8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSport"Viziunile de politica externa ale presedintelui Basescu si premierului Tariceanu nu sunt...

“Viziunile de politica externa ale presedintelui Basescu si premierului Tariceanu nu sunt diferite”

Fostul ministru de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat, intr-un interviu acordat astazi Agentiei Rompres, ca cel mai tensionat moment al mandatului sau a fost in vara anului 2006, cand premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul Apararii de atunci, Teodor Atanasiu, au anuntat retragerea trupelor romanesti din Irak fara a-l consulta.

"Nu a fost un moment usor anuntarea retragerii din Irak la jumatatea lui 2006. Am ramas cu multe intrebari fara raspuns" – afirma fostul ministru de Externe.

De asemenea, el considera ca "a dictat fatalitatea" in cazul neinformarii premierului Tariceanu cu privire la romanii retinuti de fortele americane in Irak, adica motivul pentru care i s-a cerut demisia.

"MAE a reactionat, dupa opinia mea, foarte bine in acest caz. Am mai spus ca 'operatia a reusit, pacientii traiesc, sunt sanatosi, chirurgul pleaca'. Aceasta este circumstanta. Ce se ascunde in spatele ei, ce se intrevede printre detalii, pretinde o discutie mai lunga" – a spus Ungureanu.

Fostul ministru de Externe a mai mentionat ca, in afara punctelor de vedere diferite cu privire la retragerea militara din Irak, viziunile de politica externa ale presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu-Tariceanu nu sunt diferite.

"In ceea ce priveste liniile de politica externa, nu exista reprosuri de principii pe care sa le fac unuia sau altuia. Poate ca pe anumite nuante nu ne putem intelege sau descoperim, uneori cu umor, inadvertente, dar nu a fost insa niciodata situatia de a constata discursuri sau optici diferite. Cu tema europeana premierul se simte mai acomodat, presedintele se simte mai legat de tema strategica, lucruri care se releva si in discurs, si in convorbirile directe. Dar nu au paradigme sau viziuni diferite" – a explicat Ungureanu.

El a adaugat ca istoria nu va tine minte anecdotica, micile frictiuni sau angoasele de moment, ci faptul ca in politica externa vocea Romaniei a fost unitara, sunand la fel si la Palatul Cotroceni, si la Palatul Victoria.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă