturi „pentru“.

Cum se explică strategia PSD? “Din respect pentru Parlament, PSD va fi prezent în sală, dar nu va vota. Este treaba opoziţiei să strângă numărul necesar de voturi“, a fost  justificarea oferită de  Rovana Plumb. Un anunț similar a fost făcut și de liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea. „Cred că nu ne ridicăm din bancă. Îmi amintesc de 2012, când majoritatea era la cinci voturi. Dacă doi erau răciţi, atunci Guvernul dădea semne să pice. Acum este altceva“, a declarat liderul UNPR Gabriel Oprea.

El a dat asigurări că UNPR nu va trăda guvernul din care face parte. Mai mult, Oprea a dat și un semnal interesant, afirmând că premierul are nevoie de sprijinul colegilor din PSD. Sugestia că eventualii dezertori ar putea proveni din PSD explică și strategia Coaliției de nu le permite propriilor parlamentari să voteze, pentru a-i împiedica pe nemulțumiți să  provoace surprize, la adăpostul votului secret.

În „armata“ PSD s-au produs, ieri, doar două dezertări: deputații Gheorghe Roman și Marian Avram au anunțat  că au demisionat din PSD şi că vor susţine moţiunea de cenzură iniţiată de PNL.

Dacă parlamentarii Puterii vor respecta această strategie, misiunea PNL de a dărâma Guvernul Ponta devine aproape imposibilă. Moțiunea de cenzură privind votul prin corespondență și alegerile parțiale este susținută, oficial, de PNL și PSRO, care au împreună 186 de parlamentari.  Pentru aprobarea moțiunii, ar fi nevoie de 278 de voturi, adică Opoziția ar trebui să mai strângă 92 de voturi.

Calculele moțiunii

Cu sprijinul independenților și deputaților din grupului democrat popular, Opoziția ar strânge 214 de voturi. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenți, în sală, la dezbaterea moțiunii de cenzură, iar fiecare va vota după conștiință, dar nu împotriva acestui demers antiguvernamental.  Dacă PNL ar obține toate voturile UDMR, ar ajunge la 240 de voturi „pentru“ – insuficiente pentru debarcarea executivului.

Diferența ar fi putut fi obținută din partea UNPR care are 54 de parlamentari, sau prin dezertări din PSD – exact situația pe care Victor Ponta încearcă să o prevină prin interdicția privind votul. 

În aceste condiții, chiar și liderii PNL s-au arătat rezervați față de șansele moțiunii de cenzură. Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a afirmat că, uitându-se la „matematica parlamentară“ ar spune că nu sunt şanse foarte mari ca moţiunea de cenzură să treacă, dar se bazează „pe buna-credinţă faţă de propriul electorat“ a unora de la PSD şi UNPR.

Dorința de a-și securiza propriul fotoliu l-a determinat pe Victor Ponta să recurgă la o strategie pe care o blama pe vremea când era în opoziție. „Poate că le cer prea mult celor de la PDL, un pic de bun simţ şi de respect pentru alegătorii lor. Eu nu le-am cerut să participe la vot şi să voteze moţiunea noastră, eu le-am cerut să manifeste bun simţ şi respect pentru alegătorii lor care i-au trimis în Parlament, nu să stea în bănci ca oile, ci să meargă să-şi exprime o opţiune“, afirma Ponta, cu câteva zile înainte de votul din 2012  pentru moțiunea de
cenzură împotriva Guvernului Ungureanu. 

DECIZIE. PSD renunță la miting

Social-democrații nu vor mai ține mitingul programat pentru astăzi la Palatul Parlamentului, a anunţat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Gabriela Firea, precizând că a fost luată această decizie după ce şi Opoziţia a făcut un gest similar. Miercuri după-amiază, copreședintele PNL Vasile Blaga a anunţat că formaţiunea renunţă la lanţul uman care ar fi urmat să fie organizat vineri la Palatul Parlamentului, în condiţiile în care în aceeaşi zi, la aceeaşi oră și în același loc Primăria Capitalei a aprobat şi un miting al PSD, deși solicitarea social-democraților a fost depusă la câteva zile după cea a liberalilor.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă