Alexandru Petrescu, care va deține portofoliul Economiei, a avut un mandat extrem de controversat în perioada în care a condus Poșta Română.
În 2016, atât Ministerul de Finanțe, cât și cel al Comunicațiilor au sesizat procurorii în legătură cu neregulile de la Poșta Română, unde Petrescu a fost director executiv până în iunie 2014 și apoi director general.
Anul trecut, în martie, profit.ro a scris că, în urma controlului Ministerului de Finanțe, „în cazul Poștei Române, au fost depistate venituri proprii necalculate, neînregistrate și neîncasate de 298,5 milioane lei și cheltuieli fără bază legală de 36,64 milioane lei”. În consecință, a fost făcută o sesizare penală. Poșta a răspuns extrem de agresiv, anunțând că „a formulat plângere penală împotriva organelor de control” și „a atacat pe cale administrativă actele de control”. În plus, autoarea articolului a fost amenințată că va fi chemată în instanță, pentru „prejudicii de imagine”.
În noiembrie 2016, DNA a anunțat că a constituit un dosar în legătură cu neregulile semnalate la Poșta Română de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informațio-nale (MCSI). Raportul MCSI nu a fost făcut public, dar o serie de informații au fost transmise presei. Astfel, în perioada 2013-2016, Poșta ar fi încheiat contracte de închiriere spații cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, deoarece valoarea cumulată a acestora depășea pragul valoric pentru achiziția directă. Majoritatea contractelor de închiriere spații au valori cuprinse între 3.000 euro și 11.000 euro, cu excepția unui contract pentru care Poșta plătește o chirie lunară de 31.535 euro. În plus, corpul de control al ministerului ar fi constatat prejudicii de zeci de milioane de euro la achizițiile de mașini în anii 2008, 2013 și 2016. Petrescu a răspuns că neregulile sunt vechi, iar concluziile sunt false. El s-a plâns că, urmare a acestor controale, Poșta a pierdut contracte „vitale”.
Bonus de 30.000 de euro pentru un eșec
În iulie 2016, presa a relatat că Petrescu a primit un bonus de performanță de 135.418 lei, pentru anul 2015, deși compania a avut o pierdere netă de 7,4 milioane euro în acel an. În 2014, compania avusese profit. Bonusurile de performanță de care a beneficiat Petrescu pentru 2014 au fost de peste 100.000 de lei. „Evaluarea rezultatelor nu se limitează la o cifră, respectiv profit sau pierdere. Aceasta este un cumul de date și coordonate financiare, care reflectă atât parcursul curent, cât și perspectivele unei companii”, a explicat Poșta Română bonusurile încasate de șeful ei.
Restructurează companiile altui minister
Petrescu a declarat în timpul audierilor în comisiile parlamentare reunite pentru industrii şi servicii şi pentru politică economi-că, reformă şi privatizare, că ar dori să restructureze complexurile energeti-ce Oltenia şi Hunedoara, companii care nu se află în subordinea Ministerului Economiei, ci la Ministerul Energiei. „Companiile aflate în dificultate, printre care şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, nu vor fi închise, ci vor trece printr-un proces de restructu-rare. Vom constitui un fond suveran de investiţii care să administreze activele sta-tului. Vom acorda facilităţi firmelor cu probleme pentru a le ajuta să iasă din impas”, a spus Petrescu.
El a primit aviz pozitiv, miercuri, de la comisiile par-lamentare, cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o abţinere, după o audiere care a ținut circa 30 de minute.
OPINIILE editorialiștilor România liberă
Sabina Fati: Ce spune lumii despre România Guvernul Dragnea?
Cine îl va putea lua în serios pe prim-ministrul României, dacă omul, înainte de a răspunde la orice întrebare, se uită să vadă dacă șeful e de acord? Care dintre omologii lui își va pierde timpul să negocieze ceva de-adevăratelea cu el? Câtă bază vor putea pune pe ceea ce spune el partenerii României din Uniunea Europeană, de vreme ce știu că nu el este solistul? … continuarea aici!
Mircea Marian: Cel mai penibil guvern. Deocamdată!
În mai 2012, înainte de a fi validat premier, Victor Ponta a declarat că va conduce „cel mai cinstit guvern“. Mințea, bineînțeles, însă, cu toate păcatele sale, a arătat că îi pasă, că vrea să pară cinstit. În mai 2012, Ponta a renunțat la vreo trei miniștri: unul avea o decizie de incompatibilitate și interdicția de a ocupa funcții publice, doi erau suspecți de plagiat… continuarea aici!
Cătălin Prisacariu: De ce Dragnea are nevoie să demoleze Justiția
O Justiție independentă l-ar scoate din joc pe Dragnea până la finele anului care tocmai a început. Dar Dragnea nu vrea pe tușă, ci vrea să fie mai mult decât jucător, vrea să arbitreze jocul. De pe scaunul de la Cotroceni. Așa că, în acest moment, inamicul numărul unu al șefului PSD îl reprezintă procurorii și judecătorii... continuarea aici!
Mălin Bot: ”Mandatul negru” al Guvernului Dragnea vizează un singur scop, Grindeanu e doar un om de paie cu un program perdea de fum
Ministrul marionetă desemnat la Justiție, Florin Iordache, autorul episodului ”Marțea neagră” ne-a spus la audierile din Parlament ce plan are prim-ministrul de facto, infractorul Dragnea, cu Justiția. Întâmplarea a făcut ca în dreapta lui Iordache, la audieri, să fie exact Șerban Nicolae, șoferul altui infractor celebru: Cătălin Voicu… continuarea aici!