18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportDeputatii au marit durata de interceptare de la patru la sase luni

Deputatii au marit durata de interceptare de la patru la sase luni

Procurorii vor intercepta telefoanele cu tehnica proprie din dotare si nu cu aparatura SRI. Prevederea, inclusa in noul Cod de procedura penala, va prinde viata pe masura ce vor fi infiintate unitati specializate. SRI va mai face interceptari doar pentru situatii specifice sigurantei nationale. Durata totala pentru interceptarile si inregistrarile autorizate a fost marita de la 4 luni la 180 de zile.
Deciziile au fost luate de deputatii din Comisia juridica la propunerea Ministerului Justitiei de modificare a Codului de procedura penala.
Parlamentarii au analizat miercuri searaa capitolul referitor la conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon, internet sau prin alt mijloc electronic de comunicare. Ei au stabilit ca interceptarea si inregistrarea convorbirilor pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare de bani, falsificare de monede sau de alte valori prevazute de legile in vigoare.
Deputatii au stabilit ca inregistrarea convorbirilor dintre avocat si partea pe care o reprezinta sau o asista in proces nu poate fi folosita ca mijloc de proba decat daca din cuprinsul acesteia rezulta date sau informatii concludente si utile privitoare la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni.
Presedintele Comisiei, deputatul PC Sergiu Andon, a acuzat modul “exasperant” in care lucreaza Ministerul Justitiei, care “pune la dispozitia deputatilor comisiei mai multe materiale in paralel”. Pe de alta parte, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a spus ca nu e vina sa ca Biroul Permanent a dat un termen comisiei pentru depunerea raportului.
O noutate absoluta a noului Cod, adoptata ieri, o reprezinta eliminarea SRI si a altor servicii secrete din procedurile de urmarire operativa – ascultarea telefoanelor, interceptarea internetului, alte ascultari. Cand noul Cod va intra in vigoare, interceptarile vor fi facute de catre procurori cu tehnica proprie de ascultare, evident cu aprobarea instantelor. "S-a luat aceasta decizie pentru a nu se mai ajunge la situatii de scurgere de informatii asa cum s-a intamplat in unele cazuri. Cei de la SRI dadeau informatiile ilegal, dar de raspuns raspundeau tot procurorii. Acum consider ca confidentialitatea va creste atunci cand vor fi ascultate telefoanele. SRI-ul va mai face interceptari doar pentru situatii specifice sigurantei nationale”, a declarat deputatul PNL Gheorghe Gabor. Si ministrul Macovei a trecut la realizari pozitive acest amendament. Tot ieri, unul dintre amendamentele cele mai discutate a fost cel al deputatului PSD Eugen Nicolicea, care se referea la responsabilizarea magistratilor, respectiv procurorilor si judecatorilor si a organelor de cercetare penala, prin care incalcarile normelor de procedura sa constituie abatere disciplinara. Referindu-se la amendament deputatului Nicolicea, ministrul Justitiei a considerat drept “grava” forma in care a fost facut amendamentul privind raspunderea disciplinara a judecatorilor, procurorilor si politistilor pentru incalcarea normelor de procedura. “Eu sunt de acord ca trebuie sa discutam asta fiindca ce se intampla acum nu este in regula, nu raspunde nimeni, dar locul ii era in Legea 303 privind statutul magistratilor. Nu orice incalcare de procedura trebuie sa atraga raspunderea disciplinara”, a spus Macovei.
Ministerul Justitiei a precizat ieri ca nu a propus marirea duratei interceptarilor, ci doar schimbarea variantei adoptate de Senat la modificarea Codului de procedura penala, astfel incat, in loc de termenul de sase luni sa fie prevazut cel de 180 de zile, “pentru a putea asigura un calcul corect al duratei totale a autorizatiei”. Conform ministerului, marirea duratei interceptarilor fusese decisa la Senat, la propunererea senatorului liberal Norica Nicolai.

Renate Weber se teme de abuzuri

Fostul consilier prezidential Renate Weber critica decizia Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, prin care s-a marit de la 4 luni la 6 luni perioada in care telefoanele pot fi interceptate in cazul unor persoane aflate sub ancheta pentru infractiuni contra sigurantei nationale, trafic de droguri, trafic de arme, de persoane, acte de terorism, spalare de bani. Renate Weber sustine ca procurorii ar putea abuza de aceasta decizie: “Mi-e greu sa cred ca daca in 4 luni de zile, ascultand pe cineva, nu descoperi, in cazul unor infractiuni atat de grave, ca persoana respectiva este implicata in astfel de retele si in astfel de infractiuni, o sa afli aceste lucruri in urmatoarele doua luni”. Renate Weber a afirmat ca inainte de a se fi luat o decizie in Comisia juridica a Camerei Deputatilor trebuia sa existe o dezbatere publica, iar Parchetul ar fi trebuit sa ofere o statistica prin care sa demonstreze ca ar fi necesara o astfel de majorare a perioadei de interceptare a telefoanelor.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă