In palatul lui Kadhafi

21 de salve de artilerie s-au tras ieri pe aeroportul Mitiga din Tripoli. Presedintele Basescu a pus piciorul pe pamantul Marii Jamahirii Arabe Libiene, fiind intampinat de garda de onoare. Comitetul de intampinare a fost impresionant, fiind ...

Share

Rl online 0 comentarii

16.11.2006 - 00:00
21 de salve de artilerie s-au tras ieri pe aeroportul Mitiga din Tripoli. Presedintele Basescu a pus piciorul pe pamantul Marii Jamahirii Arabe Libiene, fiind intampinat de garda de onoare.
Comitetul de intampinare a fost impresionant, fiind prezenti membri ai Corpului Diplomatic, un general membru al conducerii Revolutiei si zeci de oficiali ai statului.
Ziaristii sunt avertizati sa nu faca gesturi bruste si sa astepte ca programul sa se schimbe in orice minut si la orice secunda. Nimic nu este stabil, suntem avertizati. Locatia intalnirii se poate schimba oricand, la orice ora, ni se repeta. Legenda spune ca liderii importanti au stat si peste zece ore pentru a-l vedea pe "marele lider". Lideri africani au asteptat rabdatori ceasuri bune pentru a-l vedea, circuland legenda cum ca si "pretinul Ceausescu" a trebuit sa isi incerce rabdarea. Obiectivul principal al vizitei l-a constituit reluarea relatiilor economice. Daca inainte de 1989 schimburile comerciale se ridicau la suma de 10 miliarde de dolari anual, in prezent se inregistreaza numai 20 milioane de dolari.
"Bsora, bsora" ("repede") este cuvantul la ordinea zilei, prin care suntem zburataciti spre urmatorul punct de destinatie. Coloana oficiala inainteaza in viteza, ca la un raliu de grand slem, pe strazile din Tripoli. Libienii se uita curiosi la sirul de masini. Ajungem la Bab al Azzia, palatul colonelului Moammer Al Kadhafi, strajuit de vestitele berete grena. Trebuie sa lasam telefoanele mobile in masina. "Yalla" (haide), suntem indemnati de oficialii crispati. Barlogul dictatorului nord-african este o constructie inconjurata de trei ziduri de aparare "ornate" cu sarma ghimpata si plase de metal si in care misuna in miscare browniana berete grena. Ajungem in interiorul celui de-al treilea cerc. Ne inghesuim in incapere. Asezat pe o sofa, Traian Basescu explica ca doreste reluarea relatiilor bilaterale. Noi de asemenea, completeaza sec colonelul Moammer Al Kadhafi. Dupa 30 de secunde, ne trezim afara. Usile se deschid dupa o jumatate de ora. Presedintele Basescu coboara scarile insotit de liderul libian, care are o expresie flegmatica. Seful statului roman zambeste si isi ia ramas bun, intrand in masina trasa la scara. Kadhafi isi impreuneaza mainile in dreptul pieptului. Semn ca relatiile bilaterale se vor relansa. "Bsora" (n.r. - repede), suntem evacuati din palat. Cu pasi marunti, Kadhafi intra cu un aer de semi-Cezar, aproape semet, in singuratatea palatului sau.
Vizita lui Traian Basescu se inscrie in eforturile de relansare a relatiilor cu statele arabe. Este prima vizita a unui sef de stat roman la Tripoli dupa 1989. De la vizita premierului libian la Bucuresti, in anul 1987, ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu a deschis relatiile diplomatice prin vizita sa oficiala in Libia, in decembrie 2005. Seful diplomatiei de la Bucuresti i-a transmis liderului libian ca se doreste reluarea relatiilor traditionale cu Libia. Colonelul Al Kadhafi a preluat puterea la 1 septembrie 1969, printr-o lovitura militara condusa de un grup de 11 ofiteri, care a rasturnat monarhia, pe regele Idris Al Mahdi Es Senoussi.

Citește totul despre:

Comentarii