13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportCe vor regizorii din spatele lui Mircea Diaconu

Ce vor regizorii din spatele lui Mircea Diaconu

Mircea Diaconu strânge semnături pentru a candida la europarlamentarele din 25 mai ca independent, deşi instanţa i-a interzis să ocupe funcţii până în 2015. Actorul este sprijnit public de Dan Voiculescu şi Victor Ponta.

Citeşte şi: Teatrul Nottara, transformat in sediu de campanie

Mircea Diaconu încearcă să adune 100.000 de semnături, până miercuri, pentru a-şi depune candidatura ca independent la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai. Actorul a instalat un punct chiar în faţa teatrului pe care l-a condus, Nottara, şi susţine că are deja 50.000 de semnături. Sprijinul politico-mediatic pentru Diaconu, care a demisionat recent din PNL, este unul masiv. Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, şi-a manifestat, pe blogul personal, susţinerea pentru candidatura lui Mircea Diaconu.

Citeşte şi: Pe cine propun partidele pentru Bruxelles

De asemenea, şi postul Antena 3 s-a implicat în susţinerea actorului. La rândul său, liderul PSD, Victor Ponta, a transmis mai multe mesaje publice de susţinere a fostului liberal. Şi senatorul independent, Sorin Roşca Stănescu, exclus din PNL, strânge semnături pentru Diaconu.

Ce a decis instanţa

Însă, din punct de vedere juridic, candidatura lui Diaconu este în afara legii. În 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că el se află în stare de incompatibilitate, ocupând şi funcţia de senator şi pe cea de director al Teatrului Nottara. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis, la data de 19 iunie 2012, decizia definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii raportului de evaluare al ANI. În legătură cu această decizie, ANI a precizat că lui Mircea Diaconu i se aplică sancţiunea prevăzută de Legea nr. 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani şi anume până la data de 19.06.2015.

Citeşte şi: Mircea Diaconu, un actor grăbit

Ce se poate întâmpla mai departe? Dacă Mircea Diaconu strânge semnăturile necesare, îşi va depune dosarul de candidatură la Biroul Electoral Central (BEC). Preşedintele ANI, Horia Georgescu, explică de ce BEC nu poate valida candidatura lui Diaconu. „Judecătorii BEC nu vor valida această candidatură, indiferent de numărul semnăturilor strânse, întrucât asta ar însemna încălcarea deciziei ÎCCJ şi, în consecinţă, comiterea unei fapte penale – fie că vorbim despre abuz în serviciu, fie că vorbim despre nerespectarea unei decizii a instanţei”, argumentează Horia Georgescu.

De ce insistă Voiculescu şi Ponta?

În aceste condiţii, cum se explică sprijinul lui Dan Voiculescu şi Victor Ponta pentru o candidatură care pare imposibilă? “Am observat manipularea care se perpetuează pe un post de televiziune – e citit altfel acel paragraf de lege. E o încercare de a decredibiliza decizia Instanţei Supreme, de a o reinterpreta, de a duce lucrurile în derizoriu: Dacă există vot popular, putem călca în picioare orice decizie a justiţiei”, a comentat Horia Georgescu. El s-a întrebat dacă nu cumva se pregăteşte aceeaşi acţiune şi pentru alte cazuri în care există decizii irevocabile de integritate sau poate chiar decizii penale.

Întrebat dacă se referă la Dan Voiculescu, în condiţiile în care campania de strângere de semnături pentru Mircea Diaconu este dusă de postul Antena 3, preşedintele ANI a răspuns că nu doreşte să vorbească despre un caz particular, dar “ne putem aştepta la orice”. Referirile la Dan Voiculescu au apărut în contextul în care, pe 8 aprilie, se judecă un nou termen în dosarul ICA, în care este implicat preşedintele fondator al PC. Prima instanţă l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Citeşte şi: Mircea Diaconu şi-a dat demisia din PNL. Va candida ca independent la europarlamentare

Dacă poziţia lui Dan Voiculescu pare legată de atacarea credibilităţii justiţiei, premierul Victor Ponta are un obiectiv politic: slăbirea PNL. Un scor slab al liberalilor la europarlamentare ar încuraja nemulţumirile din acest partid, şubrezind susţinerea lui Crin Antonescu pentru prezidenţiale.

Mircea Diaconu a demisionat din PNL după ce partidul l-a scos de pe lista de candidaţi la alegerile europarlamentare şi a anunţat că va candida ca şi independent.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă