10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportIliescu si-a abandonat definitiv protejatul

Iliescu si-a abandonat definitiv protejatul

Iliescu si Nastase au incercat sa explice natiunii, luni seara, la tv, de ce anume are acum nevoie PSD pentru a iesi din criza de imagine. In direct, la posturi diferite, dar la aceleasi ore, fiecare a aruncat in joc propriile argumente. Iliescu a solicitat la Realitatea, practic, demisia lui Nastase, iar acesta din urma a cerut, la Antena 1, clementa si sustinere din partea partidului. Daca Iliescu considera ca in guvernarea 2000-2004 nu trebuia suprapusa functia de premier cu cea de presedinte al PSD, Adrian Nastase a fost de parere ca, dimpotriva, merita numai cuvinte de lauda pentru activitatea de la guvern si cea de la partid din perioada mentionata. Cand Iliescu a aratat cu degetul spre Nastase, declarand ca si o anumita imbogatire a unor lideri de partid reprezinta tot coruptie, fostul premier a parat la celalalt post tv motivand ca de fapt este un hartuit politic. Mai interesat sa ceara inlocuirea lui Geoana, Adrian Nastase a lasat sa se inteleaga ca ar dori sa-l coopteze pe Iliescu intr-o viitoare echipa de conducere. Numai ca Iliescu, desi nu a dat semne ca isi doreste reintoarcerea la sefia PSD, a spus ca prefera alte personaje, "lipsite de orice fel de tare, de pietre de moara”, la conducerea partidului. Suparat ca este "lucrat” de o reuniune coordonata de oamenii lui Iliescu, Nastase nu a avut curajul sa atace direct, dar a spus ca doar un congres poate decide in privinta sa. In timp ce Iliescu nu a ezitat sa spuna ca ar fi de preferat ca Nastase sa se retraga, caci imaginea sa atarna greu asupra PSD, cel mentionat declara ca i se pare stupida o asemenea decizie. Iliescu nu s-a lasat si, de parca ar fi urmarit discursul lui Nastase, a declarat ca cei asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie trebuie inlaturati chiar daca nu sunt fapte concrete din punct de vedere juridic pentru ca au o problema de moralitate. A fost un razboi al replicilor pe canale tv diferite, fiecare incercand sa puncteze in favoarea propriilor interese.

Tataia vorbeste despre purificare prin soc!

– “Eu cred ca in primul rand este datoria militantilor si membrilor de partid, pentru ca ei simt mai bine oamenii care sunt in fruntea lor. Sa aiba forta sa-i dea de o parte. Chiar daca nu sunt fapte concrete care din punct de vedere juridic sa-i condamne. Dar se stie ca nu au forta morala si autoritatea morala si credibilitatea necesara in randul electoratului. Acesta este criteriul de baza pentru un reprezentant al unui partid”.
– “Pe de alta parte, fenomenele care au devenit obiectul criticii generale. Coruptia si o anumita imbogatire a unor oameni, a unor lideri de partid. Ca este adevarat ca este fundamentata obiectiv o acuza sau alta, dar perceptia ca atare a fost…”
– “A fost invitat la o reuniune dupa-amiaza, in ideea ca aceasta chestiune sa formeze obiectul unor consultari si cu presedintii de organizatii judetene si s-a cerut, mai ales, parerea si s-a sugerat lui Adrian Nastase sa reflecteze asupra acestei chestiuni si sa ia o decizie. Nu i se cerea imediat sa… sa spuna ceva, ci sa reflecteze asupra acestei chestiuni si sa se pregateasca pentru a avea o consultare mai directa.”
– “Probabil ca ar fi un castig moral pentru el o pozitie mai transanta personala pe aceasta chestiune, tinand seama de aceasta stare de spirit generala si de aceasta perceptie, si in opinia publica, si chiar si in partid.”
– “Nastase nu este oricine… Este omul care a avut un rol deosebit si a avut pozitii dominante in partid. A devenit, intr-un fel, simbolul partidului, a condus nemijlocit partidul cat a fost la guvernare. Deci situatia lui nu este indiferenta nimanui si fara indoiala ca atarna greu imaginea pe care el a capatat-o, care se suprapune asupra imaginii partidului.”
– “Sigur, exista si asemenea consideratiuni, tinand seama tocmai de locul, rolul si de influenta lui in partid. Dar, tinand seama de criza prin care el personal trece, s-ar putea ca o anumita retragere mai evidenta din functia de conducere si poate chiar si de la Camera sa aiba chiar un efect pozitiv pentru starea de spirit din partid si pentru perceptie.”
– “Acum depinde de cum vor evolua lucrurile si in partid, si in tara, dar mai ales in partid, pentru ca eu cred ca in primul rand criza interna este elementul de baza in momentul de fata .”
– “In masura in care voi putea sa sprijin o asemenea… coagulare a unei coeziuni necesare partidului in procesul de redresare, fara indoiala ca o voi face. Dar voi cauta sa sprijin formarea unei echipe de oameni vigurosi si lipsiti de orice fel de tare, de pietre de moara.”
– “Ideea este si noul statut, care a fost dezbatut si la ultimul consiliu, merge pe alta formula, adica congresul alege presedintele partidului si atat si un consiliu.
Nu stiu, e greu… Ar fi bine sa fie un soc acum, adica o innoire mai radicala, dar nici cu oameni care sa nu aiba habar de politica. Dar o innoire mai radicala ar fi utila si toti ceilalti sa accepte sa fie consilieri. Sa ramana si sa ajute. Asta ar fi maturitate politica, bineinteles.”

Arogantul vrea sa moara si capra vecinului!

– “Nu cred ca o demisie din partea mea ar rezolva problemele partidului. Partidul, din pacate, a ajuns un partid satelit la actuala guvernare, si-a pierdut identitatea si mesajul. Si cred ca e nevoie de solutii mult mai ample, este nevoie de un congres extraordinar, care sa constate esecul unei formule de conducere.”
– “Vreau sa mai spun inca o data: nu tin de scaunul de la Camera. Scaunul de la Camera este al partidului. Daca eu imi dau demisia de acolo, in mod evident, prin alegeri, el ar reveni unui partid din… Deci, daca este mai important pentru partid ca la conducerea Camerei sa vina cineva din actuala putere, e in ordine. Deci e o chestiune de discutat. Pe de alta parte, vreau sa mai spun un anumit lucru: eu nu cred ca matusa mea sau matusa sotiei mele este mai importanta decat soacra altcuiva sau decat rudele altcuiva.”
– “Dupa parerea mea, el (Iliescu) reprezinta in momentul de fata, nu neaparat ca un element executiv, ca o componenta a echipei executive, dar din punctul de vedere al echipei in sens clar, el poate sa dea un mesaj pentru o parte a electoratului nostru care asteapta de la noi sa le explicam de ce traiesc mai prost…”
– “Domnule, nu sunt chiar asa, nu suntem toti asa. Hai sa vedem care sunt problemele si in momentul in care justitia se pronunta, acceptam lucrurile acelea. Pana atunci, iesim la bataie si spunem: "Nu, oameni buni, iata ce am facut noi pentru tara". Nimeni de la noi in ultima vreme nu a mai vorbit despre cei patru ani de guvernare si sunt foarte multi romani, sunt convins, care isi aduc aminte de multe dintre lucrurile bune pe care le-am facut.”
– “PSD nu este o societate comerciala cu actionar unic Mircea Geoana. De-asta eu ma voi intalni cu presedintii de organizatii si eu voi cere un vot de incredere. Daca ei vor spune ca nu mai sunt util in partid, nici un fel de problema, ma retrag.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă