O serie de lideri politici comentează decizia președintelui Iohannis, anunțată vineri dimineață, de a-l desemna ca premier pe Sorin Grindeanu, la propunerea PSD.
Fostul șef al statului, Traian Băsescu, consideră că modul în care s-a anunțat decizia, printr-un comunicat al Palatului Cotroceni, a fost neinspirat.
„Greşit, domnule Preşedinte! Anunţarea desemnării Primului – ministru nu se poate face printr-un simplu comunicat. Dacă tot aţi decis să faceţi o desemnare, fie ea şi nepotrivită, din respect pentru români, dar şi din respect pentru relaţia instituţională, era obligatoriu să faceţi acest anunţ extrem de important pentru România într-o declaraţie făcută de dumneavoastră personal de la Palatul Cotroceni”, scrie Băsescu pe Facebook.
Fostul președinte al PSD, Victor Ponta, care a avut o relație apropiată cu Grindeanu în ultimii ani, a avut o remarcă foarte scurtă după anunțul Președinției că în nominalizează pe acesta ca șef de Guvern. „Mult succes Sorin!”, a scris Ponta pe Facebook.
Un alt fost prim-ministru din PSD, Adrian Năstase, a declarat, pe blogul personal, că după ce președintele Iohannis l-a desemnat pe Sorin Grindeanu în funcția de premier, „mingea se află acum în terenul PSD – ALDE şi ea va trebui jucată cu seriozitate şi competenţă”.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care provine, ca și Grindeanu, din PSD, consideră că acesta ar fi „un tânăr politician competent, onest, curajos”.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, afirmă că „prin lista Guvernului vom vedea autonomia şi buna credinţă a prim-ministrului desemnat. Aşteptăm cu maxim interes lista guvernului, sperăm să avem ca miniştri oameni cu o activitate cunoscută şi feriţi de suspiciuni”.
Pe de altă parte, Raluca Turcan subliniază că „principala responsabilitate a PSD este să vina o echipă care sa guverneze în interes public şi nu în interesul personal al lui Liviu Dragnea”.
Kelemen Hunor, a declarat că, în principiu, UDMR va vota noul Guvern și pe premierul desemnat, Sorin Grindeanu, sub rezerva că așteaptă, totuși, să vadă care e programul de guvernare și cine sunt miniștrii propuși.
„Așteptăm programul de guvernare, așteptăm lista Guvernului, structura Cabinetului și probabil că săptămâna viitoare va fi dezbaterea în Parlament și votul. Deci, din acest punct de vedre, cred că am intrat pe o linie dreaptă în privința formării Guvernului. Cam atât pot să spun, alte comentarii nu e cazul să facem până când nu vedem cum arată Guvernul, cine sunt membrii Cabinetului și cum arată programul de guvernare”, a spus Kelemen Hunor.
El a adăugat că deocamdată nu există elemente pentru care UDMR să nu voteze viitorul Guvern.
„Nu avem nicio problemă legată de persoana premierului. Așa cum îl cunoaștem și mai ales colegii noștri din Timișoara, bănățenii, care spun că poate să aibă susținerea noastră, votul nostru, cu toate că se poate și fără noi, fiindcă are 54% coaliția de guvernare. Dar având noi această colaborare parlamentară și dacă nu există alte elemente, atunci vom susține Guvernul. Și în acest moment nu văd alte elemente, dar trebuie să așteptăm și programul de guvernare. În principiu, da, vom vota. Vom lua această decizie la ședința grupurilor reunite, când va fi convocat Parlamentul”, a conchis Kelemen Hunor.
Liderul USR, Nicușor Dan, nu a făcut vreo referire directă la Sorin Grindeanu, dar a precizat, vineri, că partidul său se va opune învestirii oricărui guvern PSD, indiferent de numele premierului desemnat.
„Guvernul va fi condus tot de Liviu Dragnea, dar din Kiseleff”, susține Nicușor Dan.
Copreşedintele Daniel Constantin a apreciat că premierul desemnat, Sorin Grindeanu, este o persoană care poate implementa programul de guvernare şi că va avea un mandat „foarte bun”.
”Eu văd în primul rând obiectivul şi cred că obiectivul pe care noi ni l-am atins este acela de a instala un guvern PSD şi ALDE, care să treacă imediat, în câteva zile, la treabă, să implementeze programul de guvernare. Regret că acest lucru nu s-a făcut mai devreme. Intrăm în noul an şi sunt câteva lucruri, câteva măsuri care nu au mai putut fi prorogate, câteva măsuri care nu au mai putut fi implementate începând cu 1 ianuarie 2017. Sper să putem să reparăm aceste lucruri. Sper ca în cel mai scurt timp rezultatele noii guvernări să se vadă”, a declarat copreşedintele ALDE Daniel Constantin.
Prim-ministrul în exerciţiu, Dacian Cioloş, l-a felicitat, vineri, pe premierul desemnat, Sorin Grindeanu, și l-a asigurat de tot sprijinul pentru o tranziție ușoară de la actualul la viitorul Cabinet, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.
„Prim-ministrul Dacian Cioloș l-a felicitat astăzi pe premierul desemnat, Sorin Grindeanu. Cei doi au avut o convorbire telefonică în cursul dimineții, în care prim-ministrul Dacian Cioloș l-a asigurat pe premierul desemnat de tot sprijinul pentru o tranziție ușoară de la actualul către viitorul Cabinet. De asemenea, premierul Cioloș a cerut miniștrilor în funcție să ofere tot concursul celor care vor face parte din echipa prim-ministrului desemnat pentru pregătirea în vederea audierilor din Parlament”, a spus Iolu.
Citește și opinii la cald pe tema desemnării lui Sorin Grindeanu ca premier:
Silviu Sergiu, senior editor: Klaus Iohannis l-a acceptat pe Sorin Grindeanu premier. Steaua lui Dragnea a început să apună | REACȚIE LA CALD: Nu mă aștept însă ca Grindeanu să iasă din front. Deocamdată. Cel puțin până la votul de învestitură din Parlament. Până atunci, Grindeanu pășește încă pe nisipuri mișcătoare. Orice poziție de forță în relația cu Liviu Dragnea este riscantă. Desigur, PSD nu-și poate trânti în Parlament propriul guvern, dar Liviu Dragnea ar avea dovada perfectă că se impune întărirea controlului Partidului asupra Guvernului.
Tudor Artenie, comentator: Ecuațiile președintelui Iohannis: Refuzul primei nominalizări poate fi privit și în această cheie, a echilibrării raporturilor de putere. Putem bănui mai multe motive care au stat la baza refuzului: riscul de securitate, lipsa deciziei în forul de conducere a PSD sau avântul dlui Liviu Dragnea care a cerut partidului un ”cec în alb”. Era mai corect pentru public să fi motivat refuzul, dar laconismul este una dintre armele favorite din arsenalul președintelui. Strategia a reușit, iar PSD a schimbat nominalizarea.