8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportDiagnostic PES: PSD nu-i corupt, doar membrii sai...

Diagnostic PES: PSD nu-i corupt, doar membrii sai…

Vicepresedintii Partidului Socialistilor Europeni, Hanes Svoboda si Janmarinus Wiersma, au sosit la PSD, sa vada cu ochii lor ca Adrian Nastase a fost de-adevaratelea scos pe tusa, asa cum ei insisi ii cerusera lui Geoana, in urma cu o luna, cand scandalul “Matusa Tamara” ajunsese in toata presa occidentala si ameninta chiar credibilitatea socialistilor europeni. Svoboda si Wiersma au primit insa pe tava capul Nepotului Tamarei, de la un Mircea Geoana emotionat de propriul curaj. Ieri dimineata, liderii PES s-au intalnit la Kiseleff cu liderii PSD si, dupa cum au declarat, au apreciat “deciziile curajoase, dar corecte, luate de conducerea partidului” si si-au exprimat speranta ca acestea vor continua. “Invitam partidul sa sprijine actuala conducere in acest proces de lupta impotriva coruptiei in cadrul PSD”, a spus Hanes Svoboda, in conferinta de presa care a urmat intalnirii din Kiseleff. Vicepresedintii socialistilor europeni au aratat ca “PSD nu este un partid corupt, dar are membri care sunt supectati de coruptie”. “Ce s-a intamplat in cazul lui Adrian Nastase arata ca PSD doreste sa-si asume responsabilitatile in lupta impotriva coruptiei. Asteptam ca PSD sa ia masuri in continuare in acest sens”, a afirmat si Janmarinus Wiersma. Intrebati daca se vor intalni si cu mazilitul Nastase, fostul lor partener de dialog in vremea cand era prim-ministru si presedintele partidului, Wiersma a spus ca socialistii europeni “cunosc tragedia personala a lui Adrian Nastase”, dar “nu e treaba lor”. “Noi discutam cu conducerea aleasa a partidului, nu cu altii”, au precizat cei doi europarlamentari, pentru a-i da oficial lui Mircea Geoana girul PES.
Liderii europeni au explicat ca sunt preocupati de capacitatea PSD de a se curata, deoarece pesedistii vor participa la alegerile pentru Parlamentul European si vor face parte din Grupul Socialist or, au spus acestia, “dorim sa avem o aripa puternica din Romania in cadrul grupului nostru”. Wiersma si Svoboda au anuntat ca peste o luna va sosi in Romania o delegatie mai mare a PES, in cadrul unei actiuni de monitorizare inainte de votul pe care Parlamentul European il va da in mai-iunie pentru aderarea Romaniei.
Pe de alta parte, vicepresedintele PES, Janmarinus Wiersma, a declarat ieri, la sediul PSD, intr-o conferinta de presa, ca a fost contactat de avocatii lui Dinu Patriciu, care s-au plans ca activitatea companiei Rompetrol este pusa in dificultate de procedurile prelungite ale Parchetului in dosarul Rompetrol. “Avocatii mi-au spus ca aceasta cercetare penala dureaza de foarte mult timp si ingreuneaza functionarea Rompetrol. Exista niste intrebari care au nevoie de raspuns, dar noi nu suntem avocatii Rompetrol, nu putem sa spunem daca Rompetrol are dreptate sau nu are dreptate. Am solicitat Comisiei Europene care are o delegatie la Bucuresti sa raspunda la aceste intrebari, sa verifice ei, care sunt o sursa independenta, daca aceasta cercetare penala este corecta sau nu”, a explicat Wiersma, precizand ca, in calitate de europarlamentar, este o procedura obisnuita sa primeasca plangeri de genul celei de la avocatii lui Dinu Patriciu. Wiersma s-a aratat “ingrijorat de politizarea excesiva a luptei impotriva coruptiei din Romania”, spunand ca aceasta este “putin exagerata” din punct de vedere al mediatizarii. “Lupta impotriva coruptiei trebuie tinuta la nivelul Justitiei, nu in presa”, a spus vicepresedintele PES, care a afirmat chiar ca “ceea ce se intampla in Romania depaseste orice imaginatie”. Europarlamentarul socialist a subliniat ca grupul socialistilor din Parlamentul European sustine lupta impotriva coruptiei, dar “nu va accepta ca aceasta sa fie politizata si sa fie folosita in scopuri politice de fortele aflate la putere”. In opinia socialistilor europeni, “sub Guvernul Tariceanu, pericolul de a se deturna lupta impotriva coruptiei in scopuri politice este mai mare”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă