10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportGhilotina liberala nu are viitor

Ghilotina liberala nu are viitor

PNL si-a shimbat semnul electoral. In zadar veti cauta sageata la viitoarele alegeri! In dreptul PNL va fi desenata o ghilotina. Procesul de epurare si spiritul de contestare care domina acum PNL caracterizeaza mai degraba formatiuni anarhiste decat o dreapta conservatoare.
E drept, “anticomunismul” la care s-a convertit partidul lui Tariceanu in decembrie 2005 ne-a luat o vreme fata. I-a oferit o statura morala unui premier incoltit de dezvaluirile privind relatia cu Patriciu in fata unui presedinte care raspunsese ezitant la intrebarile privind condamnarea comunismului. Tariceanu i-a intuit lui Basescu un punct vulnerabil si a privatizat inteligent tema antisecurista sustinuta pana atunci de societatea civila. Dar, daca facem un bilant, vom vedea ca pana acum aceasta tema a servit in special indepartarii sau punerii in defensiva a celor incomozi premierului. Musca si Ghise au fost umiliti, in timp ce dosarele Francu, Gheorghioff si Quintus au fost tratate cu liberala discretie. Dorel Sandor, fost profesor la scoala de securisti de la Baneasa, asadar formator ai celor care ii racolau pe informatori, este in continuare eminenta cenusie din preajma premierului. Tariceanu nu se fereste nici de Dan Voiculescu, personajul dovedit a fi facut politie politica si care o santajeaza public, fara de rusine, pe Monica Macovei. Si nu te poti decat mira de zelul anticomunist si antisecurist care i-a cuprins pe cativa liberali, altfel bine crescuti in casele securistilor sau in vilele nomenclaturii (autohtone sau venite pe tancurile sovietice).
“Reforma morala” si antisecurismul s-au oprit la adversarii lui Tariceanu din PNL si s-au intins la sustinatorii acestora. Boureanu si Turcan au fost executati saptamana trecuta. Stolojan si Stoica, doi fosti presedinti, sunt deja pe esafod. De fapt nu “reforma morala”, ci un spirit bolsevic al inlaturarii celui care gandeste altfel anima acum PNL. Este o miscare sinucigasa mai ales pentru un partid fara un lider charismatic, pentru un partid de dreapta, care ar trebui sa musteasca de idei si personalitati. In momente de criza, mai ales dupa inerenta eroziune datorata guvernarii, orice partid mai trebuie sa aiba resurse de a se relansa, lideri cu viziune care sa poata prelua conducerea. Or, epurarea care se produce acum in PNL taie tocmai aceste alternative si intuneca viitorul.
Radu F. Alexandru expunea in aceste pagini modul in care Valeriu Stoica a administrat criza din PNL si relatia cu cei care nu erau de acord cu el. “V-ati numarat printre cei mai aprigi contestatari ai presedintelui Valeriu Stoica”, ii amintea Radu F. Alexandu lui Tariceanu. Si continua: “Niciodata pe toata durata “asediului” pe care l-ati exercitat Valeriu Stoica nu a adus macar o data in discutie ideea sanctionarii sau a excluderii dumneavoastra din partid”.
Dar pentru a gandi si actiona astfel trebuie sa ai viziune. Sa te gandesti ca un partid nici nu incepe, nici nu trebuie sa se sfarseasca o data cu tine. Si sa-ti dai seama ca fostului PCR trebuie sa-i opui o forta pe masura. Din pacate, vedem acum ca perioada de coagulare a fortelor de centru-dreapta s-a incheiat o data cu decizia nefericita a lui Stolojan de a ne lasa drept mostenire la butoanele PNL un politician fara viziune.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă