Erau puține șanse ca președintele Klaus Iohannis să refuze desemnarea lui Sorin Grindeanu drept candidat la postul de premier, după ce a procedat astfel cu Sevil Shhaideh. Dacă ar fi respins și a doua propunere, PSD și ALDE nu ar fi avut o altă soluție decât să declanșeze procedurile de suspendare a șefului statului.
Umilința ar fi fost mult prea mare pentru câștigătorii alegerilor parlamentare din 11 decembrie, pentru a-l ierta pe șeful statului. De altfel, Liviu Dragnea a confirmat public că se va ajunge aici dacă Iohannis nu-l acceptă pe Grindeanu.
Având în vedere rezultatul scrutinului de acum trei săptămâni, putem considera, fără riscul de a greși, că Sorin Grindeanu este, de facto, premier al României. Nu cred că poate apărea nicio surpriză la votul de învestitură din Parlament. Va fi însă foarte interesant să vedem cine va face parte din Cabinetul său. PSD are deja o listă cu pretendenți la fotoliile de miniștri, despre care ”România liberă a scris deja. Lista are, din câte înțeleg, binecuvântarea lui Liviu Dragnea. Va fi interesant de văzut dacă vor apărea modificări. Ar fi un semn că Sorin Grindeanu a negociat cu actualul președinte al PSD. Nu mă aștept însă ca Grindeanu să iasă din front. Deocamdată. Cel puțin până la votul de învestitură din Parlament. Până atunci, Grindeanu pășește încă pe nisipuri mișcătoare. Orice poziție de forță în relația cu Liviu Dragnea este riscantă. Desigur, PSD nu-și poate trânti în Parlament propriul guvern, dar Liviu Dragnea ar avea dovada perfectă că se impune întărirea controlului Partidului asupra Guvernului.
După ce Sorin Grindeanu va fi validat premier prin votul Parlamentului, lucrurile vor fi mai sigure pentru acesta. Steaua lui Dragnea va începe să apună în partid, iar cea a lui Grindeanu să crească. Am scris deja, într-un editorial publicat în 19 decembrie sub titlul ”Dragnea visează că va fi premier din umbră. Se va trezi în cele din urmă…”, că șeful PSD nu va reuși să-l tragă de sfori pe viitorul premier. Cu atât mai mult cu cât Sorin Grindeanu nu este Sevil Shhaideh. Adică nu este un executant al lui Liviu Dragnea, ci un lider cu legitimitate în PSD, legitimitate dată de voturile electoratului. În plus, Grindeanu este un politician care și-a executat politic toți protectorii din PSD, care l-au ajutat să urce în ierarhia de partid. Ilie Sârbu este cel mai răsunător nume de pe lista cu victime ale lui Grindeanu.
Mi-e greu să cred că se va purta altfel cu Liviu Dragnea, un lider PSD cu viitor incert, având în vedere că riscă o condamnare cu executare, într-un dosar în care este inculpat împreună cu fosta sa soție, Bombonica. Probabil, Dragnea va încerca să-l controleze pe Sorin Grindeanu, prin acea comisie PSD care să monitorizeze activitatea Executivului. Despre care, apropo, nu a mai vorbit în ultimele zile, de când autoritatea i-a fost șifonată de președintele Klaus Iohannis, prin respingerea lui Sevil Shhaideh.
Din păcate pentru Liviu Dragnea, el nu poate împiedica procesul de consolidare a puterii lui Grindeanu în PSD. Când ești premierul României, iar de semnătura sa depinde alocarea unor resurse financiare importante, tu ești șeful de facto al partidului. Cu atât mai mult cu cât Liviu Dragnea, liderul de jure al PSD, este cu un pas în pușcărie.
Viitorul politic incert al lui Liviu Dragnea îl va sili să împartă autoritatea în PSD cu Sorin Grindeanu. Grupurile de interese din partid nu vor asculta doar de Dragnea, nu vor risca să-l ostilizeze pe Grindeanu, la gândul că, la un moment dat, Justiția îl poate scoate pe tușă pe președintele PSD.
În perioada urmădoare, vor exista doi poli de putere în PSD. Probabil, președintele Klaus Iohannis va încerca să construiască o relație non-conflictuală cu premierul-desemnat, pentru a-i slăbi și mai mult autoritatea lui Liviu Dragnea în PSD. Am observat, la respingerea lui Sevil Shhaideh, că-i face mare plăcere să-l pună în încurcătură pe președintele PSD. Acest prim succes repurtat în fața lui Dragnea îl va încuraja, probabil, pe Iohannis să continue.