9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSport"Sper ca ratiunea si luciditatea vor castiga razboiul cu autismul si autoritarismul...

“Sper ca ratiunea si luciditatea vor castiga razboiul cu autismul si autoritarismul absurd”

– Cum se simte un suspendat?
– Trist, vazand cum unii il transforma in inamicul public numarul unu al partidului in care a investit cea mai mare parte a ultimilor 10 ani din viata! Dar compenseaza tristetea cu sentimentul datoriei implinite. Atunci cand am tras acele semnale de alarma cu privire la evolutia PNL pe scena politica, mi-am asumat toate riscurile, inclusiv acesta de a provoca reactii punitive din partea celor care poarta cea mai mare parte a raspunderii pentru soarta partidului. E drept, am sperat pana in ultima clipa ca spiritul liberal, ratiunea si luciditatea vor castiga batalia cu orgoliile, cu autosuficienta si cu ranchiunele personale. Din pacate, m-am inselat. De aceea, nu pot sa nu constat ca grupul care conduce PNL astazi, in frunte cu dl Calin Popescu Tariceanu, manifesta simptomele clasice ale unui sistem de conducere aflat in dezintegrare. Cand metodele represive si abuzul de autoritate inlocuiesc argumentele rationale, dezbaterea, e un semn ca liderii nu se mai simt stapani pe ei insisi. Din acest motiv, cred ca dl Tariceanu a fost prost sfatuit atunci cand a luat decizia sanctionarii mele, ca pe o dovada a autoritatii, a “mainii de fier” cu care conduce PNL. Liberalii au facut intotdeauna alergie la acest stil de a face politica.

– Si daca dumneavoastra sunteti cel care greseste, iar ceilalti au dreptate? V-ati pus problema si asa?
– Categoric da. Din pacate, ceilalti nu au avut nici rabdarea, nici vointa de a-mi demonstra ca ei au dreptate. Au refuzat dezbaterea si au inlocuit-o cu politica ciomagului. Nu m-am suparat. Ii consider in continuare, pe toti, colegii mei si pe cei mai multi dintre ei prietenii mei. Ei sunt cei alaturi de care m-am batut timp de 10 ani si ma voi bate si de acum inainte pentru succesul valorilor liberale in societatea romaneasca. Avem un trecut comun si, cred eu, un viitor comun. Majoritatea lor sunt, ca si mine, liberali pursange, iar accidente precum suspendarea mea nu pot schimba cu nimic acest lucru. Totusi, gandindu-ma la modul de a actiona in asa-numitul caz Boureanu al unei parti a conducerii de astazi a PNL, ma pufneste rasul, fiindca imi amintesc definitia sovietica a “deviationistului”. Suna cam asa: “Deviationist este ala care tine drumul drept atunci cand partidul o ia cas, fie prin santul din dreapta, fie prin santul din stanga”.

-Ati afirmat intr-o conferinta de presa ca dl Tariceanu a avut la dispozitie celebrele stenograme PSD si ca, timp de doua zile, nu a luat nici o decizie in privinta lor. Cine i-a dat stenogramele si care a fost motivatia sub care le-a retinut doua zile?
– Dintre politicienii Aliantei, eu am fost cel care a intrat primul in posesia stenogramelor, prin intermediul prietenului si asociatului meu Florin Hozoc, directorul agentiei de stiri Romnet. Vazand ca este vorba despre documente care demasca modul in care PSD intelege sa guverneze Romania, m-am dus imediat la omul indreptatit sa ia o decizie politica referitoare la o pozitie publica asumata asupra stenogramelor Ð dl Calin Popescu Tariceanu, presedinte interimar al PNL la acea data si copresedinte al Aliantei D.A. Asa cum am spus, aceste stenograme au stat doua zile la dansul pe birou, iar dansul nici nu a luat vreo decizie si nici nu mi-a furnizat vreo explicatie pentru indecizia manifestata. Atunci, am decis sa actionez singur…

– Totusi, credeti ca intentiona sa ia pozitie publica sau nu?
– Nu am nici cea mai vaga idee.

– Pana acum cateva zile, cei din PSD ar fi dat orice sa afle cine a raspandit stenogramele, pentru a-l putea actiona in judecata. Acum ei stiu despre cine este vorba. Nu va e teama de “represalii”?
– In nici un caz, fiindca eu nu am facut niciodata un secret din faptul ca am dat o mana de ajutor la publicarea stenogramelor PSD. Am spus acest lucru si la Parchet, in fata procurorilor, am spus-o si public. Stiu ca acele documente sunt autentice si mai stiu ca, daca nu s-ar fi pierdut doua zile pretioase privind publicarea lor, altul ar fi fost rezultatul scrutinului parlamentar de anul trecut.

– In aceste conditii, nu vi pare bizara invitatia lui Victor Ponta de a va inscrie in PSD?
– Mi se pare o gluma buna, dar si o proba de solidaritate intre politicienii tineri, care s-au lovit in propriile partide de politica pumnului in gura. Nu, nu vad nimic bizar in invitatia lui, mi s-ar fi parut o bizarerie sa ma invite Adrian Nastase sau Miron Mitrea, fiindca atunci chiar as fi avut o problema! Nu as mai fi fost atat de linistit dimineata, in fata oglinzii, cand ma barbieresc, inchipuindu-mi ca as putea fi tipul de politician pe care l-ar agrea liderii PSD. Ma bucur, de aceea, ca sambata, in Arges, circumscriptia mea electorala, domnii Nastase si Mitrea au exclus o asemenea invitatie dezonoranta pentru mine.

– Ati vorbit, duminica, de amanarea “anticipatelor”, amanare ce a oferit PSD o sansa nesperata de a se replia. Credeti ca argumentatia premierului Tariceanu referitoare la concentrarea atentiei asupra integrarii in UE este viabila?
– Atunci nu era viabila, intrucat calendarul anticipatelor, convenit in forurile de conducere ale Aliantei, prevedea un termen scurt pentru realizarea scrutinului inainte de termen. Practic, la jumatatea lunii octombrie, procesul ar fi fost incheiat si nu am fi intarziat deloc procesul de integrare. Acum, pe 12 decembrie, premierul Tariceanu are dreptate folosind aceasta argumentatie, fiindca in aprilie-mai urmeaza Raportul de tara decisiv al Comisiei Europene si trebuie sa ne concentram eforturile pentru a nu devia nici macar cu un milimetru de la parcurs.

– Chiar credeti ca PNL va urma soarta PNTCD, asa cum ati afirmat?
– Nici vorba, eu nu am afirmat asa ceva. Eu doar am atentionat ca se fac anumite greseli care ne pot duce pe acelasi drum. Cred insa ca dl Tariceanu are posibilitatea de a recastiga terenul pierdut, dar numai daca abandoneaza autismul la avertismentele opiniei publice si renunta la manifestarile de autoritarism absurd. Si, chiar daca dansul nu o va face, avem acea extraordinara garnitura de lideri care a castigat, impreuna cu Traian Basescu, alegerile de anul trecut Ð Mona Musca, Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan… De aceea nu-mi pot pierde credinta in viitorul PNL.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă