10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportDoua ordonante anticoruptie - respinse din cauza absentilor

Doua ordonante anticoruptie – respinse din cauza absentilor

Camera Deputatilor a respins ieri doua legi ale Guvernului, coalitia nereusind inca o data sa-si adune parlamentarii la vot, motiv pentru care a ratat astfel doua prioritati legislative. Este vorba despre Ordonanta de urgenta 124/2005 privind modificarea si completarea Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Aceasta ordonanta instituia notiunea de procurori sub acoperire, iar acestia ar fi putut lucra incognito pentru a-i prinde in flagrant pe marii corupti. Faptul ca initiatorul legii era chiar Monica Macovei, ministrul Justitiei, nu i-a impresionat pe deputatii coalitiei, care nu au venit la votul final in numar suficient de mare pentru ca legea sa fie adoptata. Fiind o lege organica, era nevoie de 167 de voturi pentru aprobarea ei, insa in bancile puterii s-au strans doar 142 de voturi. A doua lege respinsa se referea la infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, aceasta fiind o prioritate legislativa pentru aderarea la UE. Camera Deputatilor este camera decizionala pentru ambele legi, deci sunt respinse definitiv.
Cele doua ordonante se aflau pe ultimele pozitii ale ordinii de zi la numerele 23 si 24, ceea ce, potrivit bunelor obiceiuri ale parlamentarilor, inseamna ca nimeni nu mai este atent la ce se afla in “coada” ordinii de zi. De altfel, in sala de sedinte a domnit apatia obisnuita a zilelor de marti in care se dau voturi finale, efervescenta parlamentara facandu-se simtita mai degraba pe hol si la bufet decat la vot. Deputatii coalitiei nu pareau deosebit de afectati de prezenta pe ordinea de zi a celor doua ordonante. Udemeristii se agitau pe holuri interesati sa obtina aprobarea unei alte ordonante care-i priveste direct, cea referitoare la Fundatia Gojdu, liberalii chibitau la bufet, iar democratii asteptau plictisiti in banci sa termine mai repede sedinta pentru a putea pleca la treburi mai pasionante. La momentul votului in sala erau prezenti 272 deputati, dintre care 130 de la PSD. Daca ar fi fost in sala 165 de deputati ai puterii, ordonantele ar fi trecut, insa nu s-au prezentat decat 142. Cei care, iesind din sala, au anuntat victoriosi respingerea ordonantelor au fost pesedistii, care s-au organizat “exemplar” pentru a le da o noua lectie celor de la coalitie. Pasamite, grupul PSD negociase cu PNL si PD ca parlamentarii coalitiei sa sustina adoptarea unei initiative a PSD privind despagubirea unor victime ale fostului regim comunist. Initiativa PSD se afla la punctul 10 pe ordinea de zi si la momentul votului, tot ieri, parlamentarii Puterii nu au respectat intelegerea si au votat impotriva. Ca sa se razbune, pesedistii au votat si ei impotriva celor doua ordonante pe care se angajasera sa le sustina, deoarece numarandu-i pe deputatii din sala si-au dat seama ca liderii grupurilor coalitiei nu au suficienta prezenta la vot pentru a putea trece initiativele Guvernului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă