18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAlianta PC, UDMR, PSD, PRM...

Alianta PC, UDMR, PSD, PRM…

Un proiect de lege referitor la desemnarea procurorilor, initiat de udemeristul Gyorgy Frunda, in dezacord cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, a picat in Camera Deputatilor. Insa, in mod semnificativ, PC si UDMR au votat pentru proiectul Frunda alaturi de PSD si PRM. Cu toate acestea, propunerea a picat la vot din motive procedurale, desi a intrunit mai multe voturi “pentru” decat “contra”.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a propus schimbarea modalitatii de numire a procurorilor. In viziunea lui Gyorgy Frunda, propunerea de numire a procurorilor-sefi ar trebui sa fie facuta de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), si nu de catre Ministerul Justitiei, cum se procedeaza in prezent. Luni seara, la dezbaterile de principiu asupra proiectului, textul lui Frunda intrase in dezbaterea plenului insotit de un raport de respingere din partea Comisiei juridice.
Totusi, plenul a trecut peste decizia Comisiei juridice. Au votat pentru proiectul de lege, respectiv impotriva raportului de respingere, grupurile parlamentare ale UDMR, PSD, PRM, PC.
In mod ciudat, schimbarea deciziei comisiei a fost sustinuta chiar de presedintele comisiei, Sergiu Andon (PC). Andon, care este si avocatul lui Dan Voiculescu, a pledat pentru adoptarea variantei propuse de UDMR. "Votul (de la comisie – n.a.) este dat de hachitele ministrului Justitiei, obisnuit sa dicteze la Parlament, sa faca fasoane in tot ceea ce este mai important pentru integrarea europeana a Romaniei si in rezolvarea restantelor in ordinea de drept si sa le echivaleze cu meritele sale personale, cand nu este deloc asa”, a afirmat Andon.

Coalitia PC-UDMR-PSD-PRM

Luni seara Camera Deputatilor a intrat in dezbaterea pe articole. Deputatii au adoptat cu 105 voturi “pentru”, 72 “impotriva” si 3 abtineri proiectul de lege al senatorului UDMR Gyorgy Frunda. In favoarea propunerii senatorului UDMR s-au pronuntat cei 54 de deputati PSD, cei 12 deputati PRM, 15 din cei 16 deputati UDMR prezenti in plen, cei 11 deputati PC si sapte din deputatii PNL. Impotriva au votat 31 de deputati PD si 35 de la PNL si cei apartinand minoritatilor.

Au mai lipsit 16 voturi

Ieri, la orele pranzului, proiectul Frunda a ajuns la votul final. S-au inregistrat 151 de voturi “pentru”, 91 “impotriva” si zece abtineri. Practic, proiectul a picat pentru ca, potrivit reglementarilor in vigoare, pentru adoptarea unei legi cu caracter organic este nevoie de jumatate plus unu din voturile tuturor deputatilor, adica 167 de voturi. Inaintea exercitarii votului, parlamentarul PSD Victor Ponta a afirmat ca deputatii din formatiunile apartinand arcului guvernamental care au votat, la dezbaterea pe articole, in favoarea initiativei lui Frunda ar fi fost sunati ulterior de catre… reprezentantii Institutului de Politici Publice, care le-ar fi reprosat faptul ca voteaza impotriva ministrului Macovei.
Ponta a mai acuzat, din partea lui Macovei, o pretinsa incercare de santaj asupra unora dintre deputati, facand referire la afir-matia ministrului potrivit careia unii dintre deputati ar fi votat in favoarea proiectului lui Frunda intrucat “se tem de DNA”, care a inceput sa cerceteze si oameni politici.
Insa analiza votului final este una interesanta. Voturile “pentru” au venit de la PSD, PRM, UDMR si PC plus trei voturi de la PNL – Raluca Turcan, Ioan Ghise si Crin Antonescu. Cativa liberali, printre care Mona Musca si Cristian Boureanu, s-au abtinut. Ulterior, Raluca Turcan a declarat ca a votat gresit. Dupa exercitarea votului si respingerea initiativei lui Frunda, deputatii UDMR, PRM si PSD au acuzat “atacul la statul de drept”.

Teama de un DNA independent

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, are o explicatie pentru sprijinul de care s-a bucurat proiectul Frunda. Ea a declarat ca in randul politicienilor exista in acest moment “o teama de un DNA independent”, aceasta fiind si principala motivatie pentru care s-a propus schimbarea modalitatii de numire a responsabililor din sistem. Monica Macovei a declarat ca propunerea a aparut in momentul in care “DNA a inceput sa lucreze si sa cerceteze oameni politici, inclusiv parlamentari”: “Brusc a aparut aceasta problema, care nu existase cand ne-am asumat raspunderea, in iulie 2005”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă