16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportAdrese destinate excursiilor mineresti

Adrese destinate excursiilor mineresti

La audierile de la Parlament, sefii serviciului secret “Doi s'un sfert” (acum UM 0962) au sustinut sus si tare ca agentii sai nu s-au ocupat decat de “protectia cadrelor”. Am mai avut ocazia sa demonstram ca, inca de la infiintare, acestui serviciu i s-a imprimat caracterul de politie politica. Serviciul secret al MI “monitoriza” cu sarg Piata Universitatii, la celebrul miting anticomunist din primavara lui '90.
Pe ultima fila a unei note informative despre miscarea sindicala de la CFR (care nu avea nici o legatura cu activitatea serviciului) cineva a scris adresele a cinci personalitati care frecventau Piata Universitatii. Dupa toate probabilitatile, insemnarile au fost facute cu cateva zile inainte de mineriada din iunie 1990. Identificarea “suspectilor” cuprinde toate datele: nume, prenume, prenumele parintilor, data si locul nasterii, adresa, profesia.
La ce-i foloseau unitatii “2 si 1/4” toate aceste date care-i priveau pe Marian Munteanu, Ion Caramitru, Stela Popescu, Gabriel Liiceanu, Octavian Paler? Ca doar nu dorea sa-i “protejeze”. Asemenea adrese au avut la indemana toti cei care i-au condus cu precizie pe mineri la diferite adrese din Capitala. Acelasi serviciu de “protectie interna” s-a ocupat, tot in 1990, si cu realizarea de note prin care sefii de la UM 0215 erau informati ca directorul “Romaniei libere”, Petre Mihai Bacanu, ar fi carat demonstrantilor din Piata Universitatii… un TIR cu alimente. “A fost semnalat ca, impreuna cu Octavian Paler, l-a folosit pe Catalin Burcea, conducator auto, pentru aprovizionarea cu paine si produse alimentare a manifestantilor din Piata Universitatii. A folosit TIR-ul nr. 24 B 4265 al Autobazei Militari 4, pe care l-a plasat in zona respectiva o perioada mai mare. Dintr-o informatie furnizata de Serviciul 8 rezulta ca se afla in relatii cu Ciobanu Dan, stabilit din 1990 in SUA”, informau bravii ofiteri in data de 27.04.1990. Chiar daca ceea ce raportau era fals, informatorii de la UM 0215 se interesau, dupa obiceiurile fostei Securitati, si de persoanele din anturajul celui ce facea obiectul turnatoriilor. In cazul lui Bacanu, conducerea de la “Doi s'un sfert” a aflat ca are “legaturi” cu Octavian Paler si cu Catalin Burcea.
Desi activitatile pe care UM 0215 trebuia sa le asigure, conform legii, se refereau doar la protectia interna a cadrelor din MI, acest serviciu a fost folosit de multe ori in actiuni de urmarire a unor personaje politice. Merita amintita aici filarea asigurata gratis, in 1994, a regelui Mihai. Condus atunci de Dan Gheorghe, serviciul a trimis agenti cu camere de luat vederi pe Aeroportul Otopeni. Pretinsii cameramani se recomandau ca fiind… reporteri CNN. Securistii de la “Doi s'un sfert” nu s-au multumit cu atat si le-au facut dosare de urmarire tuturor persoanelor ce au intrat atunci in contact cu regele.
Facsimilul prezentat astazi demonstreaza, din nou, cu ce se ocupau bravii agenti de la serviciul secret al MI. Cu procurarea datelor de identificare ale unor intelectuali care participau la un miting anticomunist.

Cele mai citite

Prăpăd în rândul antreprenorilor. A crescut cu 40% numărul firmelor radiate

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu...

Jandarmii din Alba au descoperit la un bărbat plicuri cu substanță albă-cristalină interzisă

Un număr de 27 de plicuri cu substanţă albă-cristalină, ascunse în două pachete de ţigări, au fost descoperite de jandarmi la un bărbat din...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă