9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Culise

De Craciun, familia i-a dat papuci lui Adrian Nastase
Dupa o toamna furtunoasa, in care Alianta a vrut sa-i dea papucii de la Camera Deputatilor, Adrian Nastase a primit papuci de la propria sa familie. Cadou de Mos Craciun. Presedintele executiv al PSD si-a petrecut Craciunul la ferma sa de la Cornu, impreuna cu sotia, copiii si cativa prieteni, nedorind sa plece in strainatate, cum este la moda printre VIP-uri. “Sunt satul de avioane, masini, submarine si trenuri, am calatorit atat de mult cand eram ministru de Externe incat acum vreau sa stau mai mult in casa”, a povestit liderul PSD. Acesta a spus ca a primit cadou de Mos Craciun o pereche de papuci de casa de la fiul sau cel mare, Andrei, o camasa rosie si un pix, “ca sa aiba cu ce sa scrie raspunsuri la atacurile adversarilor”. Nastase a mai declarat si ca si-a luat la Cornu niste carti politiste, ca sa-si odihneasca neuronii, urmand astfel recomandarile presedintelui Mircea Geoana, cel care spusese recent ca “trebuie sa ne ventilam mintea in fiecare zi”.

Guvernul, abilitat sa emita ordonante
Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante. Pe durata vacantei parlamentare, adica pana pe data de 1 februarie 2006, Guvernul are “liber” la ordonante. Legea prevede si cele 11 domenii in care Executivul poate emite ordonante: reglementari necesare pentru indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul procesului de integrare in UE; finante publice si economie; transporturi, constructii si turism; intreprinderi mici si mijlocii; agricultura; aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala; cultura; administratie publica; minoritati nationale; munca, protectie sociala, salarizare, precum si in ceea ce priveste prorogarea unor termene prevazute in actele normative cu putere de lege. Potrivit noii Constitutii, ordonantele emise de Guvern in perioada vacantei parlamentare trebuie supuse spre aprobare celor doua Camere pana la inceputul primei sesiuni din anul viitor, in caz contrar efectele respectivelor acte legislative urmand a inceta.

Cabinetul Tariceanu a implinit un an
24 de ministri au fost nominalizati pe 26 decembrie 2004 de Calin Popescu Tariceanu pentru a face parte din echipa de la Palatul Victoria. Dupa intense negocieri si inca in efervescenta castigarii alegerilor, premierul a preferat atunci sa mentina structura vechiului cabinet. Cristina Parvulescu este singura persoana care nu a reusit sa se instaleze in postul de ministru al Integrarii, ea fiind invalidata de comisiile parlamentare din cauza slabei pregatiri. In cele din urma, locul a fost ocupat de Ene Dinga.
In timp, Adriean Videanu a schimbat fotoliul de vicepremier pentru cel de primar general al Capitalei, iar Mona Musca a renuntat la portofoliul Ministerului Culturii, locul sau fiind preluat de Adrian Iorgulescu. La prima remaniere, Mircea Cinteza, Ionut Popescu, Ene Dinga si Gheorghe Seculici au plecat din Palatul Victoria, locurile lor fiind preluate de Eugen Nicolaescu, Anca Boagiu, Gheorghe Pogea si Sebastian Vladescu. Ultima schimbare in echipa guvernamentala a fost operata la Ministerul Invatamantului. Mircea Miclea a renuntat la fotoliul ministerial, locul fiind preluat de Mihail Hardau.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă