9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportComisia Europeana cere: reforme pe banda rulanta

Comisia Europeana cere: reforme pe banda rulanta

Din cele declarate luni seara la Bruxelles, dupa intalnirea cu premierul Tariceanu, se poate intelege ca Olli Rehn, comisarul pentru extindere, considera alegerile anticipate drept o distragere a atentiei de la reformele cerute de UE inaintea raportului de monitorizare din octombrie: “In acest moment, prioritatea numarul unu a Romaniei este de a pregati aderarea Romaniei la Uniunea Europeana”, a spus Olli Rehn, care a completat: “E de datoria mea, fiind comisarul pentru extindere, sa-mi exprim ingrijorarea privind situatia politica”.
Nu este clar daca, in viziunea Comisiei Europene, situatia politica a fost perturbata de intentia anuntata a premierului de a organiza alegeri anticipate sau de controversata decizie a Curtii Constitutionale de a respinge parti importante din reforma justitiei ceruta de UE si propusa de Monica Macovei. Ministrul Justitiei se bucura de un sprijin foarte puternic la Bruxelles (unde a venit de doua ori in ultima saptamana), iar Olli Rehn a laudat progresele realizate in domeniul justitiei la inceputul anului si a detaliat ce asteapta pana la raportul de monitorizare:
“Reforma justitiei este tema cruciala, iar aceasta presupune eficacitatea si independenta sistemului de justitie (…) Este foarte importanta asigurarea unui ritm constant al reformei”. Atat Olli Rehn, in conferinta de presa, cat si ceilalti oficiali europeni cu care am stat de vorba in ultima saptamana considera ca e de datoria liderilor romani sa decida in ce mod pot realiza mai bine acest ritm sustinut al reformelor.

Tariceanu, nehotarat, trebuie sa se decida

Se pare ca problema anticipatelor nu a fost discutata in amanunt la intalnirea dintre Olli Rehn si Calin Popescu Tariceanu. “Nu am venit la Bruxelles sa discut cu Comisia Europeana despre demisie”, a precizat premierul. “Am dat asigurari ca, indiferent de situatia politica ce exista acum, exista un consens politic de a continua reformele astfel incat Romania sa adere la UE la 1 ianuarie 2007”.
Premierul a precizat ca, daca va demisiona, va anunta acest lucru in Romania, nu de la Bruxelles. Eventualele alegeri anticipate nu ar afecta in sine cauza aderarii Romaniei la UE in 2007. O poate face insa un guvern interimar care s-ar dovedi slab si nu ar reusi sa se inscrie in calendarul strans al aderarii. In orice caz, Tariceanu trebuie sa se decida repede si sa puna capat suspansului.

“Arma” suprema: clauza de salvgardare

Comisia Europeana are la indemana faimoasa clauza de salvgardare, un fel de “arma” suprema, cu un singur foc, ce poate amana cu un an aderarea Romaniei. Comisia poate folosi aceasta “arma” in octombrie, daca va constata ca guvernul nu a respectat calendarul aderarii. La fel de bine poate pastra pentru mai departe singurul glont, nimicitor, de care dispune pentru a mentine pe mai departe presiunea asupra administratiei romane si dupa raportul de monitorizare din octombrie. Poate apasa pe tragaci si cu ocazia raportului de monitorizare din primavara anului viitor. Este evident insa ca la Bruxelles nu s-a luat o decizie privind aplicarea sau nu a clauzei de salvgardare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă