18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportLiberalii il amesteca pe Avocatul Poporului in rafuiala PNL cu Guvernul

Liberalii il amesteca pe Avocatul Poporului in rafuiala PNL cu Guvernul

Prin vocea Noricai Nicolai, liberalii i-au cerut lui Ioan Muraru, Avocatul Poporului, sa conteste la Curtea Constitutionala OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul.

Ioan Muraru s-a executat, anuntand ca nici n-a asteptat solicitarea PNL si a si depus sesizarea la CCR, din proprie initiativa. In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate a OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, Muraru a sustinut ca "salariul si pensia fiind bunuri proprietate privata, protejate de Articolul 44 din Constitutie si de Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere". Culisele acestei sesizari a CCR cu sustinere liberala a OUG 230 incep, se spune, la petrecerea lui Ion Iliescu, de miercuri. "De ce nu contestati, mai, ordonanta impotriva pensionarilor la Curtea Constitutionala?", ar fi intrebat-o Iliescu pe Norica Nicolai.

 

Ieri, vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ca liberalii ii solicita Avocatului Poporului sa sesizeze CCR, chiar daca stia ca acesta se afla in conflict de interese, numarandu-se printre cei care beneficiaza de ambele categorii de venituri. Ea s-a referit la Emil Boc cu apelativul "Emil Basescu", dupa care a adaugat: "Cred ca i-ar placea lui Boc". Cu memoria improspatata de Iliescu, Nicolai a gasit ca OUG 230 ar fi similara unei masuri adoptate in 1977, prin care se prevedea ca "in unitatile socialiste" nu pot fi incadrate persoane pensionate cu caracter permanent.

Masura a fost ridicata de Guvernul Stolojan in 1991, pentru ca ingradea drepturi si libertati cetatenesti. La fel ca Muraru, si Nicolai a insistat pe ideea ca nu se pot reglementa chestiuni legate de drepturi fundamentale prin ordonante de urgenta. Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ca atacarea ordonantei de urgenta referitoare la cumulul pensie-salariu de catre Avocatul Poporului "arata de fapt o lupta intre institutiile statului".

De altfel, liderii PNL, care se confrunta cu nemultumiri exprimate din teritoriu pentru decizia de neparticipare la guvernare, au intensificat ieri titlul acuzatiilor impotriva Guvernului Boc.
Liderul PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, a declarat ca "Guvernul «bocanet» ar produce confuzie in randul populatiei". Ironic si el, ex-ministrul Ludovic Orban i-a invitat pe noii guvernanti care nu au finalizat inca proiectul de buget sa-l discute in Parlament pe cel al Cabinetului Tariceanu.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă