16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSportCazul Mircea Diaconu: Senatul ne aruncă în afara UE

Cazul Mircea Diaconu: Senatul ne aruncă în afara UE

Hotărârea Senatului de a nu respecta o hotărâre judecătorească irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul Mircea Diaconu aruncă România în afara grupului statelor de drept şi va atrage critici grave, cu consecinţe serioase, chiar financiare, din partea Comisiei Europene, susţin specialiştii în drept consultaţi de RL.

Cu doar câteva zile înaintea descinderii experţilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, instituit de Comisia Europeană după aderarea noastră la UE, Senatul României a dat o decizie năucitoare: a refuzat aplicarea unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care senatorul Mircea Diaconu era declarat incompatibil deoarece a ocupat concomitent funcţiile de senator şi de director al Teatrului Nottara din Bucureşti, deşi legea interzice.

Citeşte şi editorialul Ce se ascunde în spatele DECLARAŢIEI DE RĂZBOI făcute, prin Senat, României

Starea de incompatibilitate stabilită în cazul senatorului Mircea Diaconu de o hotărâre judecătorească definitivă trebuie aplicată imediat, pedeapsa fiind eliminarea alesului din funcţia ocupată şi interdicţia de a mai ocupa funcţii pe o perioadă de trei ani. Instrumentarea dosarului de incompatibilitate, potrivit legii, a fost făcută de Agenţia Naţională de Integritate.

Potrivit legii, Senatul trebuia doar să ia act de hotărârea judecătorească şi să o pună în aplicare, adică să-l dea afară pe Diaconu din Senat.

Ei bine, Senatul nu a ţinut cont de lege şi a hotărât că Mircea Diaconu îşi poate continua mandatul de senator până la finalizarea acestuia, după validarea rezultatelor de la alegerile din decembrie.

Această decizie a Senatului a venit după avertismentele secretarului general al Comisiei Europene, Catherine Day, în scrisoarea trimisă ministrului Justiţiei Mona Pivniceru, în care cerea, între altele, aplicarea imediată a hotarârilor judecătoreşti de incompatibilitate, date împotriva parlamentarilor, până la descinderea experţilor MCV de la data de 9 noiembrie.

Ce semnal transmite România care, prin Senat – parte a puterii legislative -, refuză să pună în aplicare o decizie a puterii judecătoreşti, substituindu-se acesteia?

 

Am încercat să obţinem răspunsuri la această întrebare de la profesori universitari, şefi de organizaţii neguvernamentale, de la judecători, de la Consiliul Superior al Magistraturii şi de la şeful Agenţiei de Integritate, instituţie construită special prin lege organică, pentru a depista incompatibilităţi şi conflicte de interese.

Deocamdată, judecătorii de la Curtea Constituţională nu-şi pot preciza opiniile deoarece ar înseamna să se antepronunţe, fiind deja sesizaţi oficial de CSM. Fiind vorba de conflict între două puteri ale statului – cea legislativă, prin Senat, şi cea judecătorească, prin nerespectarea hotărârii Înaltei Curţi – acesta poate fi tranşat doar de Curtea Constituţională. Redăm câteva opinii cu privire la ce înseamnă nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti tocmai de puterea legislativă, reprezentată de Senat.

Cristian Pârvulescu: “Senatul poate lua orice hotărâre, chiar contrara celei judecatoresti”

Cristian Pârvulescu, şeful Asociaţiei ProDemocraţia, profesor universitar la SNSPA: „În principiu, orice hotărâre judecătorească trebuie respectată şi aplicată. Dar SENATUL, ca autoritate de sine stătătoare, poate lua orice hotărâre, chiar contrară celei judecătoreşti. Doar Senatul poate să decidă cu privire la mandatul lui Mircea Diaconu.”

Ion Stanomir: “Senatul a subminat grav puterea judecatoreasca”

  Ion Stanomir, profesor Facultatea de Drept: „Senatul a comis o gravă încălcare a principiilor fundamentale ale unui stat de drept, în care exista egalitate între puterile legislativă, executivă şi judecătorească. Prin nerespectarea hotărârii Înaltei Curţi, care l-a declarat incompatibil pe senatorul Mircea Diaconu, Senatul a subminat grav puterea judecătorească. Acest lucru va cântări mult, în sens negativ, în următorul raport de ţară din cadrul MCV. Se poate chiar spune că prin această decizie, Senatul a aruncat România în afara statelor de drept din UE. Statul de drept se organizează conform principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale şi în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie“.

Gabriela Barsan: “Senatul AVERTIZEAZĂ celelalte puteri ca are autoritatea de a rezolva conflictele care vizeaza incompatibilitatile” 

  Gabriela Bârsan, judecător la Înalta Curte: „Senatul a constatat că în acest moment Diaconu nu mai era în starea de incompatibilitate, deoarece a renunţat intre timp  la funcţia de director de teatru. De aceea i-a permis continuarea mandatului. El nu poate fi asemănat cu exemplul dat de dvs., ca un hoţ prins, dacă dă înapoi ce a furat, nu mai este vinovat deoarece incompatibilităţile nu sunt de natură penală. Mai trebuie considerat şi că Senatul poartă o vină deoarece la început i-a răspuns – la cererea expresă a lui Diaconu – că poate ocupa cele două funcţii. Senatul a greşit atunci pentru că NU a consultat ANI. În plus, cred că Senatul AVERTIZEAZĂ celelalte puteri ca în cazurile de conflicte între puteri ale statului care vizează imunităţile şi incompatibilităţile, doar Parlamentul are autoritatea de a le rezolva“.Precizăm că judecătorul Gabriela Bârsan a fost învinuită de DNA pentru corupţie.

 Viorica Costiniu; “Daca Senatul nu a respectat o hotărâre judecătorească definitivă, fie ea şi greşită, înseamnă că a încălcat prevederile constituţionale”.

  Viorica Costiniu, judecător Curtea de Apel Bucureşti, preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România: „Nu cunosc cazul Mircea Diaconu; din principiu nu comentez dosare nominale, ci doar pot emite consideraţii generale. Orice Horărâre judecătorească, fie că place sau nu, trebuie pusă în executare. Aşa prevede Constituţia şi prin asta este definită puterea judecătorească. Celelalte două puteri în stat – cea legislativă şi cea executivă – trebuie să respecte hotărârile judecătoreşti. Daca Senatul nu a respectat o hotărâre judecătorească definitivă, fie ea şi greşită, înseamnă că a încălcat prevederile constituţionale“.Precizăm că soţul Vioricăi Costiniu, fost şef de secţie la Înalta Curte, este judecat pentru corupţie.

Dana Garbovan:”Senatul a arătat că nu este capabil să apere interesele statului, alegând să apere interese personale”

  Dana Gârbovan, judecător: „Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti de către Senat, putere legislativă, declanşează un conflict cu puterea judecătorească. Acest conflict arată că în România nu s-a consolidat statul de drept. Interesul României era să continue să aplice corect legislaţia, instanţele să acţioneze cu celeritate, iar hotărârile să fie puse în executare, pentru ca aceste rezultate să se reflecte pozitiv în raportul de ţară din cadrul MCV. Din cauza acestei hotarâri a Senatului, facem paşi înapoi. Senatul a arătat că nu este capabil să apere interesele statului, alegând să apere interese personale“.

Ce susţine Horia Georgescu, şeful ANI

„Parlamentul României a votat refuzarea aplicării unei hotărâri judecătoreşti definitive, încălcând în mod grav autoritatea justiţiei.(…) Fundaţia statului de drept a fost atacată la bază. Vom suporta consecinţe dramatice pentru acest vot politic, care nu respectă o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este fără precedent ce s-a întâmplat. În România nu mai există separaţia puterilor în stat. Constituţia a fost călcată în picioare şi aruncată în derizoriu. Fiind vorba de o încălcare comisă de o putere în dauna unei alte puteri, este în mod clar o problemă de conflict între puteri, care trebuie supusă analizei Curţii Constituţionale. Preşedintele CSM este una dintre autorităţile care poate sesiza CCR, iar ANI a cerut acest lucru acestei instituţii.”

CSM a sesizat Curtea Constituţională

Potrivit unui comunicat de presă, „preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Alina Nicoleta Ghica (…) a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională, constatat în legătură cu refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a domnului Mircea Diaconu, senator PNL”.

Cele mai citite

Criză de teste de sarcină în localitățile rămase fără păcănele

Ilustrație: Marian Avramescu Legea prin care a fost interzisă prezența păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori se poate dovedi o...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...

Guvernul discută Programul Național de Reformă pe anul 2024

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi a ședinței din 9 mai 2024 un Memorandum pentru "Aprobarea Programului Național de Reformă 2024", elaborat conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă