12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportCum se fac alegerile într-o instituție de stat din România: De la...

Cum se fac alegerile într-o instituție de stat din România: De la ”este o șmecherie între noi și DNA”, la legitimitatea CNCD

Alegerea noilor membri ai Colegiului director al CNCD a stârnit un val de indignare și critici, atât în rândul societății civile, cât și în rândul parlamentarilor opoziției. De la acuzații de lipsă de transparență la nivel parlamentar, la trocuri politice și încălcarea legii de către PSD, alegerile pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării au fost un adevărat serial: un candidat a fost arestat înainte de audierea în Comisiile reunite, 17 candidați au fost audiați în 34 de minute, doi dintre ei aveau discursuri extremiste, unul lucrase la Inspecția Cazanelor, iar unul a fost audiat separat, după ce prima dată nu primise voturi suficiente ca să ajungă pe lista scurtă pentru Colegiul director.

Miercuri, în Parlament, a ajuns lista scurtă votată de Comisiile reunite pentru CNCD, pe care se aflau șase nume: Asztalos Csaba, Claudia Sorina Popa, Petre Florin Manole, Luminița Gheorghiu, Crsitian Jura și Dragoș Tiberiu Niță. Un al șaptelea a fost adăugat după ce grupul minorităților a făcut contestație pe numărul de voturi primite de candidatul susținut de ei.

Citește și: Scandalul continuă la CNCD: Candidatul minorităților se bucură de tratament preferențial?

Astfel, Ilie Dincă a ajuns, după o audiere separată, stabilită cu o seară înainte de votul în plen și susținută chiar cu câteva ore înaintea votului, cel de-al șaptelea nume pe lista scurtă. (procesul-verbal în care Dincă este, mai întâi, descalificat, apoi calificat pentru un loc în CNCD, îl găsiți aici).

Părerile despre cum ar trebui să se deruleze procesul în continuare sunt împărțite: în timp ce deputata Cristina Pocora susține că chiar oricare din cei 18 candidați ar trebui să facă contestație pentru felul în care s-au făcut alegerile, Asztalos Csaba, jurist, fost președinte al CNCD și proaspăt votat membru, arată că numai parlamentarii pot contesta votul la Curtea Constituțională.

PNL acuză: Domnul Dincă s-a calificat la corigență și a trecut clasa

Criticile privind modul în care s-a derulat întregul proces de alegere al celor șase noi membri în CNCD au venit atât din partea societății civile, a candidatei Oana Băluță, cât și din partea opoziției.

Astfel, deputata Cristina Pocora a explicat, pentru România liberă: ”PNL a contestat procedura parlamentară creată de majoritatea din jurul PSD, votul dat încălcând legi și cutume, producând discriminare într-o instituție care ar trebui să lupte cu discriminarea. Pe lângă faptul că, la prima audiere, am fost convocați, și noi – membrii comisiilor-, și candidații, de pe-o zi pe alta, nici audierea nu a fost profesionist realizată și nu s-a ținut cont nici de algoritmul parlamentar”.

Cristina Pocora a subliniat că ar fi fost ”firesc și corect” ca toți cei 18 candidați să fie reaudiați, iar în Parlament să nu fie trimisă o listă scurtă, ci lista cu toți candidații, iar aleșii să îi voteze pe cei cu experiență relevantă. Totuși, reamintim că chiar unul din candidații propuși de PNL este Vichi-Ștefania Stoican, care a lucrat mult timp la Inpectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor.

Citește și: Eficiență maximă în Parlament: Cei 17 candidați la CNCD au fost audiați în 34 de minute

”Ar fi trebuit refăcută reaudierea procedurii de votare, a existat un buletin de vot doar pentru dumnealui (Ilie Dincă, n.red.). Dl. Dincă s-a calificat la corigență și a trecut clasa. Firesc ar fi fost să fie audiați toți candidații, iar Comisiile reunite să dea un nou vot și apoi plenul să decidă. Cei 50-60 de oameni au propus o listă scurtă plenului. De ce a ținut PSD să facă această încălcare a legii? Doar ca să pună mâna pe putere. Miza lor a fost să ia toate locurile, apoi a apărut discuția cu minoritățile, după primul vot și apoi au ajuns la negociere”, este de părere Cristina Pocora.

Candidații discriminați la alegerile pentru CNCD se pot plânge la … CNCD

În cele din urmă, Cristina Pocora susține că oricare dintre candidați ar fi îndreptățit să depună o plângere, pentru că, altfel, instituția își va pierde credibilitatea.

O poziție similară a avut și organizația APADOR-CH, care a condamnat modul în care au fost organizate alegerile pentru Colegiul Director al CNCD și care a comentat că toți candidații care s-au simțit discriminați pot depune plângere chiar la Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Citește și: Paradoxuri în candidaturile la CNCD: 18 candidați pe șase locuri. Printre ei, o fostă inspectoare la Controlul Cazanelor, un activist care a negat Holocaustul și un consilier arestat pentru luare de mită

”Procedurile de audiere și numire a candidaților au fost netransparente, superficiale și discriminatorii. Faptul că politicienii nu au acordat suficientă atenție pregătirii și competenței celor înscriși în cursă, ci au urmat strict o linie politică pe parcursul întregului demers de desemnare, are ca rezultat încă un organism slab, al cărui rol important în societate este subminat de modul în care au fost aleși membrii săi, supuși controlului politic. Paradoxal, candidații care au fost discriminați pe parcursul procedurii de numire, pot face plângere la CNCD, ai cărei membri au fost desemnați …discriminatoriu”, se arată în poziția oficială a organizației, membră a Coaliției Anti-discriminare, care a avut patru propuneri la CNCD.

Asztalos Csaba: Și dacă s-ar face contestații, rezultatul ar fi același

Astzalos Csaba, fost președinte al CNCD și proaspăt reales în Colegiul director, a precizat, pentru România liberă, că procedura a fost respectată în ceea ce privește depunerea candidaturilor și că i s-ar fi părut normal ca toți candidații aleși să fie juriști, în condițiile în care legea care reglementează funcționarea CNCD impune ca 2/3 din membri să fie juriști. Totuși, a comentat Astzalos, nu crede că se va face vreo contestație și, și dacă s-ar face, ”ar fi același rezultat”.

”Nu știu dacă se va face vreo contestație și nu cred că se va face. Ar fi același rezultat și dacă s-ar relua procedura, din cum citesc eu raporturile din Parlament”, a punctat Asztalos.

Citește și: Nou scandal pe tema audierii candidaților la CNCD

Oana Băluță, profesoară universitară și candidată la CNCD din partea Coaliției Anti-discriminare, a povestit, într-un post pe blogul ei, cum a văzut întregul proces de alegere al membrilor Colegiului director: ”Declar public decesul meritocrației și rog politicienii să nu mai uziteze acest cuvânt, pentru că l-au ucis și îngropat. (…) În ceea ce mă privește, nu îmi doresc să fac parte din nicio structură în care nu sunt aleşi cei mai buni. Domeniul antidiscriminării este prea important ca să nu îl tratez cu maximă seriozitate. Nu au fost aleşi cei mai buni dintre candidaţi, vă invit să recitiţi CV-urile. Foarte important este că nu vreau să fac parte din nicio structură constituită prin încălcarea procedurilor şi vă mulţumesc pentru că nu m-aţi votat. Dacă aş fi obţinut suficiente voturi cât să fiu printre cei 6, să spunem pe locul 4 şi s-ar fi petrecut reaudierea preferenţială, aş fi ieşit din joc, m-aş fi retras. Aşa sunt eu, e important pentru mine să mă pot privi în oglindă şi să nu mi se facă ruşine”.

Reacția deputatului Nicolae Păun: ”Este o șmecherie între noi și DNA”

Contactat de România liberă de mai multe ori, deputatul Nicolae Păun a avut de făcut un singur comentariu despre contestația grupului minorităților și reaudierea separată a candidatului său, Ilie Dincă: ”Este o șmecherie între noi și DNA, dar urmează dumneavoastră să aflați”.

Deziderat: CNCD, instituție independentă

Astzalos Csaba a precizat că, în acest mandat, își propune ca instituția să ”rămână o instituție independentă, în afara jocurilor politice”. El a mărturisit că se gândește să candideze din nou la șefia CNCD, dacă va avea sprijin, iar alegerile se vor ține, cel mai probabil, în săptămâna 27 aprilie – 1 mai.

Pe de altă parte, deputata Cristina Pocora a subliniat că, în contextul alegerii lui Ilie Dincă în Colegiul director și a lipsei de contestații, membrii proaspăt aleși și chiar Consiliul își pot pierde credibilitatea.”Ce credibilitate ai tu ca membru, dacă tu ca echipă să faci discriminări? Asta poți face și la CNCD”, a punctat ea.

Citește și: Un candidat la CNCD, arestat, după ce a fost prins când lua 500 de lei șpagă. Reacția organizației care îi susține candidatura

În acest context, și Oana Băluță a atras atenția că este necesară clarificarea prevederilor legale privind alegerea candidaților pentru Colegiu și echilibrarea raportului de forțe din partide și ONG-uri. În caz contrar, ”brambureala preferențială aduce atingere legitimității Colegiului Director”, iar dreptul cetățenilor de a beneficia de cele mai bune decizii pentru petițiile înaintate CNCD va fi lezat.

Colegiul Director al CNCD este format din nouă membri. Ei judecă și soluționează plângerile legate de toate tipurile de discriminare suferite de cetățeni. În aprilie, au expirat mandatele a șase dintre ei.

Citește și: Scandalul pentru numirile la CNCD continuă și după votul în Parlament. Candidatul minorităților, avizat pozitiv după o audiere separată

Cele mai citite

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă