9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportLista scurta a lui Vanghelie contine 150 de secretari de stat

Lista scurta a lui Vanghelie contine 150 de secretari de stat

Atat de mare este incaierarea pentru functii in PSD incat liderii partidului nici nu se mai feresc sa-si exprime in public nemultumirile. Mircea Geoana este atacat dur de doi dintre greii PSD: Miron Mitrea si Adrian Nastase. Marian Vanghelie are si el o lista cu 150 de persoane pe care ar vrea sa le plaseze in Guvern, mai ales in posturi de secretar de stat.

Primul care si-a dezvaluit dorinta de a se razbuna a fost Miron Mitrea. "Cu Geoana am probleme. Mi-am bagat dintii in beregata si nu-i mai scot. La urmatoarea sedinta mai atac o data si mai atac o data si mai atac o data! Pana il rup!", spunea vineri seara Mitrea in Parlament. Apriga dorinta a lui Mitrea de a se razbuna pe Geoana a fost adusa la cunostinta opiniei publice prin transmiterea catre unele redactii, duminica seara, de la o adresa fictiva de mail, a inregistrarii spuselor lui Miron Mitrea pe cand vorbea la telefon. Interlocutorul ramane necunoscut.

Protocol secret Geoana-Voiculescu
Nemultumirea lui Miron Mitrea a fost explicata chiar de el: "Eu am avut o cu totul alta parere in ceea ce priveste repartitia ministerelor. Am crezut ca trebuia sa luam Transporturile, sa ne batem pentru Dezvoltarea Regionala, nu Interne, Externe si alte ministere. De aici era o tensiune foarte mare. Ultima chestiune mi-a pus capac". Ultima chestiune la care se refera Mitrea este legata de incercarea sa nereusita, de la finalul saptamanii trecute, de a deveni lider al grupului senatorial al PSD si apoi de a prelua vicepresedintia Senatului, in conditiile in care Mircea Geoana rezervase functia partenerilor de la PC si a insistat pentru Dan Voiculescu (unicul conservator din Camera Superioara). Potrivit inregistrarii, Mitrea ii dezvaluia interlocutorului sau ca "am vrut sa candidez la functia de vicepresedinte al Senatului si mi-a spus ca nu pot, ca e functia PC-ului. Ca e un protocol secret semnat de el si Dan Voiculescu. Pana nu e aprobat de Consiliul National, nu e valabil. Ba, eu nu ma las, tu stii ca nu ma las. Ca le e frica. Le-am spus in sedinta. Ei ziceau sa ma retrag. Eu nu ma retrag, ma! Faceti voi smecherii si ma dati la o parte…".

Mitrea: "Asta este!"
Ieri, ulterior aparitiei stenogramei convorbirii purtate de Mitrea la telefon, acesta a explicat calm: "Asta este… Cand esti foarte nervos si ai discutii in privat poti sa mai spui si chestii care nu ar trebui sa ajunga in public". Pus in fata acestei dure aversiuni a lui Mitrea fata de el, Mircea Geoana s-a declarat mahnit si jignit: "Cred ca este o jignire nemeritata la adresa partidului si a colegilor de partid. Cred ca este un gest cel putin neelegant si sunt convins ca la nivelul partidului si al colegilor s-a format o opinie defavorabila". De altfel, Geoana a criticat epitetele folosite de Mitrea. Intrebat ce se va intampla in continuare, Geoana a raspuns vizibil iritat: "Partidul va decide cand va decide".

Nastase convoaca Consiliul National
Un alt lider PSD extrem de suparat pentru faptul ca ieri a trebuit sa voteze Guvernul PDL-PSD, fiind obligat de protocolul incheiat intre cele doua partide, este Adrian Nastase. In privinta rezultatului negocierilor, se afla pe aceeasi frecventa cu Mitrea. Mai mult, Nastase spune ca, pentru ca Mircea Geoana sa ajunga vicepresedinte al CSAT, ar trebui modificata legea, incalcandu-se astfel Constitutia. Lui Nastase promisiunea in privinta CSAT, care i s-a facut lui Geoana, i se pare "iluzorie".
Adrian Nastase a cerut ieri convocarea unei reuniuni a Consiliului National pe care-l prezideaza, invocand necesitatea de a-si putea exercita atributiile statutare. In cuprinsul scrisorii pe care a trimis-o lui Mircea Geoana si membrilor Comitetului Executiv National, Nastase a invocat faptul ca, potrivit statutului, Consiliul National trebuie sa valideze propunerile CEx privind programul de guvernare, aliantele politice si electorale, structura si componenta nominala a Guvernului, programul legislativ. Mai mult, Nastase spune ca statutul il obliga nu numai sa valideze, ci si "sa confirme" propunerile de membri ai Guvernului. Sursele noastre spun ca Ion Iliescu, cel care recent vorbea despre posibilitatea convocarii Congresului PSD, nu este strain de ideea lui Nastase de a cere acum, dupa investirea Guvernului rezultat din negocierile lui Mircea Geoana cu Emil Boc, sedinta a Consiliului National.

PRETENTII
» Primarul de la 5 are cea mai lunga lista
Odata impartite ministerele, in PSD batalia pentru esaloanele doi, trei si patru capata accente dramatice. Marian Vanghelie are o lunga lista, cu 150 de oameni ai sai, carora le-a promis ca-i "rezolva". Respectiv ca-i plaseaza in functii de secretari de stat ori sefi de agentii. Viorel Hrebenciuc umbla si el cu dosare pline de CV-uri. De la Iasi, Ion Solcanu este nemultumit ca Gheorghe Nichita n-a reusit sa asigure posturi de parlamentar, acuzandu-l de "rusinoasa infrangere" deoarece, din sapte cati a avut judetul, acum nu mai este decat unul in Legislativ. Liderii judeteni ai PSD au si ei listele lor de preferati carora trebuie sa le asigure ziua de maine. PSD Alba, de pilda, a cerut de la obraz doua functii de subprefect si trei de secretar de stat la nivel national. Este atat de mare incaierarea pentru functii in diferitele esaloane ale puterii incat ieri, la sedinta liderilor PDL si PSD, s-a pus chiar problema renuntarii la ideea negociata anterior a ministerelor monocolore, propunandu-se posibilitatea numirii unor secretari de stat chiar si acolo unde un partid aliat nu are ministru. Dupa numirea secretarilor de stat, urmeaza un alt scandal, legat de impartirea functiilor de conducere din institutiile descentralizate. Batalia pentru functii este in plina desfasurare si la PDL, numai ca democrat-liberalii n-au ajuns inca sa se acuze dur in public.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă