12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportIn cautare de aliati, PRM incearca sa torpileze uninominalul

In cautare de aliati, PRM incearca sa torpileze uninominalul

PRM a decis oficial ca este momentul sa caute aliati, dar si sa blocheze aplicarea Legii votului uninominal, in noiembrie. Hotararea a fost validata de insusi Comitetul Director al partidului. Negociatori PRM au fost desemnati Gheorghe Funar si Lucian Bolcas.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat miercuri seara, dupa sedinta Comitetului Director al partidului, ca Gheorghe Funar si Lucian Bolcas au primit "mandat nelimitat" sa negocieze aliante cu alte partide. Unele conditii sunt totusi precizate de PRM: este exclusa varianta fuziunii prin absorbtie, dar si o alianta cu UDMR, precum si orice alianta electorala care ar presupune un prag electoral mai mare de cinci la suta.
"In afara de fuziune prin absorbtie si de UDMR, discutam cu toate partidele", a anuntat C.V. Tudor, dupa incheierea sedintei Comitetului Director al partidului. Ba chiar a adaugat: "Cand am spus nelimitat, asta inseamna toate posibilitatile". Intrebat daca PRM va opta pentru o alianta politica sau pentru una electorala, Vadim a spus ca varianta de alianta electorala este exclusa din cauza pragului de 8 la suta, care e "mai riscant".

Vadim Tudor a afirmat insa ca o decizie finala va fi luata in functie de sistemul de vot care va fi folosit la alegerile parlamentare: vot pe liste sau vot uninominal. De altfel, C.V. Tudor a anuntat, in urma cu cateva zile, ca indata ce hotararea Guvernului referitoare la trasarea colegiilor uninominale va aparea in Monitorul Oficial, PRM o va ataca in contencios administrativ. Ieri, banuiala ca se cauta o modalitate de blocare a uninominalului a fost confirmata si vicepresedintele PD-L Raluca Turcan. "Comisia de cod electoral a creat o vulnerabilizare nepermisa a votului uninominal, pentru ca a creat o lacuna, care poate fi speculata de partidele ce nu doresc votul uninominal pentru a-l bloca la Curtea Constitutionala. Este posibil ca o contestatie depusa de PRM si sustinuta de alte partide sa blocheze votul uninominal", a afirmat Raluca Turcan.

De altfel, C.V. Tudor este constient ca daca ramane vot uninominal, PRM nici nu va mai intra in Parlament. Multi lideri de filiala si-au negociat deja transferul la PC. Anterior incercasera o alianta cu PC, insa Mircea Geoana le-a transmis conservatorilor ca nu-i lasa sa introduca PRM in PSD pe usa din dos, mai ales ca Vadim vrea sa aduca si Uniunea Vatra Romaneasca in prim-plan. S-a inregistrat si demisia din PRM a deputatului Gelil Eserghep. Dat fiind ca era vorba despre un apropiat al sau, reactia lui C.V. Tudor a fost una singura: "Cine vrea sa plece, sa plece".

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă