8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul, capusat de agentii

Guvernul, capusat de agentii

In acest moment exista sute de autoritati, agentii, comisii, consilii si comitete interministeriale, interguvernamentale sau interdepartamentale. Numarul real al acestora este practic un mister. Nici macar reprezentantii Executivului nu mai stiu cate astfel de structuri sunt in subordinea sau coordonarea primului ministru ori a Guvernului! In plus, multe dintre ele functioneaza inutil.
Situatia, cu adevarat stranie, legata de refuzul restructurarii se explica prin faptul ca actuala echipa aflata la putere nu numai ca nu a fost interesata de o restructurare reala, dar a mai si adaugat noi institutii. De altfel, s-a pastrat formula mostenita de la premierul pesedist Adrian Nastase si nimeni nu s-a obosit sa faca o evaluare corecta a activitatii tuturor acestor structuri.
Problema “curatarii” aparatului administratiei centrale a fost ridicata de presa inca de anul trecut. Dupa ce “Romania libera” s-a apucat, in urma cu aproape un an, sa numere agentiile, comisiile si comitetele, purtatorul de cuvant al Executivului anunta triumfalist ca “Guvernul Tariceanu face ordine printre comisii si comitete”. Mai mult, Oana Marinescu explica “determinarea” Cabinetului Tariceanu astfel: “Aceasta metoda de a crea o comisie pentru fiecare problema este ineficienta, deoarece duce la o supraincarcare institutionala si la suprapunerea atributiilor”. “Unele organisme interministeriale de acest fel exista doar pe hartie. Nu mai sunt functionale, pentru ca problemele de care s-au ocupat au fost realizate”, sublinia necesitatea restructurarii purtatorul de cuvant al Guvernului. Ca nu s-a intamplat acest lucru s-a vazut, dar cu adevarat incredibil este faptul ca acum unii lideri, ferventi sustinatori ai premierului, invoca drept scuza tocmai lipsa de timp.

Stie cineva numarul real?

La numaratoarea de anul trecut au iesit la socoteala nu mai putin de 123 de organisme interministeriale, dintre care 92 au fost infiintate prin hotarari de guvern, iar 31 prin decizii ale primului ministru. Dintre acestea, doua treimi erau “mostenire” a Guvernului Nastase, fiind create intre 2001 si 2004. Toate sunt subordonate sau in coordonarea primului ministru ori apartin de vreun minister. De remarcat ca nu sunt incluse in numarul de mai sus o serie de agentii si autoritati.
De fapt, numarul real pare a fi mai greu de aflat decat secretele de stat clasificate pentru urmatorii 50 de ani. Si spunem aceasta deoarece nici macar de la Cancelaria premierului nu am reusit sa obtinem vreun raspuns. Daca anul trecut, dupa indelungi staruinte, am reusit sa smulgem lista cu cele 123 de structuri – incompleta, de altfel, pentru ca nu continea agentiile si autoritatile -, acum am fost si mai ghinionisti. Ni s-a spus ca trebuie sa asteptam “macar” zece zile pentru ca lista sa fie intocmita.

Comisiile si comitetele s-au inmultit

In lipsa unui raspuns oficial din partea Guvernului, am trecut la propriile noastre verificari. La prima vedere, din lista de anul trecut nu a disparut nici o structura. Ba chiar credem ca s-au adaugat si altele. Nu de alta, dar, potrivit HG 750 din 2005, ies la numaratoare nu mai putin de 157 de consilii, comitete, grupuri interministeriale si de coordonare. Exista 11 consilii interministeriale permanente. Fiecare are in subordonare, la randul sau, intre 5 si 34 de comisii, comitete etc. Din cine sunt formate aceste consilii? Din ministri de stat, ministri de resort, ministrul delegat pentru coordonarea SGG si cate un consilier de stat al primului ministru pe problematica respectivului domeniu. La fel de interesant este ca in respectivul act Guvernul isi recunoaste, intr-un fel, neputinta de a face ordine in propria-i ograda, scriind astfel: “Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, consiliile interministeriale permanente preiau in subordine organismele interministeriale constituite pana la aceasta data”. Cu alte cuvinte, mai intai le-au preluat, urmand ca, mai tarziu sau niciodata, sa decida daca respectivele structuri au vreo activitate si vreo utilitate. Potrivit aceleiasi hotarari, in termen de trei luni ar fi trebuit sa se incheie evaluarea organismelor cu pricina si, in functie de concluzii, sa se decida pastrarea sau desfiintarea. Au trecut de atunci mai mult de trei luni. De fapt, aproape zece… si nu am auzit ca vreo structura sa fi fost deranjata de la locul ei.

Abrogare expresa la… pastele cailor

Din lista structurilor aflati, stimati contribuabili, ca valurile de inundatii de anul trecut au fost atent supravegheate. Nu de alta, dar exista o comisie de… monitorizare a unor eventuale inundatii. Infiintata prin 2002, comisia are ca atributii (tineti-va bine!) inventarierea zonelor de risc potential, inaintea unor posibile inundatii, inventarierea mijloacelor materiale si financiare necesare organizarii apararii in caz de inundatii si interventia in zonele posibil inundate, in functie de atributiile ministerelor care contribuie la formarea ei.
O alta comisie nationala este cea pentru integrarea Romaniei in… NATO. Infiintata prin martie 2001, comisia a ramas, in mod evident, de ceva vreme fara obiect de activitate, dar hotararea de guvern prin care ea a fost infiintata nu a suferit nici o modificare. Si aceasta desi in momentul preluarii, anul trecut, de Consiliul interministerial pentru relatii externe si afaceri europene, s-a scris in dreptul ei “va fi inlocuita de Comisia nationala pentru NATO”. Au uitat insa sa precizeze cand se va intampla acest lucru. O situatie asemanatoare se observa in cazul Delegatiei nationale pentru negocierea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si in cazul Consiliului consultativ pentru negocierea aderarii Romaniei la UE. S-a scris in dreptul lor, in hotararea din iulie anul trecut, ca “negocierile s-au finalizat, abrogare expresa”. Oricine este interesat poate vedea insa ca actele normative prin care au fost infiintate delegatia si consiliul sunt inca in vigoare.

S-au ocupat de “bani la educatie”…

La fel de interesante ca listele cu zeci si zeci de organisme interministeriale sunt declaratiile politicienilor. In special cele ale vocalului liberal Ludovic Orban care, din dorinta de a-i gasi scuze sefului sau de partid, invoca pentru neefectuarea restructurarii lipsa de timp. “Nu poti peste noapte sa faci, intr-un hei-rup electoralist, restructurare. Sa nu picam in capcana grabei”, declara Orban, ca si cum Cabinetul Tariceanu s-ar fi mutat la Palatul Victoria in urma cu doar o luna. Si liderul liberal continua sa gaseasca explicatii, spunand ca membrii Guvernului nu si-au indreptat atentia spre restructurarea propriului aparat deoarece “s-au ocupat de inundatii si de bani la educatie”. Pai, daca restructurau, taind robinetele macar catre organismele inutile, faceau rost de sume bunicele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă