9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Culise

Nastase si Iliescu – complot de Revelion

Vacanta de Sarbatori a fost pentru Adrian Nastase un nemaipomenit prilej de a complota pe la spatele lui Mircea Geoana, colindand filialele PSD chiar in ajunul Anului Nou. Stiind ca toti sefii partidului pleaca din tara in fiecare vacanta – Geoana, ca de obicei, in SUA, Miron Mitrea in Austria, la schi, Dan Ioan Popescu in Italia -, Nastase a ales sa stea acasa si sa umble prin organizatiile judetene, la intalniri electorale cu membrii de partid, avand in vedere ca peste un an va avea loc Congresul de alegeri si el va candida la functia de presedinte. Nastase n-a fost singur in aceasta tentativa de a-i fura lui Geoana simpatia membrilor PSD, ci i s-a alaturat Ion Iliescu. Cei doi au fost impreuna, chiar in ajunul Anului Nou, la Brasov, Campina si Fagaras, unde, sub pretextul urarilor de sarbatori, au organizat intalniri cu cateva sute de primari PSD si cu sefii de organizatii din Ardeal. Nu s-a produs chiar o lovitura de palat in partid, insa, in perspectiva congresului – a celui ordinar sau a unui eventual congres extraordinar -, Nastase si Iliescu au realizat un pact care il dezavantajeaza net pe Geoana.

Indicatii pretioase pentru partidul liderilor

Anul 2006 reprezinta pentru Partidul Social Democrat (PSD) o noua faza de evolutie, in care va trebui sa prezinte romanilor solutii credibile pentru revenirea la guvernare, nu doar o radicalizare a mesajelor politice, a declarat ieri presedintele executiv al formatiunii, Adrian Nastase. “Dupa congresul din aprilie 2005, PSD a trecut intr-o noua faza. Imi aduc aminte de 2001, momentul fuziunii dintre PSD si Partidul Social Democrat Roman, si iata ca dupa patru ani a aparut nevoia unei noi etape pe care incercam sa o definim in contextul in care partidul este in opozitie”, a afirmat Adrian Nastase. In opinia liderului social-democrat, PSD are in prezent “cea mai mare densitate de lideri pe metru patrat dintre toate partidele”, aspect care creeaza “unele dificultati”. “Cred ca in perioada care urmeaza PSD trebuie sa dovedeasca ca este nu doar o alternativa la actuala guvernare, ci o alternativa credibila, de aceea solutiile cu care vom veni vor fi foarte importante, nu doar critica in sine, nu doar radicalizarea mesajelor politice”, a spus Nastase.

Unele comisii trebuie sa lucreze in ianuarie

Comisiile permanente ale Senatului vor lucra pe perioada vacantei parlamentare, conform hotararii Biroului Permanent, cel putin cinci zile in luna ianuarie, pentru elaborarea de rapoarte si avize la proiectele de lege cu care au fost sesizate.
Astfel, Comisia juridica si cea pentru buget, finante, banci, cu agendele cele mai incarcate, isi incep programul din 23 ianuarie. Comisia pentru politica externa se reuneste in 10, 17-18 si 30-31 ianuarie, iar in ultima decada a lunii vor lucra Comisia pentru administratie publica (23-31 ianuarie), Comisia economica (24-31 ianuarie), Comisia pentru agricultura (23-27 ianuarie) si Comisia pentru sanatate (25-31 ianuarie). De asemenea, in perioada 23-27 ianuarie vor lucra Comisia pentru aparare, Comisia pentru munca, Comisia pentru invatamant si Comisia pentru egalitatea de sanse. Totodata, cinci zile se vor reuni, in perioada 16-20 ianuarie, Comisia pentru cultura, Comisia pentru drepturile omului si Comisia pentru cercetarea coruptiei.
Potrivit aceleiasi decizii a Biroului Permanent, senatorii vor trebui sa fie prezenti in luna ianuarie 10 zile lucratoare in circumscriptiile electorale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă