17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

Culise

CSAT discuta forma finala a strategiei de securitate nationala

Strategia de securitate nationala a Romaniei se afla din nou pe masa Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Presedintele Basescu a con-vocat luni sedinta CSAT. In cadrul sedintei din 13 februarie, s-a stabilit ca in termen de 30 de zile Strategia sa fie prezentata in forma finala, in plenul CSAT-ului, pentru adoptare, ca ulterior sa fie prezentata in fata Parlamentului. Consiliul va mai analiza si controversatul pachet de legi privind siguranta nationala. Potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale, este vorba de o “discutie generala pe tema propunerilor, observatiilor si sugestiilor” referitoare la proiectele de legi privind activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate, organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe si statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii. Pe ordinea de zi se afla raportul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind activitatea desfasurata in anul 2005.
In sedinta se vor prezenta raportul privind activitatea desfasurata de Ministerul Apararii Nationale in anul 2005 si directiile de actiune pentru anul 2006 si o informare referitoare la masurile propuse a fi intreprinse de Ministerul Administratiei si Internelor, ca urmare a adoptarii Legii nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat, pentru profesionalizarea structurilor subordonate Inspectoratului General al Jandarmeriei si Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Consiliului ii va fi prezentata o informare referitoare la actiunile intreprinse de Ministerul Finantelor Publice pentru combaterea corup-tiei, fraudei si spalarii banilor.

Tariceanu, suparat pe secretarii de stat PNL

Liberalii isi trimit secretarii de stat in teritoriu pentru popularizarea actiunilor Guvernului. Tariceanu s-a intalnit ieri la Palatul Parlamentului cu secretarii de stat ai PNL, pe care i-a tras de urechi pentru lipsa de comunicare. In consecinta, el le-a trasat sarcina sa mearga saptamanal in teritoriu pentru a comunica cu publicul. “Secretarii de stat au obligatia sa mearga in teritoriu sa vorbeasca cu cetatenii fata de care au obligatia sa le prezinte politicile guvernului”, a spus premierul. El a mai spus ca acest demers nu este primul pas catre o remaniere.

Coalitia din Senat, neputincioasa in fata legilor organice

Inca o lege organica, prioritate pentru integrare, a picat ieri in Camera superioara din cauza ca parlamentarii coalitiei nu s-au putut strange in formula completa pentru a intruni minimul de 69 de voturi necesare. Actul normativ viza modificarea Statutului functionarilor publici si a fost respins cu 61 de voturi pentru si 12 impotriva.
A devenit insa o obisnuinta la Senat ca mai toate legile organice sustinute de putere sa nu poata trece decat cu votul PSD si PRM. Este de ajuns ca numai patru oameni ai puterii sa lipseasca pentru a nu mai avea numarul necesar pentru organice. Desi exista o hotarare a Biroului Permanent prin care ziua de joi este destinata organicelor, tocmai pentru a putea fi prezenti si euroobservatorii, parlamentarii lipsesc pe capete, iar legile pica pe banda rulanta.

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă